Komentara: 1
Pregleda: 4313

Oni dolaze: Nemanja Žarić, učenik Gimnazije „Svetozar Marković“

02.08.2018. u 14:36h
Izvor: Subotica.com
Oni dolaze: Nemanja Žarić, učenik Gimnazije „Svetozar Marković“

U životu Nemanje Žarića, učenika trećeg razreda Gimnazije „Svetozar Marković“ nauka zauzima posebno mesto. Za razliku od mnogih on je ne deli na prirodnu i društvenu, već sa jednakim žarom uči i proučava matematiku, fiziku i istoriju.

- Verujem da nauka poseduje određenu moć, da je praktičnost nauke veoma moćna u jednom kompleksnom drušvu kao što je naše ljudsko društvo. Ona ne zauzima ni prostor ni vreme, ali drži ljudsko društvo da ono bude bolje. Sve nauke su nauke, neke su praktičnije, neke više teorijski zastupljene, a podela na prirodne i društvene nauke je samo po tematici, ali po metodama se ne razlikuju jer su sve evoluirale iz drevne filozofije – objašnjava Nemanja, kome su od prirodnih nauka najzanimljivije matematika i fizika. - Naročito što matematika ima poseban značaj. Zanimljivo je da li je ona način da ljudi dođu do nekih naučnih zaključaka i da se orijentišu u haosu, ili je ona snaga univerzuma koji već postoji.

ONI DOLAZE, SEZONA II - U cilju promovisanja talentovanih i izrazito uspešnih učenika osnovnih i srednjih škola u Subotici, njihovih rezultata i postignuća tokom dosadašnjeg obrazovanja, nastavljamo serijala tekstova posvećenih ovim mladim ljudima koji su privukli pažnju i lep su primer društvu.

Pored „zakona“ brojeva, Nemanju oduševljavaju i fragmenti iz istorije, naročito oni manje poznati, a njegovo znanje ovenčano je najvišim usoesima na takmičenjima državnog ranga.

- Kako glasi stara latinka poslovica „Historia est magistra vitae“, ona zaiste jeste učiteljica života.Neki tvrde da kod istorije nije važno predznanje, ali ona se stalno ponavlja i sve što se desilo u prošlosti može da se desi i u budućnosti – dodaje Nemanja. - Takođe, od istorijksih ličnosti možemo dosta toga da naučimo. Volim da proučavam ljude koji su bili malo sakriveni u istoriji  kao što su Đorđe Kastrioti Skenderbeg i Aleksandar Nevski jer njihov doprinos je zaista veliki.

Oni dolaze: Nemanja Žarić, učenik Gimnazije „Svetozar Marković“

U proučavanju istorije naročito stavlja akcenat na period od poznog srednjeg , 11. i 12. veka, pa sve do novog veka.

- Za njega kažu da je „mračan“, ali taj pojam je nastao pre svega zbog nedostatka pisanih izvora i zato što ne znamo mnogo o tom periodu. Međutim, kada se malo detaljnije pogleda i više analizira taj period, putem arheologije naročito,  može se videti da se on ne razlikuje mnogo od ostalih u pogledu opšte civilizacijske delatnosti – nastavlja mudro Nemanja. - U antici je bilo više napretka u nauci i kulturi, ali i srednji vek beleži uspehe u nauci za koje mi ne znamo mnogo i zbog toga mi je jako zanimljivo. Zadivljuje me kako je trgovina koja je danas rastupljena, u smilslu robno novčane razmene, nastala još u 16. veku. Menjala se, ali suštinski je ista, tada je nastalo i globalno tržište koje je danas postoji, samo je veće zahvaljujući komunikacijama i tehnološkom razvoju koji su promenili društvo. Suštinski od 16. veka je sve isto.

Temeljno proučavanje istorije Nemanji je prošle školske godine donelo prvo mesto na republičkom takmičenju, na koje, kako kaže, odlazi bez velike treme.

- Nemam tremu sem one pozitivne koja može da poboljša svest o znanju. Sistematizacija znanja je dosta važna, učiti sa razumevanjem i biti svestan onoga što znaš je jedan od puteva ka dobrim rezultatima – poručuje Nemanja.

Oni dolaze: Nemanja Žarić, učenik Gimnazije „Svetozar Marković“

USPESI

GIMNAZIJA:

1.RAZRED: 3. nagrada na Republičkom takmičenju iz istorije,
2.RAZRED: 1. nagrada na Republičkom takmičenju iz istorije

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 5 godina i 8 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 4313
Povezane teme

gimnazija subotica

gimnazija svetozar marković

subotička gimnazija

oni dolaze

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.