Komentara: 5
Pregleda: 4412

Održano 16. Bajmočko bunjevačko prelo

01.02.2023. u 09:19h
Izvor: Subotica.com
U subotu, 28. januara, u prostorijama Doma kulture u Bajmoku održano je tradicionalno šesnaesto "Bajmočko bunjevačko prelo" u organizaciji Bunjevačkog kulturnog centra "Bajmok".
Održano 16. Bajmočko bunjevačko prelo

BKC "Bajmok" ove godine puni 18 godina postojanja i rada, samo dve godine tokom "korone" nisu održana tradicionalna Bajmočka prela, ali tradicija se brzo nastavila.

Danas proslavljamo nekoliko stvari. Proslavljamo bunjevački nacionalni praznik Dan velikog prela, zatim imendan svih Marija, Mara, Marica, ali i punoletstvo Bunjevačkog kulturnog centra "Bajmok". Za ovih 17 godina održali smo 156 manifestacija, što želimo svakako da nastavimo - istakao je Branko Pokornić, predsednik BKC "Bajmok"

Održano 16. Bajmočko bunjevačko preloOdržano 16. Bajmočko bunjevačko prelo

Organizovan je bogat kulturno-umentički program u kojem su učestvovali Tamburaški orkestar "Rujna zora", vokalni solista Tamara Babić i KUDŽ „Bratstvo“ iz Subotice sa spletovom bunjevačkih igara. Za svako prelo, pa i za ovo, pročitana je i preljska pesma Geze Babijanovića pod nazivom „Preljska pisma“, podeljeni su pokloni svim Marijama koje slave imendan Marin dan i organizovana je bogata tombola.

- Pusti me nane, na Prelo bunjevačko, to želi moje srce divojačko. Ta i ti si kadgod išla na Prelo, i svoga baću, mog oca srela. Idi rano, nana ti ne brani. Al' kakvi su kadgod bili dani, snig zavej'o, a mraz steg'o. Baćo konje u sonce upreg'o. Leonska svila i opaklija, trepere zvizde i pun misec sija. A sonce klize k'o na moru barka, srce plamti k'o buktinja žarka. Sviće gore uz plamen klampaša, čeljad došla iz varosi salaša, igralo se, ilo i pilo. Tako ti je rano kad god bilo - glasi deo stihova "Preljske pisme" autora Geze Babijanovića.

Održano 16. Bajmočko bunjevačko prelo

Održano 16. Bajmočko bunjevačko prelo

U ime Gradske uprave skup je pozdravio zamenik predsednika Skupštine Subotice Nebojša Crnogorac.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 1 godinu i 2 meseca
Komentara: 5
Pregleda: 4412
Povezane teme

bajmočko bunjevačko prelo

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.