Komentara: 4
Pregleda: 2790
Foto

Održano predavanje o odnosima Srbije i SAD

18.01.2016. u 09:49h
Izvor: Subotica.com
U Jevrejskoj opštini juče je održano predavanje o odnosima Srbije i SAD, na kojem je na pitanja učesnika odgovarala Šeri Denijels (Cherrie Daniels), politička savetnica u ambasadi SAD u Beogradu.
Održano predavanje o odnosima Srbije i SAD

Prisutne goste pozdravio je Robert Sabadoš, predsednik subotičke Jevrejske opštine i najavio gošću iz Američke ambasade koja je posetila naš grad kako bi razgovarala sa Subotičanima o političkim odnosima SAD i Srbije.

Jedno od glavnih pitanja za političku savetnicu američke ambasade bilo je kako njena država vidi put Srbije ka Evropskoj uniji, zatim nezaobilazna pitanja o (ne)priznavanju Kosova, odnosno stavu SAD po tom pitanju, kao uslov za pristup EU porodici, pričalo se i o problemima sa migracijama i velikom prilivu izbeglica sa Blisikog istoka.

Bilo je reči i o najavi naoružavanja Hrvatske od strane SAD koje je uzburkalo političku javnost poslednjih meseci kako u Srbiji, tako i u Hrvatskoj s obzirom da je i Srbija najavila da će u slučaju realizacije ovih aktivnosti potražiti širenje vojne saradnje sa Rusije u cilju zaštite svoje teritorije od balističkih projektila velikog dometa.

Održano predavanje o odnosima Srbije i SAD

Gospođa Denijels je odnose između SAD i Srbije ocenila kao dobre, istakavši da postoji dobra saradnja, pre svega u politici, ekonomiji, ali i vojno. Savetnica američke amabsade je takođe ocenila da su ti odnosi u uzlaznoj putanji, ali da postoji određeni broj pitanja koja su u fazi rešavanja i za koji očekuje da se nađe kompromis.

Politička savetnica američke ambasade najavila je da će u sklopu širenja dobre saradnje i unapređivanja odnosa u narednom periodu u Srbiji gostovati brojni senatori i kongresmeni iz SAD, a cilj je, kako kaže, razmena ideja, dobrih praksi i usklađivanje Srbije prema zapadnim standardima, po pitanju ljudskih prava, demokratije i ekonomskih tokova.

Amerika po rečima Šeri Denijels u potpunosti podržava nastojanja Srbije da postane članica EU, ali ističe da dinamika priključivanja prevashodno zavisi do same Srbije, odnosno od brzine rešavanja određenih pitanja koji će sve više približavati Srbiju EU standardima.

Održano predavanje o odnosima Srbije i SAD

Dosadašnji napredak u približavanju standardima Evropske unije politička analitičarka američke ambasade je ocenila kao vrlo dobar, pre svega na polju ljudskih prava, demokratije, ekonomije i vladavine prava.

Po pitanju priznanja Kosova kao uslov za ulazak Srbije u EU gospođa Denijels je imala prilično jasan odgovor, a on glasi da njena država neće insistirati na tome, pogotovo uzimajući u obzir da jedan broj Evropskih država, članica EU, takođe ne priznaje Kosovo kao nezavisnu teritoriju.

Govoreći o temi potencijalnog naoružavanja Hrvatske politička savetnica američke amabasade izjavila je da SAD ne govori javno šta radi sa njihovim NATO saveznicima, ali da na sva pitanja koja se tiču ove teme kao dva partnera SAD i Srbija treba da pričaju, i pričaju redovno, ali i izrazila nadu da će Hrvatska i Srbija u direktnim razgovorima rešiti sve nesuglasice koje eventualno postoje oko ovih pitanja. Denijelsova je ocenila da je ta priča oko naoružavanja prilično naduvana u medijima, sa obe strane, i mogućnost da dođe do bilo kakvog vojnog konflikta svela na skoro nikakvu.

U seriji predavanja nedavno su gostovali i Majkl Devenport, šef Delegacije EU u Srbiji, kao i Jozef Levi, ambasador Izraela, a kako je rečeno u Jevrejskoj opštini predavanja sličnog tipa sa zanimljivim ljudima i o zanimljivim temama nastaviće se i ubuduće.

Izvor: Subotica.com
Predavanje od odnosima Srbije i SAD Predavanje od odnosima Srbije i SAD Predavanje od odnosima Srbije i SAD Predavanje od odnosima Srbije i SAD Predavanje od odnosima Srbije i SAD Predavanje od odnosima Srbije i SAD Predavanje od odnosima Srbije i SAD Predavanje od odnosima Srbije i SAD
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 8 godina i 3 meseca
Komentara: 4
Pregleda: 2790
Povezane teme

jevrejska opština

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.