Komentara: 5
Pregleda: 5628

Oni dolaze: Jovan Jovičić, maturant OŠ „Sonja Marinković“

09.05.2018. u 11:00h
Izvor: Subotica.com
Jovanu Jovičiću, maturantu OŠ „Sonja Marinković“, sve ide od ruke. Uspehe niže kako iz prirodnih, tako i iz društvenih nauka, a takođe je talentovan i za pisanje priča, glumu i slikanje.
Oni dolaze: Jovan Jovičić, maturant OŠ „Sonja Marinković“

Tokom osmogodišnjeg školovanja, Jovan je svoje interesovanje, kako kaže, delio po razredima. Iako su mu biologija i geografija među najdražim predmetima, trenutno najviše uživa u učenju italijanskog jezika, iz kojeg mu predstoji Republičko takmičenje ovog meseca.

- Ne mogu da se odlučim šta najviše volim. Kada sam bio peti i šesti razred, pomislio sam "vau biologija, to će biti najbolji predmet za mene", ali kako smo u sedmom razredu učili anatomiju čoveka, što mi se nije svidelo, a u osmom ekologiju, koja nije zanimljiva kao biljke i životinje, interesovanje mi je opalo. U sedmom razredu je to definitivno bila geografija, jer je gradivo bilo veoma zanimljivo, a i tek tada počinju takmičenja iz ovog predmeta. Ove godine me najviše inspiriše italijanski jezik. Kada smo počeli da ga učimo, jako mi se dopao, bio je dosta lak za učenje, a potom sam otišao i na školsku razmenu u Italiju i onda mi se još više svideo. U Italiji smo proveli nedelju dana, obilazili smo razne muzeje, arheološka nalazišta i bilo nam je veoma lepo - započinje priču Jovan.

Oni dolaze: Jovan Jovičić, maturant OŠ „Sonja Marinković“

Osim uspeha na takmičenjima, koje postiže iz nekoliko školskih predmeta, Jovan je u petom razredu pokazao interesovanje i za pisanje priča, koje su od tada više puta nagrađene na brojnim konkursima. Jedna od njih je „Vila iz trešnjinog cveta“, kratka priča inspirisana srpskom folklornom fantastikom, za koju je dobio posebno priznanje.

- Inspiraciju za tu priču pronašao sam u elementima slovenske mitologije, odnosno vilama i drvećem, a govorila je o zlom vladaru jedne zemlje, sa mnoštvom stereotipnih slika koje su karakteristične za naše podneblje. Zapravo, većina mojih priča je proistekla iz toga što sam u petom razredu dobio domaći zadatak da napravim jednu knjigu, koja je sadržala pet priča. Uglavnom sam ih pisao preko zimskog raspusta, potom sam ih slao na razne konkurse i tako sam dobio sve te nagrade, ali od tada nisam mnogo pisao. Možda ću nastaviti da pišem u srednjoj školi, ali je za sada moja pažnja usmerena na neke druge predmete - objašnjava Jovan, koji se od ove jeseni vidi u klupi Gimnazije „Svetozar Marković“, na prirodno-matematičkom smeru.

ONI DOLAZE, SEZONA II - U cilju promovisanja talentovanih i izrazito uspešnih učenika osnovnih i srednjih škola u Subotici, njihovih rezultata i postignuća tokom osnovnog i srednjeg obrazovanja nastavljamo serijala tekstova posvećenih ovim mladim ljudima koji su privukli pažnju i lep su primer društvu.

Zbog velikog interesovanja za nauku, Jovan je u septembru prošle godine proveo dve nedelje u Letnjoj naučnoj školi u Petnici, a svoj boravak tamo opisuje kao „nešto najlepše i najbolje što je ikada iskusio“.

- Jako su dobro opremljeni, imaju fenomenalne predavače i program. Svaki dan smo imali po dva do tri predavanja, teorijski i praktičan rad, a takođe je trebalo i da napišemo seminarski rad. Za boravak u Petnici nam nisu bili najvažniji uspesi u školi i na takmičenjima, već je trebalo da dokažemo koliko smo zainteresovani za nauku, kroz samostalan rad. U Petnici sam otkrio lingvistiku, kao jednu još društvenu nauku koja mi se mnogo svidela, a za koju pre nisam ni znao šta je tačno, proširila mi je vidike i dala nove mogućnosti, a naravno naučio sam mnogo toga iz biologije što pre nisam znao - oduševljeno će Jovan.

