Komentara: 1
Pregleda: 2491

Održano "Veče uz gramofon"

19.12.2013. u 13:24h
Izvor: RTV City
Neobično druženje u modernoj galeriji „Likovni susret“ vratilo je prisutne u neka davna vremena, vreme nečijeg detinjstva ali i vremena kada niko od prisutnih još nije rođen. Veče uz gramofon organizovala je ova galerija u saradnji sa Gerontološkim centrom Subotica, a saradnju je podržao Gradski muzej "Subotica".
Održano "Veče uz gramofon"

Druženje uz gramofon nastavak je projekta pod nazivom „Memorija prostora“ koji je trajao mesec dana a krunisan je upoznavanjem sa muzičkim pretečama.

Projekat je zamišljen tako da se kroz pričaonice na kojima su prisustvovali stanari Doma „Dudova šuma“ i članovi Gerontoloških klubova, prođe kroz neka važnija događanja i ranije izglede poznatih građevina Subotice.

Poslednji deo projekta pomogao je Gradski muzej iz kojeg su donešeni pored gramofona, njegove preteče a to su polifon i fonograf. Fonograf je nastao davne 1877. godine, a sa njegovog naslednika polifona prisutni su imali priliku da čuju preteču nemačke himne. Sa gramofona, za današnje pojmove ne dovoljno jasno, čula se i Jugoslovenska himna ali i valcer. Vraćanje u ta prošla vremena, prisutni su podržali plesom. Tako da je cela atmosfera uz sveće delovala kao da su svi zaplovili „vremenskom mašinom“.

Direktor Gerontološkog centra Subotica, dr Nenad Ivanišević, zahvalio se prisutnima što su uvek tu da podrže ideju koju zaposleni zamisle kao interesantnu. „Moram da kažem da bez vas sve ovo ne bi bilo moguće. Danas smo tu da slušamo muziku, ali da nije vas, mi bismo tu stajali sa ovom aparaturom i sve to ne bi imalo nikakav smisao“- poručio je prisutnima Ivanišević.

Do ideje da se sluša muzika sa gramofona je tokom jedne od pričaonice došao član kluba Mihajlo Jančikin, poznatiji kao Čika Mika. Njegovu ideju svi su podržali a naročito gospodin Mirko Grlica iz Gradskog muzeja, koji je ove uređaje i predstavio prisutnima.

Direktorka moderne galerije Likovni susret, Nela Tonković, rekla je kako posle mesec dana ima osećaj da su svi prisutni sada već i prijatelji. „Zajedno smo podelili neke tajne, važne trenutke u našim životima, iskorake i zajedno se vratili u neka davna vremena. Logično je bilo da se prisetimo i muzike sa početka prošlog veka, ali i njene preteče“- rekla je Nela Tonković.

Izvor: RTV City
Postavljeno pre 10 godina i 4 meseca
Komentara: 1
Pregleda: 2491
Povezane teme

Nenad Ivanišević

gerontološki centar subotica

gradski muzej

likovni susret

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.