Komentara: 0
Pregleda: 2373

Organska proizvodnja šansa za razvoj privrede

25.05.2015. u 16:31h
Izvor: Subotica.com
U prostorijama „Arhus centra“ danas je održan okrugli sto pod nazivom „Oragnska proizvodnja- šansa za privredni razvoj“, na kome je predstavljen Akconi plan organske proizvodnje u Subotici (APROPS) do 2020. godine, koji podrazumeva da će u organsku proizvodnju biti uloženo dva miliona dinara.
Organska proizvodnja šansa za razvoj privrede

Cilj skupa, na kome su učestvovali i predstavnici susednih opština, bio je da se razmotri uloga lokalnih samouprava u području razvoja organske proizvodnje na primeru Gradske uprave Subotice, koja je podržala usvajanje APROPS-a.

- Skupština grada je jednoglasno usvojila Akcioni plan organske proizvodnje i sada želimo da ga prezentujemo drugim lokalnim samoupravama i da one, na našem dobrom primeru saradnje udruženja građana i lokalne samouprave, na ovaj način u svojim opštinama donesu jedan ovakav dokument – objašnjava Snježana Mitrović, predsednica Udruženja „Teras“. – Ovaj akt je važan za prikupljanje sredstava iz različitih fondova i donacija, okrugli sto i razni drugi skupovi, poput Novosadsko sajma su mesta gde se promoviše i nadam se da ćemo do kraja godini uspeti da realizujemo postavljene ciljeve i zadatke.

Organska proizvodnja šansa za razvoj privrede

Gostima iz Bačke Topole, Malog Iđoša, Sente, Kanjiže, Novog Kneževca i drugih opština predstavljeni su svi koraci koji su sadržani u APROPS-u - od obrazovanja, savetodavstva, mreže za distribuciju organske proizvodnje.

- Kada organski proizvođač uđe u njivu on mora imati nekoga ko će mu voditi proizvodnju, takođe i način kako će distribuirati proizvode, plasirati robu...Nadam se da ćemo u budžetu za narednu godinu uspeti da dobijemo određena sredstva kako bi pomogli poljoprivrednim proizvođačima, naročito u zaštićenim područjima kao što su Palićko i Ludaško jezero – dodala je Mitrovićeva.

Na teritoriji Subotice ima oko 150 hektara pod organskom proizvodjom ,12 organskih poljoprivrednih proizvođača i tri preduzeća koja se bave preradom i organskih sirovina.

- Postavljeni su zaista realni ciljevi, a ono što se postavlja kao osnovno pitanje je edukovanost poljoprivrednih proizvođača kada je u pitanju i metodologija proizvodnje, u pogledu agrotehnike, i upravljenje dokumentima – objašnjava Nenad Novaković, direktor „Organik kontrol sistema“. - Prelazak sa konvencionalne na organsku proizvodnju može da traje dve do tri godine, i tu bismo mogli reći da, pored prilagođavanja zemljišta, proizvođač mora promeniti „poljoprivredni čip“ u glavi i odnos prema prirodi. Proizvodnja mora biti sertifikovana, te se i u perodu u periodu konverzije mora postupati u skladu sa pravilnikom.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 8 godina i 10 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 2373
Povezane teme

organska poljoprivreda

terras

organska proizvodnja

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.