Komentara: 0
Pregleda: 2115

OŠ „Vladimir Nazor“ iz Đurđina proglašena za „Školu prijateljicu prirode“

01.01.2024. u 13:00h
Izvor: Subotica.com
OŠ „Vladimir Nazor“ iz Đurđina proglašena je za „Školu prijateljicu prirode“ osvojivši je treće mesto u akciji „Čestitke koje nose život i heklane hobotnice: krug reciklaže i humanosti“.
OŠ „Vladimir Nazor“ iz Đurđina proglašena za „Školu prijateljicu prirode“

U akciji su učestvovali učenici četvrtih razreda pod budnim okom učiteljica Iris Miljački Stantić i Adrijane Žarić inastavnice engleskog Tijane Novaković

- To je naša sekcija  „Green STREAM“ naučni klubić u kojoj svakog meseca imamo neku temu koju obradimo iz različitih uglova. Jedna od tema je bila zaštita šuma iz koje sve ovo i proisteklo.Posle prezentacije o proizvodnji papira i saznanja o tome koliko se šume poseče da bi se proizveo samo jedan list, đaci su odlučili da staroj hartiji udahnu novi život. Najpre su mesecima sakupljali stari papir, koji su potom potopili, usitnili i kašu stavili na tacne sa mrežicama da se suše. Dok je papir još bio blago vlažan, dodali su u njega semenje cveća i začinskog bilja – objašnjava učiteljica Iris Miljački Stantić.

OŠ „Vladimir Nazor“ iz Đurđina proglašena za „Školu prijateljicu prirode“

OŠ „Vladimir Nazor“ iz Đurđina proglašena za „Školu prijateljicu prirode“

Papire su iseckali na veličinu čestitke, uvili u ukrasnu traku od recikliranog materijala i vezali rafijom. Čestitke su prodavali na školskom vašaru, a oni koji su je kupili, posle su mogli da je stave u zemlju i da im iznikne cveće i bilje. Najveći deo novca od prodaje čestitki donirali su za kupovinu konca za heklanje  malih hobotnica koje pravi Udruženje žena „Heklane hobotnice“ i poklanja ih neonatološkim odeljenjima za negu prevremeno rođenih beba.

- Deca su pokazala veliku odgovornost, ali i osećaj empatije, da mogu nešto sitno da urade što će pokrenuti mnogo drugih lepih stvari. Mnogo toga su naučili iz svega ovoga. Ponosni smo na sve njih – ističe učiteljica.

OŠ „Vladimir Nazor“ iz Đurđina proglašena za „Školu prijateljicu prirode“Inače, rad “Green STREAM” naučnog klubića je predstavljen na Međunarodnom sajmu obrazovanja u Sarajevu 2022. godine, deo aktivnosti je publikovan u elektronskom zborniku Saveza učitelja Srbije kao primer dobre prakse, rad je predstavljen na Međunarodnoj konferenciji "Savremeno obrazovanje" i drugim konferencijama.

- Učestvujemo u Danima nauke, World Space Week, Danu inteligencije, konkursu za najbolju astrofotografiju, na takmičenju "Dabar", a nekoliko godina unazad učestvujemo na svetskoj manifestaciji "Outdoor Classroom Day" odnosno "S prirodom na ti". Takođe, nekoliko godina radimo na nagrađenom projketu Centra za promociju nauke kao saradnici Pedagoškog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu na projektu promocije nauke pod nazivom "Superheroji i moćna nauka". Rad “Superheroja” je predstavljen na Svetskom samitu obrazovanja 2022. godine. Učesnici smo Erazmus+ projekta "Green Schools" čiji rezultati su predstavljeni na nekoliko međunarodnih konferencija – ponosno će učiteljica.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 4 meseca i 2 dana
Komentara: 0
Pregleda: 2115
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.