• Pregleda: 12649

Održana zajednička sednica Vlada Srbije i Mađarske

Vlade Srbije i Mađarske danas su u hotelu „Galerija“ održali petu zajedničku sednicu na kojoj su rezimirani postignuti rezultati ali i dogovorene smernice buduće saradnje. Zajednički zaključak obe strane da ono što je dogovoreno na sednicama nije ostalo samo mrtvo slovo na papiru već se i realizovalo, te da je vreme da počne da se radi na ugovoru o sveobuhvatnom strateškom partnerstvu dve susedne zemlje.
Održana zajednička sednica Vlada Srbije i Mađarske

Premijerka Srbije Ana Brnabić zahvalila se kolegi Viktoru Orbanu na kontinuiranoj  i snažnoj podršci evrointegracijama Srbije, na balansiranom stavu prema pitanju Kosova i Metohije, kao i na odnosu prema srpskoj nacionalnoj manjini.

- U aprilu prošle godine otvorili smo graničnu prelaz Rastina-Bečsentđerđ, ove godine otvorićemo prelaz Rabe – Kibekhaza a tokom naredne godine radićemo na proširenju graničnog prelaza Horgoš. U martu prošle godine otvorili smo obnovljenu subotičku Sinagogu, drugu po veličini u Evropi, a zajedno smo počeli izgradnju pogona za preradu malina i drugog voća u Arilju, investiciju vrednu 7,5 miliona evra – podsetila je premijerka Brnabić. – U planu su još četiri takva projekta koja ćemo zajedno realizovati, a potpisano je jedanaest sporazuma koji obuhvataju sve elemente saradnje, a može se videti koliko širimo saradnju da ulazimo u svaku poru života.

Premijerka je podsetila i da je Mađarska bila suzdržana kada se odlučivalo za prijem Kosova u Interpol, a da je glasala za  to da prenosna mreža ostane u vlasništvu naše zemlje.

- Robna razmena između Srbije i Mađarske je 2018. godne bila čak 1.7 milijardi evra, što je za 15 osto više nego 2017. Priprema se izgradnja brze pruge između Budimpešte i Beograda, kao i gasovod „Turski tok“, koji će prolaziti kroz Bugarsku, Srbiju do Mađarske i već ovog meseca biće izdate dve dozvole za početak radova – najavila je premijerka.

Po pitanju manjina premijerka se zahvalila mađarskom kolegi i na velikom doprinosu očuvanja srpske kulturne baštine u Mađarskoj i unapređenju prava i sloboda srpske nacionalne manjine u toj zemlji.

- Predstavnici Srba u Mađarskoj su mi rekli da mogu samo u superlativu da govore o onome što tamošnja vlada radi za našu nacionalnu manjinu, koja je prošle godine dobila dodatnih 3,2 miliona evra za programe podrške očuvanja srpsko jezika, škola cvrke i kulturno istorijske baštine – istakla je premijerka.

Premijer Viktor Orban istakao je da Srbija ima punu podršku Mađarske na putu EU integracija i pohvalio napore ove Vlade na stvaranju političke stabilnosti, koja je važna i zbog ekonomskog rasta.

- Ostao sam bez daha kada sam video kako Srbija napreduje u svojoj borbi sa državnim dugom i Mađarska mnogo toga može da nauči. Mađarska podržava ulazak Srbije u Evropsku uniju i to će biti dobro i za EU i za građane Srbije. I Mađarska i Srbija su zemlje u kojima je politička stabilnost važna za razvoj zemlje i verujem da će tako što duže ostati – poručio je premijer Orban. - Kulturna autonomija koju Mađari imaju u Srbiji je jedinstvena u celoj Evropi i da se svuda tako pristupa bilo bi mnogo manje temzija. Mađarska je pripremila značajna sredstva za investiranje u Srbiji, kroz fondove i kreditne linije i očekujemo još veći rast u ekonomskoj razmeni.

Premijer Orban naglasio je i da je u toku glasanje za Evropski parlament i da po prvi put građani koji nemaju stalno prebivalište u EU mogu da glasaju za ovo telo.

- To nije poteklo od Mađarske, ali bi mi voleli da jeste. Nekada je važio stav da se zemlje odvoje jedne od drugih, ali to vreme je prošlo – poručio je Orban.

Što se tiče pitanja migracija, po Orbanovim rečima stav Mađarske jeste strog ali nije bezdušan.

- Mi smatramo da problem treba da se rešava tamo gde i nastaje, a ne da ga donosimo kod nas. Nadam se da ćemo prilikom izbora za Evropski parlament dobiti i potvrdu tog stava – jasan je Orban.

Dali bi mi Mađare, ali ih nemamo ni kod kuće!

