Komentara: 8
Pregleda: 4076

Oni dolaze: Danilo Dulić, učenik OŠ "Miloš Crnjanski" i član PK "Spartak"

31.07.2018. u 00:00h
Izvor: Subotica.com
Za Danila Dulića, učenika petog razreda OŠ "Miloš Crnjanski" i člana Plivačkog kluba "Spartak", ne postoje granice. On ih pomera i postavlja.
Oni dolaze: Danilo Dulić, učenik OŠ "Miloš Crnjanski" i član PK "Spartak"

Za svega dve godine, koliko dugo se profesionalno bavi plivanjem, Danilo Dulić je osvojio više od 150 medalja, među kojima su i poslednjih 11 zlatnih, kojima se okitio na Letnjim prvenstvima Vojvodine i Srbije, održanim ovoga meseca u Subotici i Leskovcu.

- Plivanjem sam počeo rekreativno da se bavim pre pet godina iz zdravstvenih razloga, ali sam vremenom zavoleo i pre dve godine sam postao član PK "Spartak". Od tada od redovno treniram i plivam sve stilove, ali najviše volim delfin i kraul. Druga deca možda moraju da ulože nešto više napora da bi plivala ovim stilovima, ali meni leže i u njima sam najbolji - kaže Danilo, koji nakon ovolikog broja uspeha više ne zna za tremu - Kada uđem u bazen veoma sam fokusiran, ali u isto vreme razmišljam o treneru i njegovim savetima kako da najbolje isplivam deonicu. Razmišljam o tome kako ne želim da ga razočaram, jer ako njega razočaram, razočaraću i sebe, a to nije dobro za psihu.

ONI DOLAZE, SEZONA II - U cilju promovisanja talentovanih i izrazito uspešnih učenika osnovnih i srednjih škola u Subotici, njihovih rezultata i postignuća tokom dosadašnjeg obrazovanja, nastavljamo serijala tekstova posvećenih ovim mladim ljudima koji su privukli pažnju i lep su primer društvu.

Pored zlatnih medalja oko vrata, Danilo se iz Leskovca vratio i sa dva državna rekorda, zbog čega mu je potpuno zasluženo dodeljena i plaketa za najboljeg plivača Srbije u pionirskoj konkurenciji. Da bi došao do ovakvih rezultata, ovaj talentovani dečak vredno trenira svakog dana po dva sata, osim nedeljom koja je dan za odmor. 

- Treninzi mi ne padaju teško, jer volim da plivam, ali je za postizanje rezultata potrebno mnogo rada, pripreme i želje da se na svakom treningu da sve od sebe kako bi to ličilo na nešto. Planiram da oborim još mnogo državnih rekorda, a trenutno mi je najbolji uspeh to što držim četvrto vreme u Evropi na 400 metara kraul koje preplivam za 4 minuta i 33 sekunde - objašnjava Danilo, koji kaže da se ugleda na svog sugrađanina, plivača Andreja Barnu. - Pre nego što je otišao na studije u Ameriku, Andrej je trenirao plivanje u "Spartaku" kao ja, imao je iste trenere kao ja i voleo bih jednog dana da dođem do njegovog nivoa. On je trenutno peti na svetu, a uz to je odličan u školi, zbog čega mi je uzor.

Upravo su škola i sve obaveze koje sa sobom donosi za Danila od velike važnosti, te ističe da podjednako vrednuje uspehe koje postiže u bazenu i one u školskoj klupi.

- Ako sam odličan u plivanju, a u školi nisam, onda mi je sve džaba. Možda se jednog dana desi da ne uspem u plivanju, zbog čega moram da budem uspešan u školi kako bih mogao da živim dalje - svestan je Danilo. - Volim sve predmete, ali mi je biologija posebno zanimljiva. Takođe, volim da pišem priče i sastave iz srpskog. Plivanje me inspiriše i za školu, pa tako najviše volim da pišem priče koje mogu da povežem sa plivanjem. Za mene je svaki trening neko novo iskustvo i nova inspiracija, mesto gde mogu da razmišljam o svemu, pa i o školi i to me ispunjava.

Kao i svaki osnovac, Danilo slobodno vreme najčešće provodi odmarajući, igrajući igrice na telefonu i družeći se sa prijateljima. Takođe, kaže da uživa u čitanju koje ga opušta, a da su mu najdraži avanturistički romani.

- Omiljena knjiga mi je "Hajduci", zbog toga što mi je takva vrsta avanture posebno zanimljiva, kroz šta su sve prošli i šta su preživeli, a uz to je i veoma poučna - poručuje Danilo.

USPESI

Registrovan član Plivačkog kluba "Spartak" Subotica

2017. godine

 • Prvo mesto na Državnom školskom prvenstvu u plivanju (zlato u disciplini 50 metara kraul);

2018. godine

 • Prvo mesto na ŠOŠOV (zlato u disciplini 50 metara kraul);
 • Petostruki prvak na Zimskom prvenstvu Vojvodine za pionire (zlato u disciplini 50, 100, 200 i 400 metara kraul i štafeta za dečake 4x50 metara kraul);
 • Četvorostruki prvak na Zimskom prvenstvu Srbije za pionire (zlato u disciplini 100 i 400 metara kraul, 100 metara delfin i štafeta mešano 4x50 metara kraul);
 • Dvostruki vicešampion na Zimskom prvenstvu Srbije za pionire (srebro u disciplini 100 metara leđno i 200 metara kraul);
 • Paketa za najboljeg plivača Srbije u pionirskoj konkurenciji na Zimskom prvenstvu Srbije;
 • Petostruki prvak na Letnjem prvenstvu Vojvodine za pionire (zlato u disciplini 50, 100, 200 i 400 metara kraul i štafeta za dečake 4x50 metara kraul);
 • Šestostruki prvak na Letnjem prvenstvu Srbije za pionire (zlato u disciplini 100, 200 i 400 metara kraul, 100 metara delfin, štafeta za dečake 4x50 metara kraul i štafeta mešano 4x50 metara kraul);
 • Plaketa za najboljeg plivača Srbije u pionirskoj konkurenciji na Letnjem prvenstvu Srbije.

Državni rekorder u uzrasnoj kategoriji u sledećim disciplinama: 100 metara kraul, 400 metara kraul, 800 metara kraul i štafeta mešano 4x50 metara kraul.

Trenutno drži 4. vreme u Evropi na 400 metara kraul i 3. vreme na 100 metara delfin.

Osvojio više od 150 medalja na raznim nacionalnim i međunarodnim plivačkim mitinzima.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 1 godinu i 10 meseci
Komentara: 8
Pregleda: 4076
Povezane teme
plivački klub Spartak osnovna škola miloš crnjanski oni dolaze oš miloš crnjanski danilo dulić
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 2 MB)
  Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
  Pravila komentarisanja
  Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.