Oni dolaze: Jovan Jovičić, maturant OŠ „Sonja Marinković“

Da za ovog talentovanog dečaka ne postoje granice, pokazuje i njegova ljubav prema glumi i slikanju. Za tri godine, koliko je pohađao dramsku sekciju, glumio je u tri predstave, međutim, pripreme za prijemi, kao i tekuće školske i takmičarske obaveze, navele su ga da privremeno ostavi po strani ovaj hobi. Osim toga, svake subote učestvuje i na likovnim radionicama, gde slika i crta, a jedna od njegovih slika krasi i zid škole koju još mesec dana pohađa.

USPESI

4. razred

  • Zapažen rezultat na Međunarodnom matematičkom takmičenju „Kengur bez granica“.

5. razred

  • Zapažen rezultat na Međunarodnom matematičkom takmičenju „Kengur bez granica“;
  • Pohvala na Gradskom takmičenju iz matematike;
  • Drugo mesto na Okružnom takmičenju iz matematike;
  • Drugo mesto na Opštinskom takmičenju iz biologije;
  • Drugo mesto na Okružnom takmičenju iz biologije;
  • Druga nagrada za kratku priču „Foka Linda i pingvin Čarli“ na „7. Medijana festivalu dečjeg stvaralaštva i stvaralaštva za decu“, u organizaciji Gradske opštine Medijana;
  • Druga nagrada za priču „Kapljica“, na Konkursu za najbolju kratku priču Književnog kluba „Ivo Andrić“ iz Zemuna;
  • Osvojeno treće mesto za priču „Kapljica“ na 43. smotri literarnog stvaralaštva „Izvor žive reči“ u Kolarima;
  • Posebno priznanje za priču „Vila iz trešnjinog cveta“, kao najmlađem učesniku za najbolju kratku priču inspirisanu srpskom folklornom fantastikom, na konkursu Bg storrytelling club „Reč i glas“.

6. razred

  • Prvo mesto na Opštinskom takmičenju iz srpskog jezika;
  • Prvo mesto na Okružnom takmičenju iz srpskog jezika;
  • Drugo mesto na Okružnom takmičenju iz biologije;
  • Drugo mesto na likovnom konkursu „Moj muzej, moj grad“, u organizaciji Gradskog muzeja Subotica;
  • Po završetku razreda, u školi je izabran u grupu od dvadesetak dece, koja je dve nedelje boravila u Minhenu.

7. razred

  • Prvo mesto na Opštinskom takmičenju iz geografije;
  • Prvo mesto na Okružnom takmičenju iz geografije;
  • Učešće na Republičkom takmičenju iz geografije;
  • Treće mesto na Opštinskom takmičenju iz srpskog jezika;
  • Drugo mesto na Okružnom takmičenju iz srpskog jezika;
  • Učešće na Republičkom takmičenju iz srpskog jezika;
  • Školaska razmena - u grupi od petnaestoro dece boravio u jednoj italijanskoj porodici, u gradu Sant Anđelo in Vado.

8. razred

  • Dvonedeljni boravak u Letnjoj naučnoj školi u Petnici;
  • Školska razmena - u grupi od tridesetoro dece boravio u drugoj italijanskoj porodici, u gradu Sant Anđelo in Vado.
  • Prvo mesto na Opštinskom takmičenju iz italijanskog jezika;
  • Drugo mesto na Okružnom takmičenju iz italijanskog jezika;
  • Prvo mesto na Opštinskom takmičenju iz geografije;
  • Prvo mesto na Okružnom takmičenju iz srpskog jezika.

Ove godine predstoje mu još Republička takmičenja iz srpskog i italijanskog jezika.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 5 godina i 11 meseci
Komentara: 5
Pregleda: 5628
Povezane teme

oš sonja marinković

oni dolaze

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.