Komentara: 3
Pregleda: 2196
Foto

Održano Finale nacionalnog takmičenja u robotici

16.05.2023. u 17:40h
Izvor: Subotica.com
Umesto sportistima, Hala sportova je danas bila domaćin najboljim mladim robotičarima. Finale nacionalnog takmičenja za decu u robotici, četvrto po redu, okupilo je više od 300 učesnika iz cele Srbije.
Održano Finale nacionalnog takmičenja u robotici

Cilj takmičenja, koje organizuju Učiteljski fakultet na mađarskom nastavnom jeziku i Edutus fakultet, je da se putem izgradnje i programiranja robota deci i mladima približe nauke i naučni predmeti, kao i inženjering i IT karijera. Koliko je ova grana nauke popularna svedoči i učešće 82 ekipe, što je duplo više nego ranijih godina. Najbolje ekipe iz svih kategorija predstavljaće našu zemlju na Svetskom prvenstvu u Panami, koja je odredila temu a to su logistika i transport.

Održano Finale nacionalnog takmičenja u robotici

- Svake godine su pravila povezana sa zemljom koja organizuje Svetsko prvenstvo. To je dodatni plus, jer deca ne samo što grade robote i programiraju, već rade u timu, komuniciraju na engleskom jeziku i rešavaju probleme – ističe profesor Žolt Namestovski, koordinator takmičenja. – Najmlađi učesnici su deca iz vrtića, a najstariji su student prve godine. Imamo veliki broj sudija i volontera koji su sa nama kako bi ovo takmičenje prošlo u najboljem redu.

Po rečima Anamarije Viček, državne sekretarke u Ministarstvu prosvete, ova vrsta takmičenja predstavlja značajan oblik neformalnog obrazovanja, koje doprinosi poboljšanju sveopšteg uspeha kod učenika.

Održano Finale nacionalnog takmičenja u robotici

- Od samog početka pratimo i podržavamo ovo takmičenje u programiranju lego robota. Zadovoljstvo mi je što vidim, ne samo kako raste takmičenje, nego i kompetencije dece u oblastima nauke, tehnologije, inženjerstva..Važno nam je da deca u okviru formalnog obrazovanja dobiju neke zanimljive aktivnosti, koje možda nisu u tesnoj vezi sa nekim predmetom, ali im nude i daju kompetncije koje doprinose uspešnosti u školama – poručila je Anamarija Viček.

Održano Finale nacionalnog takmičenja u robotici

Sudeći po onome što su pokazali naši mališani, za thnološku i informatičku budućnost u našoj zemlji nema zime.

- Napravili smo lego robota koji može da uhvati kocke i da ih stavi na svoje mesto. Nije bilo teško, eventualno malo na početku – iskreno će Ivan, član ekipe OŠ “Vuk Karadžić” iz Bajmoka.

Održano Finale nacionalnog takmičenja u robotici

Iako veoma mladi, mališani su pokazali brilijantno robotičarsko znanje.

- Pripremili smo robota koji kupi i rešava zadatke na mapi. Programiranjem se bavimo godinu dana i verujem da rezultati neće izostati – jasan je Luka Vlajić.

Održano Finale nacionalnog takmičenja u robotici

Izvor: Subotica.com
Finale nacionalnog takmičenja za decu u robotici Finale nacionalnog takmičenja za decu u robotici Finale nacionalnog takmičenja za decu u robotici Finale nacionalnog takmičenja za decu u robotici Finale nacionalnog takmičenja za decu u robotici Finale nacionalnog takmičenja za decu u robotici Finale nacionalnog takmičenja za decu u robotici Finale nacionalnog takmičenja za decu u robotici
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 11 meseci i 3 dana
Komentara: 3
Pregleda: 2196
Povezane teme

robotika

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.