Komentara: 9
Pregleda: 4147

Oko 1200 migranata u poslednja dva meseca pred Prekršajnim sudom

02.06.2015. u 14:38h
Izvor: Agencija "Tanjug"
Prekršajni sud u Subotici procesuirao je tokom aprila i maja oko 1.200 migranata koji su sprečeni u ilegalnom prelasku srpsko-mađarske granice, izjavio je Tanjugu predsednik tog suda Ljubo Simić.
Oko 1200 migranata u poslednja dva meseca pred Prekršajnim sudom

 On kaže da po pitanju ilegalnih migranata nema ništa novo, jer je tokom ova dva meseca procesuirano oko 600 migranata mesečno, čija struktura je takođe ostala nepromenjena najviše njih dolazi iz Avganisatana i Sirije, nešto manje ima Iračana, a u pojedinačnim slučajevima se radi o državljanima zemalja Afrike.

Simić kaže da posao suda nije da utvrđuje razloge njihovih migracija, ali u postupku ipak dobijaju odgovor.

To su uglavnom pitanja ekonomske prirode, ali to nije na prvom mestu. Na prvom mestu je ratno stanje, progoni tih lica po raznim osnovama u matičnim državama, znači po osnovu vere, pripadnosti nekim grupama i to je opšte poznata situacija, jer svi znamo kakva je situacije i u Siriji, i u Iraku i u Avganistanu rekao je Simić.

Shodno zakonu o azilu i Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima, pred ovim sudom se ne procesuiraju oni migranti koji imaju važeću potvrdu o izraženoj nameri za traženje azila, bilo u Srbiji, bilo u nekoj drugoj zemlji, a takvih je bilo 280.

Što se readmisije tiče, Simić ističe da se veoma mali broj ljudi vraća iz Mađarske u Srbiju ovim putem preko Prekršajnog suda.

Readmisija je nekada bila zastupljena dnevno. Na vreme smo obaveštavani od Policijske uprave o broju tih lica i potrebi postupanja suda, a u poslednje vreme su to pojedinačni slučajevi. Vrlo malo lica se vraća- rekao je Simić Tanjugu.

Izvor: Agencija "Tanjug"
Postavljeno pre 8 godina i 10 meseci
Komentara: 9
Pregleda: 4147
Povezane teme

imigranti

ilegalni migranti

prekršajni sud

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.