Komentara: 17
Pregleda: 7921

Osam osoba zaraženo trihinelom

08.02.2013. u 16:31h
Izvor: Večernje novosti
Osam osoba konzumiralo je šunku zaraženu trihinelom u jednom domaćinstvu u Subotici. Radi se o „porodičnoj epidemiji“, jedan pacijent je smešten na infektivno odeljenje.
Osam osoba zaraženo trihinelom

Veterinarska stanica "Veterinar" u Subotici izolovala je danas trihinelu iz mesa domaće svinje, koje je konzumiralo osam osoba, izjavio je Tanjugu direktor ove stanice Grgo Tikvicki. Prema njihovim saznanjima i nezvaničnim informacijama, osam osoba je konzumiralo zaraženo meso, pošto vlasnik prvobitno nije nosio uzorak mesa na pregled.

"Kada su lekari posumnjali na trihinelozu na osnovu sličnih simptoma koji su se javili kod nekoliko osoba koje su konzumirale zaraženo meso, tek tada je uzorak šunke donet u stanicu na analizu“, rekao je Tikvicki Tanjugu.

Zbog toga što je u toku sezona svinjokolja, i zbog toga što je trihinela veoma opasna ukoliko pređe na ljude, Tikvicki je uputio apel građanima da svinjsko meso, nakon klanja, a pre konzumacije, donesu na pregled.

Kako je Tanjugu rečeno u Zavodu za javno zdravlje u Subotici, radi se o takozvanoj "porodičnoj epidemiji", gde se trihinela pojavila u krugu porodice zbog konzumiranja zaraženog mesa, bez dalje distribucije mesa.

"Slučaj je u fazi istraživanja, situacija je pod kontrolom, a jedan pacijent je smešten na infektivno odeljenje bolnice. Radi se u epidemiji kakve se javljaju jedan ili dva puta godišnje, kada se konzumiram zaraženo meso u krugu porodice, i kada se meso ne distribuira dalje" - rekla je dr Gordana Krtinić iz subotičkog Zavoda za javno zdravlje.

Izvor: Večernje novosti
Postavljeno pre 11 godina i 2 meseca
Komentara: 17
Pregleda: 7921
Povezane teme

trihinela

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.