• Pregleda: 4731

Osnivanje univerziteta u Subotici - predlog NSM

Nacionalni savet Mađara u Srbiji predlaže da se u Subotici osnuje univerzitet na kome bi nastava bila na jeziku te nacionalne manjine.
Osnivanje univerziteta u Subotici - predlog NSM

Savetnik za oblast visokog obrazovanja u Nacionalnom savetu Mađara Laslo Lenđel rekao je za današnji "Mađar so" da je zamisao da univerzitet bude državni, a da Nacionalni savet Mađara može da bude suosnivač.

"Univerzitet bi bio državni, osnovan odlukom vlade (Srbije) ili zakonom, ali se postavlja i mogućnost suosnivačkog statusa Nacionalnog saveta Mađara. Kao o pomoćnom rešenju razmišljamo o formi fondacije ili Katoličkog univerziteta, ali bi u ovom slučaju o finansiranju bilo neophodno doneti mđunarodni sporazum s Madjarskom ili Vatikanom", kazao je Lenđel.

Prema njegovim rečima, osnovu univerziteta činili bi postojeći Učiteljski fakultet s mađarskim nastavnim jezikom i Visoka tehnička škola strukovnih studija u Subotici i njihov nastavni kadar, koji bi bili integrisani u univerzitet.

"Na svakom fakultetu bi bilo grupe s mađarskim nastavnim jezikom, na njima bi se u potpunosti ili većinom predavali kursevi i predmeti na mađarskom jeziku, ali bi važno bilo i uključivanje predmeta na srpskom ili engleskom jeziku", rekao je Lenđel i dodao je da bi na pojedinim fakultetima mogle da budu otvorene i grupe sa srpskim nastavnim jezikom.

Za poslove priprema za osnivanje univerziteta, u planu je formiranje fondacije još tokom ove godine, a prema rečima Lasla Lenđela, ona bi se bavila koordiniranjem zadataka.

U fondaciji bi bili zastupljeni stručnjaci iz Subotice, Nacionalnog saveta Mađara i Saveza vojvodjanskih Mađara.

Lenđel je rekao da se osnivanjem univerziteta u Subotici želi pružiti mogućnost mladima koji obrazovanje nastavljaju u inostranstvu da ostanu u svojoj zemlji.

"Godišnje 350 studenata ode u Mađarsku, pa bi tako na sve četiri godine studija moglo da bude između 1.200 i 2.000 studenata. Ovim ne bi mogli da potpuno zaustavimo školovanje u inostranstvu, ali bi mogli da obezbedimo bolje uslove za one koji ostaju kod kuće", rekao je Lenđel.

