Komentara: 32
Pregleda: 14523
Video
Foto

Održana zajednička sednica Vlada Srbije i Mađarske

15.04.2019. u 10:49h > 17:41
Izvor: Subotica.com
Vlade Srbije i Mađarske danas su u hotelu „Galerija“ održali petu zajedničku sednicu na kojoj su rezimirani postignuti rezultati ali i dogovorene smernice buduće saradnje. Zajednički zaključak obe strane da ono što je dogovoreno na sednicama nije ostalo samo mrtvo slovo na papiru već se i realizovalo, te da je vreme da počne da se radi na ugovoru o sveobuhvatnom strateškom partnerstvu dve susedne zemlje.
Održana zajednička sednica Vlada Srbije i Mađarske

Premijerka Srbije Ana Brnabić zahvalila se kolegi Viktoru Orbanu na kontinuiranoj  i snažnoj podršci evrointegracijama Srbije, na balansiranom stavu prema pitanju Kosova i Metohije, kao i na odnosu prema srpskoj nacionalnoj manjini.

- U aprilu prošle godine otvorili smo graničnu prelaz Rastina-Bečsentđerđ, ove godine otvorićemo prelaz Rabe – Kibekhaza a tokom naredne godine radićemo na proširenju graničnog prelaza Horgoš. U martu prošle godine otvorili smo obnovljenu subotičku Sinagogu, drugu po veličini u Evropi, a zajedno smo počeli izgradnju pogona za preradu malina i drugog voća u Arilju, investiciju vrednu 7,5 miliona evra – podsetila je premijerka Brnabić. – U planu su još četiri takva projekta koja ćemo zajedno realizovati, a potpisano je jedanaest sporazuma koji obuhvataju sve elemente saradnje, a može se videti koliko širimo saradnju da ulazimo u svaku poru života.

Održana zajednička sednica Vlada Srbije i Mađarske

Premijerka je podsetila i da je Mađarska bila suzdržana kada se odlučivalo za prijem Kosova u Interpol, a da je glasala za  to da prenosna mreža ostane u vlasništvu naše zemlje.

- Robna razmena između Srbije i Mađarske je 2018. godne bila čak 1.7 milijardi evra, što je za 15 osto više nego 2017. Priprema se izgradnja brze pruge između Budimpešte i Beograda, kao i gasovod „Turski tok“, koji će prolaziti kroz Bugarsku, Srbiju do Mađarske i već ovog meseca biće izdate dve dozvole za početak radova – najavila je premijerka.

Održana zajednička sednica Vlada Srbije i Mađarske

Po pitanju manjina premijerka se zahvalila mađarskom kolegi i na velikom doprinosu očuvanja srpske kulturne baštine u Mađarskoj i unapređenju prava i sloboda srpske nacionalne manjine u toj zemlji.

- Predstavnici Srba u Mađarskoj su mi rekli da mogu samo u superlativu da govore o onome što tamošnja vlada radi za našu nacionalnu manjinu, koja je prošle godine dobila dodatnih 3,2 miliona evra za programe podrške očuvanja srpsko jezika, škola cvrke i kulturno istorijske baštine – istakla je premijerka.

Premijer Viktor Orban istakao je da Srbija ima punu podršku Mađarske na putu EU integracija i pohvalio napore ove Vlade na stvaranju političke stabilnosti, koja je važna i zbog ekonomskog rasta.

Održana zajednička sednica Vlada Srbije i Mađarske

- Ostao sam bez daha kada sam video kako Srbija napreduje u svojoj borbi sa državnim dugom i Mađarska mnogo toga može da nauči. Mađarska podržava ulazak Srbije u Evropsku uniju i to će biti dobro i za EU i za građane Srbije. I Mađarska i Srbija su zemlje u kojima je politička stabilnost važna za razvoj zemlje i verujem da će tako što duže ostati – poručio je premijer Orban. - Kulturna autonomija koju Mađari imaju u Srbiji je jedinstvena u celoj Evropi i da se svuda tako pristupa bilo bi mnogo manje temzija. Mađarska je pripremila značajna sredstva za investiranje u Srbiji, kroz fondove i kreditne linije i očekujemo još veći rast u ekonomskoj razmeni.

Premijer Orban naglasio je i da je u toku glasanje za Evropski parlament i da po prvi put građani koji nemaju stalno prebivalište u EU mogu da glasaju za ovo telo.

- To nije poteklo od Mađarske, ali bi mi voleli da jeste. Nekada je važio stav da se zemlje odvoje jedne od drugih, ali to vreme je prošlo – poručio je Orban.

Održana zajednička sednica Vlada Srbije i Mađarske

Održana zajednička sednica Vlada Srbije i Mađarske

Što se tiče pitanja migracija, po Orbanovim rečima stav Mađarske jeste strog ali nije bezdušan.

- Mi smatramo da problem treba da se rešava tamo gde i nastaje, a ne da ga donosimo kod nas. Nadam se da ćemo prilikom izbora za Evropski parlament dobiti i potvrdu tog stava – jasan je Orban.

