• Pregleda: 4242

Origami terapija u Gerontološkom

Origami terapija u Gerontološkom

“Praznične origami priče” naziv je knjige koja je predstavljena u Gerontološkom centru Subotica. Kako je istaknuto na predstavljanju, tradicionalna Japanska veština kreiranja modela od papira Origami biće uvedena u obrazovni sistem u pokrajini, ali i u radno-okupacionu terapiju korisnika centra. Izdavanje knjige autorke Stoje Vukajlović Gavranović pomogla je Vlada Vojvodine preko svoja dva sekretarijata, a današnja promocija poslužila je i kao prilika da se pošalje snažna poruka solidarnosti sa narodom Japana.

Stoja Vukajlović Gavranović, autorka knjige “Praznične origami priče”, origamijem se bavi već 15 godina. Ovo je njena peta knjiga, a prva u kojoj je spojena dečija književnost i origami umetnost.

Origami je tradicionalna japanska veština kreiranja modela od papira, a do sada je zabeleženo preko 10.000 raznih šema za izradu figurica. Veoma praktična, zato što je potreban običan papir A4 formata, ali zahteva kretivnost. Stoga Gerontološki centar uvodi tehniku origamija u radno-okupacionu terapiju korisnika.

Pokrajinski sekretarijati za rad, zapošljavanje i ravnopravnost polova, odnosno za kulturu finansirali su štampanje 2.000 primeraka knjige. Promocija knjige “Praznične origami priče” prošla je u znaku pružanja podrške narodu Japana.

U Gerontološkom centru planiraju otvaranje dnevnog boravka za lica obolela od demencije i Alchajmerove bolesti, tako da će uvođenje origamija u radno-okupacionu terapiju imati širi značaj, odnosno ne samo za korisnike njihovih usluga već za sve obolele u gradu i okolini.

 

Izvor: RTV Yueco

povezane teme

0

Ova vest još uvek nije komentarisana.