povezane teme

24
udba Odgovori
Dobra vest,bolje da studenti ostavljaju pare u Subotici,a ne u Pesti i Segedu,a naravno mozda i zivne grad
janko Odgovori
Neće političari dozvoliti da država otvori mađarske škole.
YourMother Odgovori
Nije reč da neće dozvoliti otvaranje "mađarskih škola" nego generalno,škola,fakulteta bilo čega.Beogradu nije u interesu da Subotica jača,kada vodiš centralističku politiku trudiš se da oslabiš svoje provincije što je više moguće. Jedna jaka Subotica - jaka Vojvodina bi bila mnogo bliže ekonomskoj autonomiji,te bi istu mogla iz više razloga zahtevati.
fifi Odgovori
Bas me zanima kad budem u poseti ovde, za jedno dve godine, kako ce izgledati grad.
kikiriki Odgovori
Naša integracija u Eu je svetlosnim godinama daleko,tako da osnivanje još jednog univerziteta u nizu neće zaustaviti bežaniju glavom bez obzira.Jedino ako se implementira Bolonja u potpunosti,međutim to ni najkompetentniji univerzitet u zemlji tj.Univerzitet u Beogradu još nije uspela.A Bolonja samo produžava bitisanje na par godinu a posle adio!
Pera Odgovori
Odlicna vest,samo univerziteti.Madjarski i Poljoprivredni.O ovome sam pisao pre pola godine.
bukin Odgovori
Mislimda bi pametnije bilo otvoriti neki fakultet kojeg nema u Subotici, kao sto je pravni i drugi da nam deca nemoraju ici u NS i BG i na taj nacin stvarati troskove. Normalno, u okviru tih fakulteta organizovati nastavu na jezicima narodnosti kao sto je to na Ekonomskom fakultetu omoguceno studentima madjarske nacionalnosti.
Ivan Odgovori
Odlicna vest. Svoje bih dete upisao na taj univerzitet.
Milgor Odgovori
Slazem se sa ovim da treba mozda otvoriti jedan fakultet na Madjarskom,to je demokratski,ali prvo treba da ta ista deca nauce jezik Drzave u kojoj zive a ne se susrecemo svuda po gradu kada ih zaustavite i pitate nesto da vam u vecini slucajeva kazu nerazumem,i to je demokratski zar ne dragi sugradjani.
ledenjak Odgovori
Nema problema za fakultet , ali pod uslovom da zvanični jezik naše države bude obavezan predmet kroz sve semestre I to da se komisijski polaže A ne , posle kad završe fakutet zamuckuju ili da apsolutno nerazumeju jezik kao što se već dešava studentima iz žute kuće i VTŠ-a Toliko loše razumeju srpsko - hrvatski da je to bruka . Pa strani studenti koji dolaze iz nedodjije , a da nekažem kinezi ga bolje svare od njih , naravno čast izuzecima .
Milan Odgovori
@bukin - Uz dužno poštovanje ali pravnika ova zemlja i sve zemlje sveta imaju i previše! Naprotiv ako se išta otvara to neka bude iz prirodnih i tehničkih nauka, na čemu počiva industrijsko-tehnološki razvoj svake zemlje!
Pista Odgovori
Ne tako davno, u ono TITOVO LOSE VREME, otvorismo univerzitet u Pristini i danas dobismo OZVANICENE granicne prelaze.
Zar ovo nije slican scenario ????
Ili sam ja mozda kratkovid !!!!!!!
tom Odgovori
fifi, izgledaće isto kao i sad. Neće biti ni koraka napred, ni koraka nazad. Možda bude samo još neka nova ruševina...
valdomiro Odgovori
Da dragi Pišta, opaska ti je NA MESTU. Pa i oe fakultete što imamo treba većim delom zatvoriti, jer "stručnjaci" sa njih u ogromnom broju nemaju zaposlenje, a i njihov kvalitet je više no problematičan. Pitam se da li se fakulteti na jezicima nacionalnihmanjin osnivaju u USA, Nemačkoj, Britaniji....... E stvarno smo prevršili svaku meru - zato i propadosmo svi u g..na.
stefan Odgovori
A zasto da nastava ne bude i na srpskom?
nenad Odgovori
NE! Nema odvajanja! Udružite se sa ostalim školama u Subotici, bez obzira na jezik, i pritiskajte zajedno za Univerzitet u Subotici! Ako i druge, da izvinete, vuko***ine imaju autonomne univerzitete, zašto ne bi i mi?
ma da Odgovori
Aha, i oni bi kao i demokrate da imaju svoj univerzitet pa da od sutra imamo jos vise doktora nauka preko noci....
Trojstveni Odgovori
Ako već imamo DIOECESIS SUBOTICANA zašto nebismo imali i UNIVERSITAS STUDIORUM SUBOTICANA?
Tief Odgovori
Ma jeste. Jos jedna ustanova na nase madjarcice, koji pate za madjarskom. Alo bre ljudi. Zivite u Srbiji. Jos uvek je srpski zvanican jezik, pa sami mtim i univerzitet treba da je na istom.
JA Odgovori
Tief!Sram te bilo!Nemas ti pojma ni o cemu!Jesi li ti ucio istoriju ikad?Jesi li cuo za Trianon?Nemam komentara za ovakve kao sto si ti
deda mraz Odgovori
Nemam nista protiv takvog univerziteta, ali zasto ga ne otvore u Presevu? Pa to je jedan lep mali gradic, sa predivnom arhitekturom, pogodnom za izucavanje na Univerzitetu, pun kulturno istorijskih spomenika, nastanjem kulturnim, obrazovanim ljudima punim tolerancije i Evropskih vrednosti.
A naravno da ce osnivac biti drzava Srbija jer je ona stara krava muzara a i Kasa vise nije u mogucnosti.
xx Odgovori
@Pista
Jesi kratkovid, ostalo da ne nabrajam...
xx Odgovori
@Tief
Ovakve stvari pričaj na sastancima na čelu sa "neobaveštenim".
xx Odgovori
@deda mraz
Kakvo lupetanje !
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.