• Pregleda: 1672

Održana završna konferencija projekata o IPA projektu

U Gerontološkom klubu “Kertvaroš” održana je završna konferencija projekta:„Regionalni centar za edukaciju, prevenciju oboljenja i fizikalnu rehabilitaciju pacijenata obolelih od cerebrovaskularnog insulta i multipleks skleroze“.
Održana završna konferencija projekata o IPA projektu

Projekat je trajao tri godine, a realizovan je u okviru IPA programa prekogranične saradnje Hrvatska – Srbija. Učestvovali su Gerontološki centar iz Subotice zajedno sa Domom umirovljenika iz Osijeka, kao partnerskom ustanovom. Moždani udar je veliki zdravstveni problem u svetu koji godišnje odnese preko 5,5 miliona ljudskih života. U svetu je moždani udar treći vodeći uzrok smrti i prvi uzrok invaliditeta.

U okviru projekta, realizovano je regionalno istraživanje čiji je predmet analize bio utvrđivanje uzroka i posledica multipleks skleroze i cerebrovaskularnog insulta; 2. formiran je Regionalnog rehabilitacionog centra kao organizacione jedinice Gerontološkog centra i opremljen je odgovarajućom medicinskom opremom za fizikalnu rehabilitaciju obolelih;zatim, stručn medicinsk osoblje iz Osijeka i Subotice prošlo je obuku za rad u okviru Regionalnog rehabilitacionog centra i u okviru priručnika štampani su rezultati istraživanja, kao i priručnik sa uputstvom za vođenje zdravog života, a u cilju prevencije nastanka cerebrovaskularnog insulta.

Ambulanta za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju dobila je novu opremu, koja služi za oporavak pacijenata koji su doživeli moždani udar. U ambulanti se primenjuju svi oblici elektroterapije, magnetne terapije, laserske i vakum terapije i sično.

Hrvatska je ulaskom u EU dobila mogućnost da konkuriše i za sredstva fondova namenjenih zemljama članicama. U naredne dve godine moći će da konkuriše i na IPA prekogranične konkurse.

Prema rezultatima ankete oko 50 odsto ispitanika pripada grupi sa visokim rizikom za dobijanje moždanog udara, dok 42 odsto ispitanika se ne bavi ni jednom fizičkom aktivnošću. Anketa je sprovedena u okviru IPA projekta između Gerontološkog centra u Subotici i Udruženja za stara lica Osijek. Vrednost projekta, koji predstavlja nastavak trogodišnje saradnje dve ustanove iz dva bratska grada, iznosi 100.000 evra.

Izvor: RTV Yueco / Autor: Sandra Iršević

povezane teme

2
Milos Odgovori
Multipleks!?!?!? Zetate li se ??
Neko Odgovori
Naravno da se zezaju. Cilj tog nazovi projekta jeste da se uzmu pare od EU. Znam iz ličnog iskustva...
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.