Komentara: 39
Pregleda: 7403
Foto

Održano Veliko bunjevačko prelo – „Nek se znade da Bunjevac živi“

03.02.2023. u 11:30h > 13:15
Izvor: Subotica.com
Tradicionalno, 2. februara, bunjevačka nacionalna zajednica obeležila je „Dan Velikog prela“, jedan od četiri nacionalna praznika.
Održano Veliko bunjevačko prelo – „Nek se znade da Bunjevac živi“

Veliko bunjevačko prelo, već dve decenije,  organizuje se u spomen na prvo javno prelo održano 2. februara 1879. godine, kada su se Bunjevci, obučeni u svečnu narodnu nošnju, predstavili javnosti sa željom da pokažu svoje postojanje i ponos na svoje poreklo.

Održano Veliko bunjevačko prelo – „Nek se znade da Bunjevac živi“

- Ovo prelo je povodom 20 godina od osnivanja prvog nacionalnog saveta. Za istoriju to je kratak period, za ljudski vek sasvim solidan a kada se pogleda šta smo sve uradili za bunjevačku zajednicu, mislim da smo svi uradili jako puno. Krenuli smo od jedne velike nule a došli smo do pune sale,  bunjevačkog jezika, medija, očuvanja svih naših običaja... Na početku su se ljudi pitali ko su ti Bunjevci, a sada siguro od severa do juga Srbije da svi  znaju ko smo – poručila je Suzana Kujundžić Ostojić, predsednica Nacionalnog saveta Bunjevaca. - Ostalo je da postavljene temelje učvrstimo, gradimo dalje i da  budemo jednaki sa svim drugima. Iako je  21. vek dobro zagazio i moderne tehnike uznapredovale, ne postoji čoveku ništa draže i lepše nego da se druži i zabavlja. Na taj način je počelo prelo po kućama, zatim veliko 1879.godine, pa do danas mi se družimo i tako pokazujemo svojoj zajendici i svima drugima da postojimo, da se borimo za svoj identitet.

„Dan Velikog prela“ uveličao je gradonačelnik Stevan Bakić, najavivši da je Grad obezbedio sredstva za buduću „Bunjevačku kuću“.

Održano Veliko bunjevačko prelo – „Nek se znade da Bunjevac živi“

- Grad Subotica ima izuzetno dobru saradnju sa Nacionalnim savetom bunjevačke nacionalne manjine, a maj 2021. godine ostaće upisan zlatnim slovima u istoriji bunjevačke nacionalne zajednice i našeg grada, jer je tada omogućena ravnopravna upotreba bunjevačkog jezika i pisma. Bunjevački jezik je tada, pored srpskog, mađarskog i hrvatskog jezika – postao četvrti jezik koji je u službenoj upotrebi na teritoriji našeg grada. Ako je to iko zaslužio, onda je to bunjevačka zajednica koja je dala ogroman doprinos kako gradu Subotici, tako i državi Srbiji. Subotička lokalna samouprava će vam i ubuduće pružati ogromnu podršku, jer je jedna od poruka ovog okupljanja i negovanje posebnosti bunjevačke nacionalne manjine koja će uvek imati jednaka prava kao i ostale nacionalne zajednica koje žive i rade na teritoriji grada Subotice – poručio je gradonačelnik Bakić. - Grad Subotica je opredelio sredstva Bunjevačkom nacionalnom savetu da – povodom 20 godina njegovog postojanja – da reši jedan veliki problem, a to je da se obezbedi adekvatan prostor u kome će da radi i stvara. Naime, krajem 2022. godine subotička lokalna samouprava dodelila je četiri miliona dinara za kupovinu Bunjevačke kuće. Želim da se što pre u njoj vidimo, kako bismo zajedno obeležavali značajne datume i nove uspehe.

U ime predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića Bunjevcima je praznik čestitao izaslanik Milorad Veljović.

Održano Veliko bunjevačko prelo – „Nek se znade da Bunjevac živi“- Srbija poštuje svaku nacionalnu manjinu i da mi je drago što i Bunjevci danas imaju status nacionalne manjine. Srbija želi da joj svako bude prijatelj, bez obzira na nacionalnu pripadnost i veroispovest – istakao je Veljović. - Bunjevci su narod koji poštuje svoju tradiciju, ali i svoju državu Srbiju koja će im se, sigurno, odužiti na adekvatan način. To je i inters Srbije koja je danas jedna sasvim druga država u smislu poštovanja ljudskih prava. Srbija mora da bude primer i ona za to i jeste primer, a danas je i Subotica pravi primer poštovanja ljudskih prava i nacionalnih manjina.

Kao što običaji nalažu, izabrana je najbolja preljska pesma a to je „Nek se divani“ autorke Alise Prćić Vukov. U izboru za najlepšu prelju učestvovalo je 15 devojaka u tradicionalnoj bunjevačkoj nošnji. Po oceni žirija i gostiju, najlepša je bila Sara Švraka, prva pratilja Milica Saulić, a druga pratilja Martina Vojnić Hajduk.

Održano Veliko bunjevačko prelo – „Nek se znade da Bunjevac živi“

- Zaista mi je velika čast što sam izabrana za najlepšu prelju, nisam očekivala. Nosila sam brokat, koji sadrži suknju, košulju i podsuknje. Igram folklor već deset godina i drago mi je što sam deo ove manifestacije – kratko će Sara Švraka, učenica drugog razreda Ekonomske škole.

Izvor: Subotica.com
Dan Velikog prela 2023 Dan Velikog prela 2023 Dan Velikog prela 2023 Dan Velikog prela 2023 Dan Velikog prela 2023 Dan Velikog prela 2023 Dan Velikog prela 2023 Dan Velikog prela 2023
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 1 godinu i 2 meseca
Komentara: 39
Pregleda: 7403
Povezane teme

bunjevačka nacionalna manjina

stevan bakić

dan velikog prela

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.