Odgovarajući na poruku Sergeja Trifunovića o mađarskoj nacionalnoj manjini u Srbiji, premijer Viktor Orban je šaljivo poručio:

- Čujem da se neki opozicioni političari boje da će se naseliti veliki broj Mađara. Dali bi mi Mađare, ali ih nemamo ni kod kuće – poručio je Orban, dodajući su i demografska kretanja bila tema jučerašnje sednice. – To je jedno ozbiljno pitanje. Mi u Mađarskoj imamo projekat podrške porodici jer je vrlo važno raditi na jačanju samopuzdanja. Mađari počinju da se vraćaju u zemlju i to je dobar pokazatelj. Odavde odlaze i Srbi i Mađari, ali verujem da će i taj trend da stane,

Bilateralnim sastancima ministara otvoren je sastanak političara Srbije i Mađarske. Među prvima sastali su se ministri inostranih i unutrašnjih poslova, odbrane, saobraćaja, energetike i socijale. Premijeri Brnabić i Orban potpisali su Izjavu o namerama o unapređenju infrastrukturnih veza između Srbije i Mađarske.

Ministarka za evrointegracije Jadranka Joksimović i mađarski šef diplomatije Peter Sijarto potpisali su Memorandum o razumevanju između dve vlade u oblasti evrointegracija.

Ministar obrazovanja Mladen Šarčević i ministar za ljudske resurse Mađarske Mikloš Kašler su potpisali Sporazum o uzajamnom priznavanju državno priznatih javnih isprava o stečenom nivou obrazovanja, izdatih u Srbiji i Mađarskoj.

Sporazum o održivom upravljanju prekograničnim vodama, parafirali su ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović i mađarski ministar unutrašnjih poslova Šandor Pinter.

Šandor Pinter je sa srpskim kolegom Nebojšom Stefanovićem potpisao Sporazum o tehničkoj pomoći u sprovođenju zakona između dva Ministarstva.

Između srpskog Ministarstva saobraćaja i infrastrukture i Ministarstva za tehnologije i inovacije Mađarske potpisan je Memorandum o unapređenju železničke linije između Segedina i Subotice, a potpisali su ga ministri Zorana Mihajlović i Laslo Pulkovic. Oni su potpisali i Sporazum o unapređenju prevodnice za brodove na srpskoj strani Tise.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević i mađarski ministar odbrane Tibor Benk potpisali su Izjavu o namerama o saradnji dva ministarstva.

Ministar za ljudske resurse Mađarske Mikloš Kašler i srpski ministar sporta Vanja Udovičić potpisali su Memorandum o razumevanju u oblastima omladine i sporta.

Sporazum dve vlade u saradnji u oblasti zaštite životne sredine potpisali su ministar zadužen za ekologiju u Vladi Srbije Goran Trivan i mađarski ministar poljoprivrede Ištvan Nađ.

Memorandum o razumevanju između ministarstava odbrane o vojnotehničkoj saradnji potpisaće pomoćnik ministra odbrane Srbije Nenad Miloradović i vladin poverenik Mađarske Gašpar Marot.

DAČIĆ: ODNOSI MAĐARSKE I SRBIJE NA ISTORIJSKOM MAKSIMUMU

Prilikom današnjeg susreta Dačića i Sijarta izraženo je obostrano zadovoljstvo dosadašnjim razvojem bilateralnih odnosa, čiji se uzlazni trend potvrđuje redovnim održavanjem zajedničkih sednica dveju vlada. Istaknuto je da je veoma važno očuvati dinamiku održavanja sednica dveju vlada koje šalju snažnu političku poruku, i potvrđuju visok stepen razumevanja i poverenja u odnosima dve države. Takođe, zajednički je ocenjeno da se sveukupna saradnja dve države kontinuirano unapređuje, kao i da su ostvarivanje energetske stabilnosti i boljih infrastrukturnih veza neki od prioriteta u predstojećem periodu.

