Komentara: 2
Pregleda: 3901

Organski med šansa za budućnost?

19.01.2012. u 16:09h
Izvor: RTV Yueco
Organski med šansa za budućnost?

Sve je više zainteresovanih proizvođača koji žele da organski med koriste kao sirovinu za svoje proizvode i onda izvoze u zemlje Evropske unije. Problem je što u našoj zemlji ima svega nekoliko pčelara koji proizvode organski med, jer su uslovi za proizvodnju izuzetno rigorozni. Na biofestu 2009.godine u Subotici kao bioproizvod proglašen je organski med proizvođača Gvozdena Stevanovića sa Tare. Organsko pčelarstvo u našoj zemlji tek je u povoju.

Subotica kao grad je pravi pionir u organskoj proizvodnji. Da bi se proizvodio organski med potrebno je da košnice sa pčelama se postave u zaštićenim prirodnim dobrima, poput Selevenjske pustare odnosno što dalje od konvencionalne poljoprivrede.Proizvodnja organskog meda u Subotici nije nemoguća, ali cilj je da se proizvede zdravstveno bezbedni pčelinji proizvod, koji će biti prirodni i ekološki.Potrebno je voditi računa o biodivirzitetu pčela sa što manjim otvaranjem košnica i manipulacijom pčela.

Organik kontrol sistem je i ove godine dobio akreditaciju za obavljanje kontrole i sertifikacije organskih proizvoda. Sve je više proizvođača koji su zainteresovani da organski med koriste sirovinu za proizvode koje će da plasiraju na tržiste Evropske unije. Bolje uslove za ovu vrstu proizvodnje ima južna Srbija u odnosu na Vojvodinu.

Prema podacima Privredne konore Srbije u našoj zemlji se godišnje proizvede oko 5.000 tona meda. Ovaj slatki proizvod godišnje se izveze u vrednosti do pet miliona dolara.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 12 godina i 3 meseca
Komentara: 2
Pregleda: 3901

Povezana vest

Povezane teme

med

organski med

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.