Komentara: 0
Pregleda: 2896

Opala prodaja novih automobila u Subotici

23.11.2008. u 14:42h
<p>Prodaja novih automobila u pojedinim subotičkim salonima je opala za vi&scaron;e od 50 odsto u poslednjih nekoliko meseci. Kao glavni razlog se pominje opreznost građana i povećane kamatne stope pojedinih banaka a sve zbog svetske finansijske krize.</p>
Opala prodaja novih automobila u Subotici

Pored kupovine, dodatni trošak za potencijalne vozače je i stalno kolebanje cene naftinih derivata, kao i troškovi osiguranja, servisiranja i svakodnevnog parkiranja.

Pre svetske finasijske krize, u Autohermesu je prodavano 20 vozila mesečno putem kredita. A sada, u odnosu na taj period, prodaja je opala za oko 60 odsto. Glavni razlog - opreznost i kupaca i banaka.

Ukoliko kupite putem kredita Zastavu Koral 1.1, osnovni model po ceni od 4.400 evra pod uslovima koji zavise od banke do banke, očekuju vas i troškovi registracije i osiguranja od 12.000 dinara, gorivo će te plaćati 5,91 dinar po kilometru, Servis na godišnjem nivou iznosi 11.700 dinara a parking 1.500 dinara mesečno. Povoljno ili ne - građani se teško odlučuju na ovaj vid potrošačkog kredita.

Direktor subotičke filijale Sosijete Ženeral banke Boris Radnić kaže da je I pored istih kamatnih stopa u njegovoj banci broj odobrenih kredita za kupovinu automobila opao. U skoro svim bankama, krediti za automobile se vode kao posebna vrsta potrošačkih kredita, a pored dvocifrenog procenta učešća I mesečne kamatne stope, rata ne sme da prelazi 30% mesečne zarade.

I pored krize, naplativost svih kredita pa I automobilskih u svim bankama je na zavidnom nivou. To znači da je zanemarljiv broj onih koji su zbog ne vraćanja kredita ostali bez automobila. Koliko je takvih slučajeva kod onih koji su kola kupili na lizing - za sada nije poznato.

 

Postavljeno pre 15 godina i 4 meseca
Komentara: 0
Pregleda: 2896
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.