Komentara: 3
Pregleda: 4725

OŠ "Miloš Crnjanski" obeležila Dan državnosti

14.02.2017. u 16:48h
Izvor: TV Subotica
Povodom predstojećeg praznika Sretenja, učenici Osnovne škole „Miloš Crnjanski“ priredili su priredbu na kojoj je istaknut značaj 15. februara - Dana državnosti Srbije.
OŠ "Miloš Crnjanski" obeležila Dan državnosti

Jedan od najbitnijih praznika u Srbiji  u političkom, kulturnom i istorijskom smislu, koji se obeležava u znak sećanja na početak Prvog srpskog ustanka i proglašenja prvog Ustava Srbije, u Osnovnoj školi „Miloš Crnjanski“ obeležen je po prvi put, s namerom da to postane tradicija.

Mi obeležavamo ovaj praznik jer želimo da poručimo našoj deci da žive u državi koja  ima svoje praznike i svetce. Moramo se prisećati ovih praznika jer oni nose neku poruku. Konkretno, ovaj praznik slavi dan donošenja retko demokratskog ustava za to doba, i poručuje da srbi žele pravnu državu i žele da žive u pravdi. Srbi su nakon par vekova robstva pod turcima bili željni pravde, prava pa su i himnu napravili koja počinje rečima „Bože pravde“. Mi deci ovim poručujemo da žive život u skladu sa pravom i pravdom i da se uvek bore za njih“, izjavio je Miloš Vukadin, direktor OŠ „Miloš Crnjanski.

Učenik Stefan Banić, osvrnuo se u svom nastupu na 15. februar 1835. kada je na Skupštini u Kragujevcu proglašen Sretenjski ustav. On smatra da obeležavanjem Dana državnosti nacija čuva svoj obraz i tradiciju, koja ne sme da se zaboravi.

"Miloš Obrenović nije bio baš nešto posebno srećan zbog donošenja Sretenjskog ustava, 15. februara 1835. godine. Time su mu uskratili njegovo pravo na vladanje, ali je narod želeo svoj glas i neka prava. Želeli su da budu podjednaki i da narod ne bude ugnjetavan", rekao je Stefan Banić.

U kazivanju o Prvom i Drugom srpskom ustanku, narodnim pesmama i recitacijama smenjivali su se đaci ove škole, dok ih je pratila muzička podrška nastavnika mužičkog vaspitanja. Kroz note tradicionalnih pesmama obišli su različite krajeve Srbije i podsetili na jedinstvo srpskog naroda, na slobodu i mir za koji se izborio.

Izvor: TV Subotica
Postavljeno pre 7 godina i 2 meseca
Komentara: 3
Pregleda: 4725
Povezane teme

osnovna škola miloš crnjanski

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.