Komentara: 1
Pregleda: 1870

Održano predavanje na temu upravljanja kulturnim nasleđem

26.06.2017. u 13:53h
Izvor: TV Subotica
U Velikoj većnici Gradske kuće, u četvrtak je održano javno predavanje na temu "Učešće lokalnih zajednica u očuvanju kulturnih pejzaža istorijskih gradova", koje se realizuje u okviru projekta "Nasleđe pod lupom".
Održano predavanje na temu upravljanja kulturnim nasleđem

Javno predavanje na temu "Učešće lokalnih zajednica u očuvanju kulturnih pejzaža istorijskih gradova" samo je jedan od segmenata, radionica koje su održane u Gradskom muzeju Subotica, na kojim je razgovarano na temu upravljanja kulturnim nasleđem i kroz koje se pokušava pokrenuti proces izrade specifičnog plana upravljanja Sinagogom, nakon njene restauracije.

- Ideja je da se pomerimo od pristupa nasleđa koje je zasnovano na konzervaciji, u kome se neki spomenik kulture konzervira i samo stoji kao spomenik. Zalažemo se za to da se govori o tome kakva je funkcija tih spomenika kulture danas u savremenom društvu, kako oni mogu da služe ekonomskom i društvenom razvoju, obrazovanju i kulturnim sadržajima, koji fale u Subotici. Tako da nam je ideja, da kroz okupljanje različitih aktera i različitih ustanova, koje se bave ovim temama, pokrenemo proces u kom će Sinagoga oživeti jednog dana, kada bude restaurirana - rekla je Višnja Kisić, generalna sekretarka Udruženja građana "Evropa Nostra Srbija".

Britanski stručnjak u oblasti održivog razvoja istorijskih gradova i direktor fondacije "Svetska baština Edinburga", Adam Vilkinson, govorio je o zajedničkoj saradnji građana, institucija i lokalnih vlasti u očuvanju istorijskog centra Edinburga, koristeći niz primera koji oslikavaju uspehe, neuspehe, izazove, i buduće planove u ovom procesu. Edinburg ima mnogo sličnosti sa Suboticom, jer je to grad sa bogatim i živim istorijskim centrom, kroz čiji primer se vidi kako nasleđe može da doprinese kvalitetu života lokalnih zajednica. Pored Sinagoge, prema rečima Vilkinsona, u fokusu kulturnog nasleđa Subotice, trebalo bi da se nađu i zgrade iz 19. veka, kojih ima pregršt u našem gradu, a koje vidno propadaju pod zubom vremena.

- Najveća pretnja zajednici je neprilagođen razvoj starih klasičnih zgrada, odnosno kuća, iz 19. veka. Trenutno ove prelepe, jednospratne i skromno, ali dobro izrađene građevine, padaju u stanje zapuštenosti, jer se njihovi vlasnici ni na koji način ne podstiču (da li kroz finansijska sredstva ili kroz poreske olakšice) da obnove te zgrade. Moguće je popraviti i modernizovati ove zgrade, pružajući kroz njih odličan smeštaj u ovom neverovatnom gradu - rekao je Vilkinson i dodao da je Subotica skriveni dragulj u zemljama srednje i jugoistočne Evrope.

Javno predavanje organizovalo je Udruženja građana "Evropa Nostra Srbija", uz podršku Grada.

Izvor: TV Subotica
Postavljeno pre 6 godina i 10 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 1870
Povezane teme

gradska kuća

subotička sinagoga

predavanje

nasleđe pod lupom

evropa nostra srbija

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.