Komentara: 0
Pregleda: 1196
Foto

Odsek za tradicionalno pevanje Muzičke škole obeležio dve decenije postojanja

22.05.2022. u 14:00h > 23.05.2022. u 12:41h
Izvor: Subotica.com
Svečanim koncertom u Velikoj većnici Gradske kuće Odsek za tradicionalno pevanje Muzičke škole u Subotici obeležio je u petak dve decenije postojanja.
Odsek za tradicionalno pevanje Muzičke škole obeležio dve decenije postojanja

Veliki broj bivših đaka koji su nastupili na koncertu, kao i oni koji su bili u publici, govori o značaju odseka koji je jedinstven po tome što je dvojezičan.

- Mi smo jedini Odsek za tradicionalno pevanje u Srbiji koji neguje srpsko i mađarsko radicionalno pevanje. Kod nas se učenici  školuju i u osnovnoj i u srednjoj školi za izvođenje tradicionalne muzike – ističe Tamara Štricki Seg, šef Odseka za tradicionalno pevanje. – Za sve ove godine imali smo dosta đaka, ponosna sam na sve njih. Takođe ponosna sam i na one koji su sada u školi i koji su bili sjajni na republičkom takmičenju za srpsko tradicionalno pevanje i sviranje.

Odsek za tradicionalno pevanje Muzičke škole obeležio dve decenije postojanja

Odsek za tradicionalno pevanje u subotičkoj Muzičkoj školi osnovan je školske 2001/2002. godine na srpskom i mađarskom nastavnom jeziku, a njegovi osnivači su tadašnji direktor ove ustanove Balaž Piri-Ištvan i profesorka Sibila Mora Meznerič. Za protekle dve decenije ovde se obrazovalo više od 200 đaka.

Značajan jubilej obeležen je dvodnevnim aktivnostima u Muzičkoj školi i u Gradskoj kući. U Muzičkoj školi su održane prezentacije Akademije umetnosti u Novom Sadu - Studijskog programa za etnomuzikologiju, i Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu - Studijskog programa za etnomuzikologiju i etnokoreologiju, kao i masterklas profesorke Sanje Ranković i masterklas mađarskog tradicionalnog pevanja Ane Čizmadije.

Odsek za tradicionalno pevanje Muzičke škole obeležio dve decenije postojanjaNa koncertu u Gradskoj kući svoje pevačko umeće pokazali su sadašnji i bivši đaci škole, kao i gosti iz Muzičke škole „Mokranjac“ iz Beograda i Duhai benda iz Subotice.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 1 godinu i 11 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 1196
Povezane teme

muzička škola

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.