Komentara: 0
Pregleda: 5106

Oko 50.000 zahteva za mađarsko državljanstvo

19.06.2012. u 16:41h
Izvor: RTV Yueco
Nekoliko hiljada građana Srbije do sada je dobilo državljanstvo Mađarske, a oko 50.000 je podnelo zahtev za to, izjavio je danas predsednik Nacionalnog saveta Mađara u Srbiji Tamaš Korhec.
Oko 50.000 zahteva za mađarsko državljanstvo

Na skupu "Srpsko-mađarski odnosi - Put napred" u Beogradu, on je rekao da zahteve ne podnose samo Mađari iz Vojvodine, već i pripadnici drugih manjina iz Vojvodine, kao i Srbi. Uslov za dobijanje državljanstva je da je predak podnosioca zahteva bio Mađar i da onaj ko podnosi zahtev govori mađarski.

"Zakonski standardi u Srbiji za zaštitu manjina su viši nego u okolnim zemljama", kazao je Korhec, dodavši da je problem to što se zakoni ne primenjuju dovoljno, preneo je portal EurAktiv Srbija.

Zakoni se ne primenjuju jer nadležna ministarstva nemaju "administrativni kapacitet" da se bave manjinama, a republički budžet često ne predviđa novac za manjine, rekao je Korhec. Problemi su i nedostatak adekvatne sudske zaštite i "volja političke elite" u Beogradu, dodao je Korhec.

Kako je rekao, mađarska manjina u Srbiji ima dobre institucije koje u poslednjih 10 godina imaju "tendenciju da se povećavaju": više od 130 škola sa nastavom na mađarskom, četiri pozorišta na tom jeziku, fakultet, biblioteka i druge institucije.

Mađarska manjina je, kako je ocenio, integrisana u politički sistem Srbije što potvrđuje šest mađarskih stranaka od kojih najveću podršku ima Savez vojvođanskih Mađara.

Oko 50.000 zahteva za mađarsko državljanstvo

Konzulat Republike Mađarske u Subotici

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 11 godina i 10 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 5106
Povezane teme

tamaš korhec

državljanstvo mađarske

mađarsko državljanstvo

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.