Komentara: 5
Pregleda: 5485

Organski obroci u vrtiću "Naša radost"

04.07.2012. u 16:13h
Izvor: RTV Yueco
Mališani koji pohađaju vrtiće Predškolske ustanove “Naša radost” su prvi u Srbiji koji od pre mesec dana konzumiraju zdravu organsku hranu. Reč je o realizaciji prekograničnog IPA projekta "Organica.net", koji sa ovom predškolskom ustanovom realizuju Udruženja Teras i “Slap” iz Osijeka.
Organski obroci u vrtiću "Naša radost"

Više od mesec dana deca koja pohađaju obdaništa “Naše radosti” dobijaju organsku hranu  uz doručak, ručak ili za užinu. Tokom obroka, vaspitačice objašnjavaju deci šta je organska hrana i zašto je dobra.

Većina vaspitača, kuvara i drugih radnika  PU “Naša radost” je odslušala seminar, obišla biofarme i upoznala se sa organskom proizvodnjom. Ovo predstavlja podsticanje I razvijanje svesti o organskoj hrani, koje predstavlja deo vaspitno-obrazovnog rada vrtića. Deca koja pohađaju obdaništa “Naše radosti” barem jednom nedeljno, a nekada I više puta u toku nedelje dobijaju organski obrok, ali uz njega I edukaciju o tome šta jedu i na koji način se ta hrana proizvodi.
 
Jelovnik se nije menjao, ali je poreklo pojedinih namirnica drugačije jer se nabavljaju sa sertifikovanih gazdinstava koja proizvode organsku hranu. Izbor namirnica I planiranje jelovnika zavisi od sezone. Na meniju su mladi luk, organski pasulj, salata od sveže organske cvekle, a za užinu šargarepa. 
 
Iz budžeta PU “Naša radost” izdvojeno je oko 1.300.000,00 dinara za nabavku organske hrane, od ukupnog budžeta ove ustanove predviđenog za ishranu od 31,5 miliona dinara na godišnjem nivou. 
 
Po rečima stručnjaka, kolektivna ishrana u predškolskim ustanovama predstavlja zamenu za porodičnu ishranu jer deca provode veći deo dana u vrtiću, tako bi ona trebalo da bude korektor I da nauči decu da konzumiraju biološki vrednije namirnice. Ona takođe treba da nauči decu da steknu pozitivna saznanja o ishrani I da edukuju I svoje roditelje na ovu temu.
Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 11 godina i 9 meseci
Komentara: 5
Pregleda: 5485
Povezane teme

Naša Radost Subotica

naša radost

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.