Komentara: 24
Pregleda: 5241

Osnivanje univerziteta u Subotici - predlog NSM

06.01.2013. u 15:54h
Nacionalni savet Mađara u Srbiji predlaže da se u Subotici osnuje univerzitet na kome bi nastava bila na jeziku te nacionalne manjine.
Osnivanje univerziteta u Subotici - predlog NSM

Savetnik za oblast visokog obrazovanja u Nacionalnom savetu Mađara Laslo Lenđel rekao je za današnji "Mađar so" da je zamisao da univerzitet bude državni, a da Nacionalni savet Mađara može da bude suosnivač.

"Univerzitet bi bio državni, osnovan odlukom vlade (Srbije) ili zakonom, ali se postavlja i mogućnost suosnivačkog statusa Nacionalnog saveta Mađara. Kao o pomoćnom rešenju razmišljamo o formi fondacije ili Katoličkog univerziteta, ali bi u ovom slučaju o finansiranju bilo neophodno doneti mđunarodni sporazum s Madjarskom ili Vatikanom", kazao je Lenđel.

Prema njegovim rečima, osnovu univerziteta činili bi postojeći Učiteljski fakultet s mađarskim nastavnim jezikom i Visoka tehnička škola strukovnih studija u Subotici i njihov nastavni kadar, koji bi bili integrisani u univerzitet.

"Na svakom fakultetu bi bilo grupe s mađarskim nastavnim jezikom, na njima bi se u potpunosti ili većinom predavali kursevi i predmeti na mađarskom jeziku, ali bi važno bilo i uključivanje predmeta na srpskom ili engleskom jeziku", rekao je Lenđel i dodao je da bi na pojedinim fakultetima mogle da budu otvorene i grupe sa srpskim nastavnim jezikom.

Za poslove priprema za osnivanje univerziteta, u planu je formiranje fondacije još tokom ove godine, a prema rečima Lasla Lenđela, ona bi se bavila koordiniranjem zadataka.

U fondaciji bi bili zastupljeni stručnjaci iz Subotice, Nacionalnog saveta Mađara i Saveza vojvodjanskih Mađara.

Lenđel je rekao da se osnivanjem univerziteta u Subotici želi pružiti mogućnost mladima koji obrazovanje nastavljaju u inostranstvu da ostanu u svojoj zemlji.

"Godišnje 350 studenata ode u Mađarsku, pa bi tako na sve četiri godine studija moglo da bude između 1.200 i 2.000 studenata. Ovim ne bi mogli da potpuno zaustavimo školovanje u inostranstvu, ali bi mogli da obezbedimo bolje uslove za one koji ostaju kod kuće", rekao je Lenđel.

Postavljeno pre 11 godina i 2 meseca
Komentara: 24
Pregleda: 5241
Povezane teme

mađarski nacionalni savet

univerzitet subotica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.