Komentara: 34
Pregleda: 5197
Foto

Opšta bolnica proslavila 182 godine rada, rekonstrukcija naredne godine

03.10.2023. u 09:00h
Izvor: Subotica.com
Opšta bolnica Subotica prigodnom svečanošću obeležila je 1. oktobra 182 godine postojanja. Nakon sumiranih rezultata i sagledanih uspeha tokom prethodne godine, najavljeni su planovi za narednu u kojoj bolnicu očekuje rekonstrukcija.
Opšta bolnica proslavila 182 godine rada, rekonstrukcija naredne godine

Zaposleni ove ustanove, ali i brojne zvanice i zvaničnici okupili se kako bi obeležili Dan bolnice. Ova ustanova zdravstveni je centar ka kom gravitira oko pola miliona stanovnika Vojvodine. Sa blizu 1.200 zaposlenih i kapacitetom od 670 bolničkih kreveta naša bolnica zauzima važno mesto u zdravstvenom sistemu Srbije. 

Opšta bolnica proslavila 182 godine rada, rekonstrukcija naredne godine - U protekloj godini ostvarili smo 90.000 BO dana, hospitalizovano je 19 200 lica, obavljeno 7706 operacija, urađeno 157.722 specijalistička pregleda, zbrinuto 22.679 pacijenata na urgentnom odeljenju, urađeno 13.110 CT pregleda, i 4.226 pregleda magnetnom rezonancom, rođeno je 1.294 dece. Napravljeno je 1.753.947 laboratorijskih usluga dok je ukupan broj ambulantnih usluga 2.238.940. Otvoren je centar za vantelesnu oplodnju, u novembru prošle godine, a polovinom jula je rođena prva beba. Odrađeno je 40 transfera, imamo 16 potvrđenih trudnoća. Nabavljen je savremeni agregat za alternativno napajanje, pa smo od polovine decembra nastavili sa radom u angio sali - rekao je dr Saša Dželebdžić, direktor Opšte bolnice Subotica. 

Tokom prethodne godine, Vlada AP Vojvodine izdvojila je za opremanje Opšte bolnice Subotica preko 336 miliona dinara, a od ovih sredstava biće nabavljen i  novi aparat za magnetnu rezonancu, nakon 10 godina od instaliranja starog, 30 miliona je izdvojeno za opremanje embriološke laboratorije, i skoro 30 miliona za digitalni mamograf. 

Opšta bolnica proslavila 182 godine rada, rekonstrukcija naredne godine

- Subotica ima nešto što ima mali broj naših zdravstvenih ustanova, a to je 60-70% mladog kadra. Ovde ima 211 lekara, 55 lekara na specijalizaciji i 25 kliničkih lekara koji čekaju specijlaizaciju. Pokrajinska vlada je prethodnih godina izdvojila je blizu milijardu dinara za Opštu bolnicu. Ne postoji nijedna savremena procedura koja se u ovoj ustanovi ne radi a koja se radi u bilo kojoj drugoj bolnici u Srbiji i ovom delu Evrope. Izuzetno dobra hirurgija, internističke grane, dijagnostička procedura, angio sala, jedna magnetna rezonanca, a uskoro i novi aparat, kupljen je digitalni mamograf, pokrenut postupak vantelesne oplodnje. Sve su ovo temelji na kojima će se graditi budući uspesi, zato i želimo da što pre krene rekonstrukcija - rekao je dr Zoran Gojković, potpredsednik Pokrajinske vlade i Pokrajinski sekretar za zdravstvo. 

Kako bi rekonstrukcija bolnice što pre otpočela i zgrada zasijala u novom ruhu, Grad Subotica dodelio je 50 miliona dinara za izmenu i dopunu projektno-tehničke dokumentacije za obnovu i rekonstrukciju. 

Opšta bolnica proslavila 182 godine rada, rekonstrukcija naredne godine - Nikada ne smemo zaboraviti herojske činove, svu hrabrosti i požrtvovanost ovog kolektiva u vreme kovida. S obzirom da je Opšta bolnica ustanova sekundarne zdravstvene zaštite od izuzetnog je značaja za ceo region i kao takva, mora, da bi pratila herojske podvige i dobre rezultate ovog kolektiva, što pre da krene sa rekonstrukcijom, kako bi se stvorili uslovi koji bi pratili ovakvu jednu renomiranu ustanovu, odnosno da zadovoljimo sve potrebne parametre da Subotica dobije moderan klinički centar - kazao je Stevan Bakić, gradonačelnik Subotice. 

Okupljenima se obratio i predsednik Skupštine grada, dr Balint Pastor istakavši da će Grad i dalje nastaviti da na neki način vraća bolnici i zaposlenima za sve ono što oni čine za svoje sugrađane. 

Opšta bolnica proslavila 182 godine rada, rekonstrukcija naredne godine- Ja sam danas došao kući, jer sam rođen ovde. Tu se rodio i moj sin, kao i mnogima od vas deca. Ova ustanova i ova zgrada jeste jedna od najbitnijh u životu svih nas. Zbog toga, želim srećan rođendan Opštoj bolnici, želim da imate što manje posla, a da taj posao vršite na takvom profesionalnom nivou na kakvom ste to činili prethodnih meseci, godina, a bogami i decenija. Mi pokušavamo da vam na neki način vratimo za sve što radite za građane Subotice, a i šire. Vraćamo vam ulaganjima od sredstava građana republike Srbije, bez obzira da li ona dolaze na republičko, pokrajinskom ili lokalnom nivou. To činimo i na druge načine - ove godine dobitnik jednog od najvećih priznanja Grada Subotice "Pro Urbe" je Andor Šejmeši, čovek koji je lečio, mislim da ni sam ne zna koliko ljudi. To ćemo čini i u budućnosti. Budite ponosni na ovu ustanovu, nema mnogo gradova u Srbiji koji se mogu pohvaliti da imaju bolnicu u kontinuitetu toliko dugo - zaključio je on.

Izvor: Subotica.com
Obeležavanje Dana bolnice Obeležavanje Dana bolnice Obeležavanje Dana bolnice Obeležavanje Dana bolnice Obeležavanje Dana bolnice Obeležavanje Dana bolnice Obeležavanje Dana bolnice Obeležavanje Dana bolnice
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 6 meseci i 3 nedelje
Komentara: 34
Pregleda: 5197
Povezane teme

opšta bolnica

pastor balint

stevan bakić

dr saša dželebdžić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.