Komentara: 2
Pregleda: 1782

Oni dolaze: Pavle Košić, učenik Tehničke škole "Ivan Sarić"

31.07.2019. u 00:00h
Izvor: Subotica.com
Znatiželjan i samouk, Pavle Košić, učenik trećeg razreda Tehničke škole "Ivan Sarić" na smeru tehničar mehatronike, danas je ponosni vlasnik robotske ruke za sortiranje, a osim u izradi raznih tehničkih naprava, ističe se i u aviomodelarstvu.
Oni dolaze: Pavle Košić, učenik Tehničke škole "Ivan Sarić"

Za samo mesec dana, Pavle Košić je uspeo da napravi robotsku ruku za sortiranje, koja može da se primeni u industriji za razvrstavanje komponenti. Ovo delo njegovih ruku, naišlo je na veliko oduševljenje žirija na takmičenju "Izrada aplikacija" koju je organizovao Poslovni inkubator Subotice, gde je u konkurenciji svojih vršnjaka, ali i studenata Visoke tehničke škole, uspeo da osvoji treće mesto.

- Robotska ruka automatski prikuplja komponente sa radne površine i slaže ih na određena mesta. Vrlo komplikovane delove, za koje mi je bila potreba velika preciznost, ištampao sam pomoću 3D štampača, a elektronika je bila malo neuredna, pa mi se desilo da su mi tri dana pred takmičenje pregorele neke žice i imao sam čitavu zbrku popravljajući ih da bi radila za takmičenje. Na kraju se isplatilo i vrlo sam zadovoljan kako je ispalo, jer sam radio svega mesec dana - priča Pavle, koji je robotsku ruku predstavio i na Projektnoj nedelji u svojoj školi, ali u nešto drugačijem obliku. - Odlučio sam da je malo nadogradim, pa sam običnu drvenu ploču, koja je radna podloga, zamenio za pokretnu traku uz pomoć koje može automatski da detektuje kako komponenta izgleda i gde da je stavlja.

Do vrlo sposobnog tehničara mehatronike, Pavle nije stigao preko noći. On je od ranog detinjstva znao da će se jednoga dana baviti tehničkim naukama, te ga je otac u petom razredu osnovne škole upisao na sekciju aviomodelarstva. Tamo se, kako i sam kaže, po prvi put upoznao sa različitim tehnikama stvaranja, sklapanja i kreiranja naprava, budući da ih je do tada samo rasklapao.

- Kao mali sam voleo da rastavljao sam sve što mi je došlo pod ruku, ali nisam znao da sastavljam. Oduvek me je zanimalo kako stvari rade, morao sam da zavirim u njihovu unutrašnjost i roditelji nisu baš bili oduševljeni time - našalio se Pavle, koji je i u aviomodelarstvu postigao velike uspehe na takmičenjima u različitim disciplinama. - Modele sa kojima sam se takmičio sam uglavnom izrađivao samostalno i najčešće su to bile jednostavne jedrilice, a najdalje što sam uspeo da odem, jeste avion sa propelerom koji je na gumu, pa kada se namota, on može dosta visoko da se podigne. To me je dodatno zainteresovalo za tehničke nauke i dobio sam želju da još više učim, saznam i radim.

Tako je ovaj talentovani učenik već naredne godine počeo da se takmiči i iz tehničkog i informatičkog obrazovanja u disciplini aviomeodelarstvo, gde je kroz tešku konkurenciju uspeo da se probije do državnog nivoa. Pavle je nastavio da se takmiči i u narednim godinama, takođe uspevši da dođe do republičkog nivoa, međutim, zbog nemogućnosti nabavke neophodne opreme za takmičenje na tom nivou, koja je često skupa, uvek je bio u prvoj trećini generalnog plasmana. Ipak, nagrada za uloženi trud i rad nije izostala.

- U osmom razredu sam imao priliku da učestvujem na Međunarodnom takmičenju "INOVA" u Zagrebu, što je bila neka vrsta nagrade za to što sam se tri godine zaredom plasirao na republičko takmičenje iz tehničkog. Tamo sam predstavo model mosta, ali važnije od toga je što sam imao priliku da vidim tehnologiju koja se krije iza 3D štampača, automobil od karbona i mnoge druge projekte na kojima su radili učenici iz osnovnih i srednjih škola, kao i studenti na fakultetima. To je ostavilo jak utisak na mene i opredelilo me da upišem Tehničku školu - ističe naš sagovornik.

Danas se Pavle svakodnevno trudi da poboljša svoje kvalitete, kako u struci, tako i u društvenim odnosima, pre svega, kroz pomoć prijateljima kojima je potrebna, a njegova želja je da školovanje nastavi na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu.

- Volim tehničke nauke jer nam pružaju mogućnost da razumemo stvari koje ne bismo razumeli i pošto smo danas okruženi tehnologijom, nikada nije bilo lakše baviti se ovom oblašću, pa uz malo truda i rada, možemo postići ono što volimo i želimo - poručuje Pavle.

USPESI

Osnovna škola

4. razred

 • Treće mesto na opštinskom takmičenju iz matematike;
 • Pohvalnica na okružnom takmičenju iz matematike.

5 . razred

 • Prvo mesto na opštinskom takmičenju iz matematike;
 • Pohvalnica na okružnom takmičenju iz matematike;
 • Drugo mesto na takmičenju "Feniks" iz aviomodelarstva, u disciplini "Zmaj".

6. razred

 • Treće mesto na opštinskom takmičenju iz tehničkog i informatičkog obrazovanja;
 • Treće mesto na okružnom takmičenju iz tehničkog i informatičkog obrazovanja;
 • Zahvalnica na republičkom takmičenju iz tehničkog i informatičkog obrazovanja;
 • Prvo mesto na takmičenju "Feniks" iz aviomodelarstva u disciplini "Klizač".

7. razred

 • Treće mesto na opštinskom takmičenju iz tehničkog i informatičkog obrazovanja;
 • Prvo mesto na okružnom takmičenju iz tehničkog i informatičkog obrazovanja;
 • Zahvalnica na republičkom takmičenju iz tehničkog i informatičkog obrazovanja.

8. razred

 • Treće mesto na opštinskom takmičenju iz tehničkog i informatičkog obrazovanja;
 • Prvo mesto na okružnom takmičenju iz tehničkog i informatičkog obrazovanja;
 • Zahvalnica na republičkom takmičenju iz tehničkog i informatičkog obrazovanja;
 • Drugo mesto na Međunarodnom takmičenju "INOVA" iz tehničkog i informatičkog obrazovanja;
 • Drugo mesto na takmičenju "Feniks" iz aviomodelarstva, u disciplini "A-1 slobodnoleteće jedrilice";
 • Prvo mesto na takmičenju "Feniks" iz aviomodelarstva, u disciplini "Klizač".

Srednja škola

3. razred

 • Treće mesto na takmičenju "Izrada aplikacije" za projekat "Robotska ruka za sortiranje".
Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 9 meseci i 4 nedelje
Komentara: 2
Pregleda: 1782
Povezane teme
tehnička škola ivan sarić oni dolaze
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 2 MB)
  Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
  Pravila komentarisanja
  Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.