Dali bi mi Mađare, ali ih nemamo ni kod kuće!

Odgovarajući na poruku Sergeja Trifunovića o mađarskoj nacionalnoj manjini u Srbiji, premijer Viktor Orban je šaljivo poručio:

- Čujem da se neki opozicioni političari boje da će se naseliti veliki broj Mađara. Dali bi mi Mađare, ali ih nemamo ni kod kuće – poručio je Orban, dodajući su i demografska kretanja bila tema jučerašnje sednice. – To je jedno ozbiljno pitanje. Mi u Mađarskoj imamo projekat podrške porodici jer je vrlo važno raditi na jačanju samopuzdanja. Mađari počinju da se vraćaju u zemlju i to je dobar pokazatelj. Odavde odlaze i Srbi i Mađari, ali verujem da će i taj trend da stane,

Bilateralnim sastancima ministara otvoren je sastanak političara Srbije i Mađarske. Među prvima sastali su se ministri inostranih i unutrašnjih poslova, odbrane, saobraćaja, energetike i socijale. Premijeri Brnabić i Orban potpisali su Izjavu o namerama o unapređenju infrastrukturnih veza između Srbije i Mađarske.

Održana zajednička sednica Vlada Srbije i Mađarske

Ministarka za evrointegracije Jadranka Joksimović i mađarski šef diplomatije Peter Sijarto potpisali su Memorandum o razumevanju između dve vlade u oblasti evrointegracija.

Ministar obrazovanja Mladen Šarčević i ministar za ljudske resurse Mađarske Mikloš Kašler su potpisali Sporazum o uzajamnom priznavanju državno priznatih javnih isprava o stečenom nivou obrazovanja, izdatih u Srbiji i Mađarskoj.

Sporazum o održivom upravljanju prekograničnim vodama, parafirali su ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović i mađarski ministar unutrašnjih poslova Šandor Pinter.

Šandor Pinter je sa srpskim kolegom Nebojšom Stefanovićem potpisao Sporazum o tehničkoj pomoći u sprovođenju zakona između dva Ministarstva.

Održana zajednička sednica Vlada Srbije i Mađarske

Između srpskog Ministarstva saobraćaja i infrastrukture i Ministarstva za tehnologije i inovacije Mađarske potpisan je Memorandum o unapređenju železničke linije između Segedina i Subotice, a potpisali su ga ministri Zorana Mihajlović i Laslo Pulkovic. Oni su potpisali i Sporazum o unapređenju prevodnice za brodove na srpskoj strani Tise.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević i mađarski ministar odbrane Tibor Benk potpisali su Izjavu o namerama o saradnji dva ministarstva.

Ministar za ljudske resurse Mađarske Mikloš Kašler i srpski ministar sporta Vanja Udovičić potpisali su Memorandum o razumevanju u oblastima omladine i sporta.

Održana zajednička sednica Vlada Srbije i Mađarske

Sporazum dve vlade u saradnji u oblasti zaštite životne sredine potpisali su ministar zadužen za ekologiju u Vladi Srbije Goran Trivan i mađarski ministar poljoprivrede Ištvan Nađ.

Memorandum o razumevanju između ministarstava odbrane o vojnotehničkoj saradnji potpisaće pomoćnik ministra odbrane Srbije Nenad Miloradović i vladin poverenik Mađarske Gašpar Marot.

DAČIĆ: ODNOSI MAĐARSKE I SRBIJE NA ISTORIJSKOM MAKSIMUMU

Održana zajednička sednica Vlada Srbije i Mađarske

Prilikom današnjeg susreta Dačića i Sijarta izraženo je obostrano zadovoljstvo dosadašnjim razvojem bilateralnih odnosa, čiji se uzlazni trend potvrđuje redovnim održavanjem zajedničkih sednica dveju vlada. Istaknuto je da je veoma važno očuvati dinamiku održavanja sednica dveju vlada koje šalju snažnu političku poruku, i potvrđuju visok stepen razumevanja i poverenja u odnosima dve države. Takođe, zajednički je ocenjeno da se sveukupna saradnja dve države kontinuirano unapređuje, kao i da su ostvarivanje energetske stabilnosti i boljih infrastrukturnih veza neki od prioriteta u predstojećem periodu.

Održana zajednička sednica Vlada Srbije i Mađarske

Konferencija za medije

Izvor: Subotica.com
Zajednička sednica vlada Srbije i Mađarske Zajednička sednica vlada Srbije i Mađarske Zajednička sednica vlada Srbije i Mađarske Zajednička sednica vlada Srbije i Mađarske Zajednička sednica vlada Srbije i Mađarske Zajednička sednica vlada Srbije i Mađarske Zajednička sednica vlada Srbije i Mađarske Zajednička sednica vlada Srbije i Mađarske
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 4 godine i 11 meseci
Komentara: 32
Pregleda: 14523

Povezane vesti

Povezane teme

mađarska

mađarska nacionalna zajednica

saradnja Srbija Mađarska

viktor orban

ana brnabić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.