Komentara: 1
Pregleda: 1756
Foto

Okrugli sto „Nauka i privreda su ženskog roda“

29.10.2022. u 13:30h
Izvor: Subotica.com
Nauka i privreda su ženskog roda – teoretski lepo zvuči ali je malčice drukčije u praksi. Iako je naučnica i istraživačica više nego kolega muškog pola, na liderskim položajima ih je mnog manje, a kako bi se dame motivisale i ohrabrile da se bave preduzetništvom održan je okrugli sto „Nauka i privreda su ženskog roda“.
Okrugli sto „Nauka i privreda su ženskog roda“

Ovo je četvrti okrugli sto u okviru programa „Naučnice i preduzetnice na istom zadatku”, koji je u poslednjih osam meseci realizovalo Udruženje naučnica Srbije SRNA .

- Cilj je da se žene osnaže i ohrabre da se bave preduzetništvom, a istovremeno naučnice motivišu da rezultate svog naučnog rada predstave i realizuju u privredi, i na taj način doprinesu opštem društvenom razvoju – objasnila je prof. dr Sanja Podunavac Kuzmanović, predsednica Udruženja naučnica Srbije SRNA. –  Kroz ovakve aktivnosti, gde se sreću nauka sa privredom, možemo da ohrabrimo i jedne i druge da se povezuju i udružuju, da se međusobno pomažu i da zajedno rade na istom zadatku.

Okrugli sto „Nauka i privreda su ženskog roda“

Pokrajinska vlada, putem Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam, u protekle dve godine putem konkursa pomogla je žensko preduzetništvo sa 175 miliona dinara.

- To je uspeh kakav do sada nije bio. Pomažemo preduzeća u kojima je žena upravljač i u kojima je zaposlen veći broj žena. Ideja je da u narednom periodu imamo što više preduzetnica, da ne govorimo o ženskom preduzetništvu, jer ono nije odrednica pola već ljudske osobine da radi i bavi se preduzetništvom, da zaposlimo što više ljudi i  povećano broj pronalazaka koji je primenjuje u praktičnoj provredi, a koji je sada jako mali - ističe Nenad Ivanišević, pokrajinski sekretar za privredu i turizam. - Snažno podržavamo uključivanje žena u sve privredne tokove i primenu nauke u privredu, jer ako ne primenimo više nauku, više naučnih dostignuća i ne budemo mnogo brži, bojim se da će nam cela privreda zapravo biti stari zanat. Sa druge strane nauka treba da nađe svoj put u primeni u privredi, a ne da govorimo o nečemu što je apstraktno, što se dešava samo u laboratoriji, što se dešava samo na fakultetima i što nema nikakve veze sa stvarnim životom. Dakle naša ideja je da ove dve stvari spojimo.

Okrugli sto „Nauka i privreda su ženskog roda“

Kako ističe Ivana Beara, redovni profesor Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu, ona i još dve univerzitetske profesorke odvažile su se da zaplove u preduzetničkim vodama.

- To je iziskivalo mnogo učenja, truda, borba sa tržištem i  svim onim što je ekonomistima razumljivo. Ono što je nama dalo prednost u celoj toj priči je zapravo naše naučno iskustvo i razvijanje proizvoda na osnovu naučnih istraživanja i našeg prethodnog iskustva u oblasti istraživanja biohemije lekovitog bilja – objašnjava profesorka Beara. – Ovakvi skupovi su iziuzetno važna, jer podstičemo žene da se aktivno uključe i našim primerom, gde iskreno govorimo o poteškoćama i lepim stvarima, ohrabrujemo ih da i same krenu u nešto novo i nepoznato. Važno je i zbog razmene iskustva i uspostavljanja novih kontakata.

Izvor: Subotica.com
Okrugli sto ,,Nauka i privreda su ženskog roda’’ Okrugli sto ,,Nauka i privreda su ženskog roda’’ Okrugli sto ,,Nauka i privreda su ženskog roda’’ Okrugli sto ,,Nauka i privreda su ženskog roda’’ Okrugli sto ,,Nauka i privreda su ženskog roda’’ Okrugli sto ,,Nauka i privreda su ženskog roda’’ Okrugli sto ,,Nauka i privreda su ženskog roda’’ Okrugli sto ,,Nauka i privreda su ženskog roda’’
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 1 godinu i 6 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 1756
Povezane teme

Nenad Ivanišević

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.