Komentara: 6
Pregleda: 8711

Oprez na motoru!

12.06.2012. u 20:15h
Izvor: RTV Yueco
Za prvih 5 meseci 2012. godine broj nastradalih motociklista povećao se za 7 odsto u odnosu na isti period prošle godine. U toku ove godine, već je zabeležen jedan smrtonosni slučaj vozača motocikla.
Oprez na motoru!

Glavni problemi ovakvih situacija su prema rečima saobraćajne policije, ali i samih bajkera, prekoračenje brzine motociklista, kao i nedovoljno razumevanje ostalih učesnika u saobraćaju sa motociklistima. I dok u policiji apeluju na veću pažnju svih učesnika u saobraćaju, auto škole od oktobra pooštravaju uslove polaganja za motocikle, dok bajkeri pozivaju na sigurnu vožnju sa obaveznom opremom, koja štiti motocikliste od teških povreda.

Garderoba koja je otporna na udarce i trenja, kao što je kožna jakna, pantalone, zatim rukavice, čizme i naravno kaciga, obavezna su oprema jednog motocikliste. Tako kompletiran svaki motociklista mora da poštuje saobraćajne propise, pre svega ograničenja brzine kretanja. Osim toga motociklista u saobraćaju mora dodatno biti koncentrisan, jer još uvek postoji nerazumevanje u saobraćaju sa ostalim učesnicima, navode dugogodišnji bajkeri.

Iako je broj saobraćajnih nesreća u prvih 5 meseci 2012. godine smanjen u odnosu na isti period prošle godine, broj saobraćajnih nesreća u kojima su učestvovali, odnosno nastradali motociklisti, je povećan. U saobraćajnoj policiji navode da su glavni uzroci ovakvih negativnih statističkih podataka neustupanje prvenstva prolaza od strane drugih učesnika u saobraćaju motociklistima, zbog loše procene njihove brzine kretanja, koje su uglavnom veće od dozvoljenih.

Od oktobra će se drastično poštriti mere polaganja za motocikle. Do sada je lice moglo sa 16 godina da polaže za motocikl jačine do 125 kubika, da bi nakon navršene osamnaeste godine isto lice automatski imalo pravo da vozi motor sa neograničenom kubikažom. Po novim pravilima, polaganje će se deliti u 3 kategorije, A1, A2 i kategorija A. Kategorija A1 biće dostupna licima sa 16 godina koji će imati pravo da voze motor jačine do 125 kubika, zatim ukoliko žele da voze motor od 350 kubika, moraće da sačekaju 18. godinu i da ponovo polažu ispit za kategoriju A2, dok će za neograničene kubikaže moći da polažu tek kada napune 25. godinu.

Na podizanju svesti o važnosti poštovanja svih saobraćajnih propisa, pogotovo mlađih motociklista, rade i sami bajkeri. Moto susreti gde se skupljaju različite generacije motociklista, odlična su prilika da se razmene iskustva iskusnih i neiskusnih bajkera. Jedan takav edukativni moto suret biće održan 23. juna na gradskom stadionu gde će biti ogranizovano takmičenje u pružanju prve pomoći.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 11 godina i 10 meseci
Komentara: 6
Pregleda: 8711
Povezane teme

saobraćajna policija

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.