Komentara: 2
Pregleda: 7773
Foto

Održana tribina "Zaustavimo nasilje"

01.11.2014. u 15:39h
Izvor: Subotica.com
U čitaonici Gradske biblioteke u Subotici sinoć je održana tribina pod nazivom "Zaustavimo nasilje" u sklopu koje je predstavljena monografija prof. dr Zorana Pavlovića "Seksualno zlostavljanje dece - kriminološki i krivičnopravni aspekti".
Održana tribina "Zaustavimo nasilje"

U organizaciji Pravnog fakulteta za privredu i pravosuđe iz Novog Sada, visokoškolske jedinice u Subotici i Gradske biblioteke sinoć je održana tribina "Zaustavimo nasilje".

Na tribini su govorili Mirjana Tatić, psiholog u Službi za zaštitu dece i mladih Centra za socijalni rad grada Subotice, Livija Panić Miletić, zamenik Osnovnog javnog tužioca u OJT Subotica, Milena Radivojev, sudija Višeg suda Subotica, Biljana Stoparić, sudija Višeg suda Subotica, dr. Duško Špirta, psihijatar u Opštoj bolnici Subotica i  prof. dr Zoran Pavlović, šef krivočnopravne katedre Pravnog fakulteta za privredu i pravosuđe iz Novog Sada.

Tokom tribine gosti tribine su osvrnuli osvrnuli na svakodnevne primere nasilja u raznim oblicima, od seksualnog preko porodičnog, vršnjačkog pa sve do mobinga, odnosno zlostavljanja od strane nadređenih osoba. Pored fizičkog tu je i sveprisutnije psihičko nasilje koje se takođe pojavljuje u raznim oblicima.

Održana tribina "Zaustavimo nasilje"

Svi prisutni su se složili da je vrlo važno raditi na prevenciji koja podrazumeva identifikaciju i evidentiranje počinilaca pre svega počinilaca krivičnih dela protiv tela i života, kao i  prema polnim slobodama, odnosno fizičkom nasilju i seksualnom zlostavljanju, ističući da će potrebno da društvo i nadležne institucije daju maksimalnu podršku žrvama kako takva dela ne bi ostala nekažnjena.

Profesor Pavlović je između ostalog rekao da je povećan broj seksualnog uznemiranja prema maloletnim dečacima te da postoje određeni mehanizmi koji treba da se doslednije primenjuju kako bi se ovakve situacije prepoznale na vreme i kako bi se blagovremeno sprečila zlostavljanja. Pavlović je takođe sugerisao da investiranje u psihologe i socijalne radnike je dobra investicija i daleko bolja opcija kao deo prevencije koja dugoročno daje rezultate.

Održana tribina "Zaustavimo nasilje"

Zamenik Osnovnog javnog tužioca u Okružnom javnom tužilaštvu Subotica Livija Panić Miletić skrenula je pažnju da žrtve nasilja treba maksimalno zaštiti od ponavljanja proživljavanja traumatičnih situacija tako što će se u istražnom procesu maksimalno smanjiti broj potrebnih davanja iskaza.

Po rečima profesora Pavlovića zabeležen je veći broj povratnika u krivičnim delima seksualnog nasilja, te je vrlo važno da blagovremeno radi na psihološkoj pripremi i individualnoj analizi pre povratka počinilaca ovakvih dela u društvo posle odslužene kaznene mere.

Organizatori tribine su izrazili žaljenje što je izostalo prisustvo predstavnika iz Policijske uprave Subotica, iako im je poziv blagovremeno uručen, s obzirom da bi se njihova iskustva u celom procesu sprečavanja raznih oblika nasilja sigurno našla korisnim u kompletnoj analizi problema i sagledavanju efektivnih načina rešavanja istih.

Izvor: Subotica.com
Tribina: "Zaustavimo nasilje" Tribina: "Zaustavimo nasilje" Tribina: "Zaustavimo nasilje" Tribina: "Zaustavimo nasilje" Tribina: "Zaustavimo nasilje" Tribina: "Zaustavimo nasilje" Tribina: "Zaustavimo nasilje" Tribina: "Zaustavimo nasilje"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 9 godina i 5 meseci
Komentara: 2
Pregleda: 7773

Povezana vest

Povezane teme

psihičko nasilje

nasilje u školi

nasilje u porodici

nasilje nad ženama

vršnjačko nasilje

porodično nasilje

nasilje

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.