Komentara: 0
Pregleda: 2353

Odžana diskusija povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad starim osobama

15.06.2018. u 17:59h
Izvor: Subotica.com
Stariji građani obraćaju se Zaštitniku građana najčešće zbog fizičkog i psihičkog, ali i finansijskog zlostavljanja, rečeno je na okruglom stolu, koji je u u Plavoj sali Gradske kuće organizovan povodom obeležavanja Dana borbe protiv nasilja nad starima.
Odžana diskusija povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad starim osobama

Prema statistici, u proteklih pet godina  broj slučajeva nasilja nad starima povećan jer za čak dva i po puta. Najsilju su najčeće izložene starije osobe koje pate od hroničnih bolesti i fukcionalno su zavisne. Iako su počinioci fizičkog i psihičnog nasilja nad starima najčeće članovi njihovih porodica, česta je i zloupotreba starijih osoba kod ugovora o doživotnom izdržavanju.

- Neretko se nezakonito troše prihodi starijih, tu se ne radi samo o porodici nego i o nasilju kod ugovora o doživotnom izdržavanju, kada davaoci zloupotrebljavaju starije osobe. Tada obaveštavamo Centar za socijalni rad, oni nam dostavljaju povratne informacije i tako delujemo po tom pitanju - objašnjava Ljiljana Vuković Simić, zamenica Zaštitnika građana  Subotice.

Kada se govori o problemu nasilja nad starima, važan segment, prema rečima direktora Gerontološkog centra Nenada Ivaniševića, je zanemarivanje.

- Zanemarivanje je delom posledica i migratornih kretanja, jer veliki broj radno sposobnog stanovništva napušta ove prostore i u velikom broju ostaju staračka, seoska domaćinstva. Tome bi se posebno trebalo posvetiti i upravo Gerontološki centar kroz Službu pomoći i nege u kući, kao i gerontološke klubove posebnu pažnju  poklanja staračkim, samačkim domaćinstvima. To je najbolji način i prevencije, ali i otklanjanja posledica zanemarivanja - tvrdi Ivanišević.

Među učesnicima okruglog stola bili su predstavnici gradskih ustanova i organizacija, koji   uz podršku Grada vode brigu o najstarijim sugrađanima. Član Gradskog veća zadužen za oblast socijalne zaštite,  Ilija Đukanović, podsetio je da su iz gradskog budžeta izdvojena veća sredstva za brigu o starima u odnosu na raniji period.

- Grad Subotica  povećao je sredstva i za rad Gerontološkog centra i gerontoloških klubova. Ove godine izdvojeno je 44 miliona, što je više u odnosu na prošlu godinu. Izdvajamo po konkursima iz oblasti društveno humanitarnog rada za Kolo srpskih sestara i Caritas, koji takođe brinu o našim najstarijim sugrađanaima - kaže Đukanović.

Dan borbe protiv nasilja nad starima prvi put je u našoj zemlji obeležen 2007. godine na inicijativu Crvenog krsta Srbije, a Subotica je među retkim gradovima, koji obeležavaju ovaj datum na lokalnom nivou.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 5 godina i 10 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 2353
Povezane teme

Nenad Ivanišević

međunarodni dan borbe protiv nasilja nad starima

ilija đukanović

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.