• Pregleda: 1813

Okrugli sto o zbrinjavanju starih i zagovaranju za poštovanje njihovih ljudskih prava

Najveći problemi starih osoba su ne postojanje lokalnih servisa pomoći u kući, a za one koji su smešteni u gerontološke domove, najveći problem je što često tamo završe bez svojevoljnog pristanka, tvrde predstavnici Udruženja „Amity“, uz isticanje Subotice kao jednog od gradova u Srbiji kojima može da se pohvali izuzetno razvijenom brigom o starima kroz ustanove i nevladin sektor.
Okrugli sto o zbrinjavanju starih i zagovaranju za poštovanje njihovih ljudskih prava

„Amity“ predlaže da se problemi starih lica reše racionalnijom potrošnjom državnog novca i kroz jačanje porodica koje neguju stare, te bi sa njima trebalo podeliti teret brige o starima. Na okruglom stolu koji je „Amity“ organizovao u Plavoj sali Gradske kuće, uz pomoć subotičkog Karitasa, prisutni su bili predstavnici državnih ustanova i udruženja koja se bave brigom o starim licima, kako bi zajednički identifikovali lokalne probleme starih, kao i eventualna rešenja za njih.

Udruženje „Amity“ je u Plavoj sali Gradske kuće organizovalo okrugli sto na temu: „Izazovi u zbrinjavanju starih lica u Subotici i zagovaranje za poštovanje njihovih ljudskih prava“ u okviru aktivnosti na projektu „Za dostojanstveniji život starijih na rezidencijalnom smeštaju“koji finasira Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji, a realizuje Amity sa partnerima. Najveći problemi sa kojima se stare osobe na teritoriji Srbije susreću su taj što mnogi od njih ne žele da budu smešteni u domove, nepoštovanje njihove privatnosti u domovima, kao i to što ne raspolažu svojim novcem, s druge strane oni koji žive u svojim domovima kao najveći problem ističu nedostatak lokalnih servisa za pomoć u kući, ističu u Amitiju. Predstavnici Udruženja Amity predlažu da se ovi problemi reše tako što će se racionalnije rasporediti državni novac.

Jedan od lokalnih partnera Udruženja „Amity“ je i subotiči Karitas koji pruža pomoć usluge nege i pomoći u kući na teritoriji Grada Subotice. Osmoro volontera Karitasa obilazi 246 starih, socijalno ugroženih Subotičana koji često nemaju novca za osnovne životne potrebe.

Član Gradskog veća zadužen za socijalna pitanja, Milimir Vujadinović, jedan od učesnika okruglog stola, istakao je da lokalna samouprava brine o najstarijim sugrađanima, a važan partner u ovom poslu im je i subotički Karitas, koji je lokalna samouprava prošle godine kroz javni konkurs pomogla sa pet miliona dinara.

Jedna od aktivnoati projekta koji Udruženje „Amity“ sprovodi je bio i monitoring stanja u domovina na teritoriji Srbije. Od ukupno obuhvaćena 22 privatna i državna doma, jedan subotički privatan dom za stara lica istaknut je kao dom sa najboljim uslovima smeštaja, ali je takođe istaknuto da naš grad na dobar način brine o najstarijim sugrađanima, kojih ima više od 24.000, a prema poslednjem popisu 4500 njih je starije od 80 godina, i to ne samo onima koji su smešteni u državnim gerontološkim domovima, već i kroz organizovanje servisa pomoći u kući i kroz razne druge vidove pomoći, kako onima koji su smešteni u domove, tako i onima koji žive u svojim domaćinstvima.

Izvor: RTV Yueco / Autor: Jasmina Peić

povezane teme

2
Ana Odgovori
Zabrinjava me,ne vidim Dzeja!
angelina Odgovori
Volela bi da mi neko objasni kako je cena smestaja starih lica u Gerantoloskom centru ista kao i u privatnom.Po meni bi zbrinjavanje ljudi u gerantolockom trebao biti dosta jeftiniji,njih dotira drzava,od opstinskih para je napravljen ,uredjen sa svom opremom koja to zahteva.Dok privatni domovi sve sami finansiraju nemaju nikakve donacije iz budzeta a cene smestaja su iste.Ali gerantoloski centar nista nije radi sto se tice prosirenja kapaciteta,nego svu svoju energinu g.Ivanisevic usmerava ka otvaranja klubova za druzenje.Gerantoloski centar bi trebao da smanji cenu smestaja,i da ide na prosirivanje smestaja za stara lica.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.