Komentara: 31
Pregleda: 8498
Foto

Održano peto Ličko prelo

18.02.2018. u 17:58h > 22:16
Izvor: Subotica.com
Da godine provedene u pitomoj bačkoj ravnici nisu izbrisale gorštački mentalitet i stare običaje Ličana mogli su se uveriti svi koji su u subotu u restoranu „Spartak“ posetili posetili Ličko prelo u Subotici.
Održano peto Ličko prelo

Prelo, koje je organizovalo Udruženje „Lika“, okupilo je više od 350 Ličana i Ličanki svih generacija i na kratko ih vratilo u zavičaj koji su voljno ili nevoljno napustili. U ličnim ispravama Donji Lapac, Korenicu, Udbinu, Gospić zamenili su Subotica, Bačka Topola, Lipar i druga bačka mesta, ali je, kako se moglo videti, srce ostalo tamo gde su koreni. 

- Tradicionalna prela su se oduvek održavala u zimskom periodu, jer tada nije bilo radova u polju, te je narod imao više vremena za druženje. U prošlosti, prela su se održavala u kućama, kada bi se muškarci kartali i pričali šale ili mudro zborili, a žene vezle i štrikale – podseća Miloš Borjan, predsednik Udruženja „Lika“. - Ovo prelo ima za cilj da pokaže kulturnu šarolikost i bogastvo naroda koji žive u Subotici, ali i da Ličane vrati svojim korenima. Kao i prethodna, i ovo prelo ima humanitarni katarkter, te je deo prihoda namenjenog izgradnji hrama Svetog Nektarija Eginskog na Prozivci.

Održano peto Ličko prelo

U umetničkom delu proglama nastupila je grupa „Iskon“, KUD „Krajina“ iz Beograda, grupa „Likosi“ iz Novog Sada i pevačka grupa Udruženja „Lika“.

Uz uštipke, basu, podvarak i druge specijaliete, šale o Dani i Mani, stare pesme i neizostavno „gluvo kolo“, bilo da su ih doživeli u kršnoj Lici ili su o njima samo slušali od svojih očeva i dedova, Ličani su pokazali kako se čuvaju običaji od starine.

Održano peto Ličko prelo

Izvor: Subotica.com
Ličko prelo Ličko prelo Ličko prelo Ličko prelo Ličko prelo Ličko prelo Ličko prelo Ličko prelo
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 6 godina i 2 meseca
Komentara: 31
Pregleda: 8498
Povezane teme

ličko prelo

ličani

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.