Konferencija za medije

Izvor: Subotica.com

povezane teme

32
Deki Odgovori
Lepo je videti dobre odnose medju susedima!
Овца за шишање Odgovori
Аааа, све сама елита, министар спољних послова који не говори језике, министар унутрашњих са фалсификованом дипломом, премијерка са иностраном дипломом двомесечног курса МБА-маркетинга у Халу, него, не видим мр. Смрта, министра здравља?!
petro
Ovca@- ima li teme ili teksta koju ces pozitivno prokomentarisati? Iskreno mi te je zao, nije tebi lako sa samim sobom.
Овца за шишање
PETRO,
У мом коментару је све ИСТИНА. Шта ћеш ПОЗИТИВНИЈЕ од тога! А, да, вас снс-ОВЦЕ истина БОЛИ!
Kimi Odgovori
Ponosno je biti Subotičanin. Uvek smo bili grad otvorenih vrata i neka tako ostane. Dobro došle komšije.Veliki dogadjaj za naš grad.
ffilozoff
Kimi? Zasto niste ovako pricali kad ste te iste komsije terali strelicom 100km na sever,a u vlasti bili Vucic i Dacic...ARGUMENT je,postoji strelica,izbledala,preko Patrije...Vec onda ste nudili sendvice...hehe,he(ko je stariji zna o cemu pricam) !!!
nijagara Odgovori
Zvoni mi za politiku ali ovo mi je super. Kad bi imali svi ovakav normalan odnos gde bi kraj bio...
Lektor Odgovori
Bilo bi lepo kada bi vlada zasedala svaki put u drugom gradu
Milan
Uvek u Subotici, grad je čist i ulickam svaki put kad ovi dolaze. Možda bi mogli sastančiti i u drugim delovima grada, da se malo uredi.
DUX Odgovori
Posle u BEST na cevape
Indijanac
Ne, nego na burek sa sirom i jogurtom u Lipu.
BOSANAC
INDIJANAC Burek je samo sa mjesom, id u Bosnu i reci tako nešto, odmah će te svi ispravljat!
jozo bubnjar
Bosanac - BUREK SA SIROM!!
A to sta se i kako kaze u stranoj drzavi nas ne interesuje. Ajde, paljba.
Indijanac
@BOSANAC
Idi ti u Lipu ili bilo koju burekdžinicu u ovom gradu ili bilo gde u ovoj državi pa traži da ti daju jedan burek, prvo pitanje prodavačice će biti: A SA ČIME????
Kad bude Orban išao u Sarajevo u posetu, onda će ga bosanski premijer moći odvesti na Baš Čaršiju na jedan burek, zeljanicu, sirnicu ili krompirušu, znamo mi dobro kako se to tamo zove, ne treba lekcije da nam daješ.
putatri
Jak si mi ti Bosanac kad kazes "mjeso", na kom je to jeziku?
šerpa
Bosanac, ispravljaće i tebe u Bosni ako im kažeš "mjeso" :D
Strahinja Odgovori
Bilo bi lepo videti da ovako zajedno zaseda vlada Srbije i vlada Hrvatske. Ali očigledno to nije moguće sve dok se u Hrvatskoj gaji mržnja prema srbima i svemu što je srpsko.
Овца за шишање
... и док се у Србији гаји мржња према Хрватима и свему што је Хрватско!
Schlumpf
@ovcazašišanje

Iznosiš lični stav, a ne stav naroda! Mržnja se svela na mali broj ljudi koji ne predstavlja većinu u ovoj zemlji a očigledno ti pripadaš tom stadu koje je ruku na srce i dalje previše divlje i prljavo za moderan svet!
Овца за шишање
Schlumph,
У праву си да се мржња свела на мали број људи - то су српски властодршци које ти подржаваш, а који нас завађаше деведесетих и сад нас завађају! Наравно, такви блесани су и на другој, хрватској, страни, баш се лепо надопуњавате!
ENVODJOKOBETMEN Odgovori
Najdobar odnos kad ja imam passzos.
Miroslav Odgovori
Zašto ne reše više satovno čekanje na granicama za šofere?
mladi
Razgovarano je i o tome i odlučeno je da će formirati radnu grupu koji će se baviti sa rešavanjem tog problema... Nažalost, ne može se to rešiti za jedan dan, ali radi se na tome...
Miroslav
Biće,al na sveto nikad.. Ponašaju se prema tim ljudima kao prema stoci.. Žale se kako nema radne snage u svakoj profesiji,a trude se da ih rasteraju.. Al neka zemljače,samo neka je zdravlja! :)
C
Ali kako će onda bata da drpi pare za lokatore koji su u suprotnosti sa zakonom?
Dražen Odgovori
A sad jedan popa da dobro okadi....
Arkan Odgovori
Živeo drug vucic živeo drug orban
magnum Odgovori
sastale se dve zemlje,ne zna se koja je jadnija...
Ovi odatle dovlače salamure,a oni odavde garderobu i naše proizvode,cigarete i sve ostalo,pa pričajmo kako je eu super stvar,oni nas podržavaju na putu ka eu,kad vidim koliko ih dolazi na buvljak iz eu,mađari,rumuni,hrvati,organizovano,busevima,kolima... zapitam se,kakva eu,gde ćemo mi ići,kao što sad oni dolaze kod nas,u oazu dobrih i jeftinih stvari.
milo
Ićićemo na okupirano Kosovo i Metohiju.Kada dodje sto Srpskih autobusa u šoping Šipci će da zbrišu u Albaniju jer će misliti da je invazija Srpske vojske u civilu.
Andrea Odgovori
Hvala Orbanu za pasos EU.
Nedim Odgovori
Ne verujem da ministar Dačić ne govori bar Engleski jezik a kažu da je i Laban kupio diplomu.Na fakultetu PON u Bgd strani jezik je obavezan predmet.Ministar Lončar je završio Medicinski fakultet što nije ni malo lako jer je program preobiman i sa puno ispita i vežbi.Strani jezik ne bi trebao političarima da bude problem jer imaju na raspolaganju veliki broj stručnih ljudiu državnim organima koji ih mogu edukovati.
Građanin Odgovori
Lopov do lopova.
Što pre da odu jer je njima sve bolje i bolje, a narod još više gladuje.
Sramota više.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.