• Pregleda: 3392

Okrugli sto "Zajedno za dojenje" u Fondaciji "Expecto"

U Fondaciji za mentalnu higijenu „Exspecto“ održan je okrugli sto pod nazivom „Zajedno za dojenje“, koji je okupio stručnjake iz različitih oblasti kako bi zajednički uticali na popularizaciju dojenja.
Okrugli sto "Zajedno za dojenje" u Fondaciji "Expecto"

Prema rezultatima istraživanju, koje je sprovela Fondacije „Exspecto“, više od 60 odsto majki zna da je dojenje najbolja hrana za novorođenčad. Ipak, rezultati istraživanja pokazuju da samo 20 odsto majki doji u prvih šest meseci - kada se dojenje smatra  zlatnim standardom za razvoj bebe. Cilj okruglog stola, koji je okupio pedijatre, neonatologe, babice i savetnice za dojenje i laktaciju, bio je da se kroz razmenu mišljenja utiče na povećanje broja majki koje doje.

- Izuzetno je značajno što češće pričati o dojenju, jer je pre par decenija bila ogromna kampanja za prodaju preparata koji su formule za novorođenčad. Ljudi nažalost previše gledaju reklame, pa je veliki broj majki odustao od dojenja. Potrebno je da što češće pričamo da je majčino mleko najbolja hrana, jer vidimo da se sada sve više majki odlučuje za dojenje i prirodnu ishranu - kaže dr Livija Varga, pedijatar Doma zdravlja Bačka Topola.

Povodom obeležavanja Svetske nedelje dojenja, u organizaciji Fondacije „Exspecto“ sutra će biti održan program i za majke. Na temu dojenja i laktacije, majke će sutra od 10 časova na Paliću u okviru „Piknika za dojenje“ imati priliku da razmene iskustva i dobiju savete stručnjaka.

- U okviru „Piknika za dojenje“ krećemo sa šetnjom od vodotornja pa do igrališta, tamo će se majke družiti. Doći će nam stručnjaci iz Budimpešte i Beograda, koji će biti majkama na usluzi. Majke će imati priliku da  postave pitanja stručnjacima i ispričaju svoje iskustvo, te tako saznaju sve što je neophodno za dojenje - kaže Tunde Ric Denči, stručna saradnica Fondacije za mentalnu higijenu „Exspecto“.

Svesna važnosti dojenja, naša sugrađanka, Agneš Rafai Telečki, jedna je od majki koja podržava aktivnosti Fondacije. Prenoseći svoja pozitivna iskustva, Agneš želi da podstakne sve majke, koje nemaju zdravstvenih problema, da doje.

- Već osam meseci dojim  dete i planiram da dojenje nastavim dok ne napuni godinu i po dana. Ovo mi je drugo dete a i prvo dete, ćerku,  sam dojila toliko. Mislim da je dojenje najbolja, nazdravija i najprirodnija stvar u životu svake žene i da to ne bi trebalo da bude pitanje  da li će neka majka dojiti, naravno jedino ukoliko neko ima neku bolest pa ne može - rekla je Agneš Rafai Telečki.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

4
Daki Odgovori
Bravo za Exspecto! Bilo bi odlicno da se ovakve radionice i dogadjaji organizuju malo cesce, i da se ukljuci vise majki, trudnica, medicinskih radnika. Nazalost, iskljucivo dojenje je postalo prava retkost jer mame nemaju adekvatnu podrsku okoline na pocetku kada je najteze. Steta je propustiti jednu od najdivnijih stvari na svetu samo zbog nedostatka pomoci, informacija i losih saveta. Jos jednom, svaka cast na organizaciji!
drapo Odgovori
Sad su opet "pronašli toplu vodu" !!! Pa od kako je sveta i veka zna se da je majčino mleko najzdravije za novorođenčad !!! I sad od toga prave velike nauke, seminare i naravno uzimaju lovu za prezentacije !!! OPET SE PARE RASIPAJU BEZ REALNOG RAZLOGA !!!
Renata
Kao jedan od organizatora, moram da napomenem da tema panela nije bilo značaj majčinog mleka već podrška doljiljama i okupljanje stručnjaka kako bi sagledali probleme i poboljšali saradnju, edukaciju zdr.radnika i precizirali najčešće probleme. Ničiji novac nismo trošili već smo nedeljama radili dobrovoljno na organizaciji. Ni jedan učesnik nije dobio nikakvu naknadu već dobrovoljno došli svi učesnici u 40 C, uglavnom zdravstveni radnici iz Kanjiže, Sente, B.Topole,Subotice, Beograda i Budimpešte.I veoma sam im zahvalna da su još uvek motivisani da se bave sa ovom problematikom i bez obzira što su nam uslovi veoma loši. Cilj nam je bio da se udružimo iz svih oblasti i da marno radimo na tome da stopa isljučivo dojenih beba bude mnogo više od sadašnje. Uz dužno poštovanje Renata Komenda
Alfa Odgovori
Drapo, ne znam jesi musko ili zensko ali ovakvi komentari su vrlo neobrazovani. Ako si musko treba da pruzis podrsku zenama, ako si ipaka zena onda sram te bilo!
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.