Komentara: 37
Pregleda: 6159
Foto

Održana tribina na temu besplatnih udžbenika za osnovce

23.04.2021. u 16:44h
Izvor: Subotica.com
Kako bi se što bolje informisali o besplatnim udžbenicima, te zakonu i propisima koji se odnose na nabavku istih, danas je na Otvorenom univerzitetu održana tribina za roditelje, nastavnike, učitelje i druge predstavnike škola koju je vodio prof. dr Alek Kavčić iz istoimene Fondacije, a koja je i inicijator ideje o besplatnim udžbenicima za osnovce.
Održana tribina na temu besplatnih udžbenika za osnovce

Kako je objasnio prof. dr Alek Kavčić, Fondacija nije tu da zastupa interese bilo kog izdavača, već ideju da udžbenici budu besplatni, isto kao što i zakon nalaže da je osnovno obrazovanje besplatno. U prilog tome, Fondacija je obezbedila udžbenike koji se mogu potpuno besplatno preuzeti sa interneta u PDF formatu, kao i određene udžbenike u štampanom izdanju, dok je za pojedine potrebno izdvojiti vrlo malo novca.

Održana tribina na temu besplatnih udžbenika za osnovce

- Dakle, ono što je na internetu, to je potpuno besplatno, a neki udžbenici nekih izdavača su potpuno besplatni i u štampanom izdanju. Fondacija je kupila desetine hiljada štampanih primeraka od Zavoda za udžbenike i te udžbenike smo dužni da, po ugovoru, besplatno podelimo školama u Srbiji. Neki udžbenici izdavača "Nova škola" i "Infotehnika" se u štampanom izdanju mogu kupiti za samo dva dinara po stranici, što je niska cena koja pokriva samo štampu,  distribuciju i skladištenje, zato što mi imamo takve ugovore koji autore plate unapred, tako da se sav trošak pravljenja udžbenika pokrije, a onda se štampano izdanje svodi samo na cenu štampe - objasnio je prof. dr Kavčić.

Inicijativa Fondacije "Alek Kavčić" došla je u januaru ove godine i do Saveta roditelja OŠ "Kizur Ištvan", koji je obavestio školu, nastavnike i učitelje da se razmotri mogućnost izbora udžbenika iz kataloga onih izdavača sa kojima je Fondacija sklopila ugovor o autorskim pravima i tako obezbede potpuno besplatni ili subvencionisani udžbenici za đake. Po rečima Nataše Kustudić Nikoletić, predsednica Saveta roditelja, vrednost ovih učenika nije samo u tome što su besplatni, već i u tome što su jednako kvalitetni kao udžbenici bilo kog drugog izdavača, čijim izborom se ne bi morao menjati plan i program nastavnika i učitelja.

Održana tribina na temu besplatnih udžbenika za osnovce

- Informisali smo se o kvalitetu udžbenika koje Fondacija nudi, pregledali smo njihov sadržaj i način na koji se jedan udžbenik uopšte piše. Zaista smo ušli u materiju i shvatili da svi udžbenici imaju identičan sadržaj, oni se pišu po planu i programu, te ne mogu da odskaču jedan od drugog, bez obzira koja izdavačka kuća je u pitanja. Dakle, autori udžbenika moraju da se drže određenih pravila - rekla je Kustudić Nikoletić, navodeći da je ova tema, kao i svake godine, izazvala brojne polemike u školi. - Digla se prašina zato što su roditelji svesni da imaju zakonsko pravo da učestvuju u izboru udžbenika i zato što učitelji i nastavnici vrlo često ne znaju da roditelji imaju to pravo, a sam kvalitet udžbenika koji se biraju je često upitan, odnosno roditelji smatraju da se neki udžbenici ne biraju po kvalitetu već po, rekla bih, inerciji. Recimo, izbor nastavničkog veća naše škole za ovu godinu je većinski pao na udžbenike izdavača "Eduka" i potpuno je nebitno koji je izdavač u pitanju, jer ono što hoću da kažem, jeste da dominira jedan izdavač. To je malo čudno i može da se postavi logično pitanje da li su iz te izdavačke kuće uspeli na jednom mestu da sakupe najbolje autore udžbenika iz svih predmeta, pa da naša stručna veća u školi svi do jednog izaberu udžbenike ove izdavačke kuće.

Koliko nabavka udžbenika čini ogromnu stavku u kućnom budžetu roditelja, najbolje pokazuju cene kompleta, koji za đake nižih razreda osnovne škole koštaju između 6 i 10 hiljada dinara, dok za učenike viših razreda koštaju oko 15 hiljada dinara. Upravo zbog toga, ali i kako bi se bolje informisali o besplatnim udžbenicima, te zakonu i propisima koji se odnose na nabavku istih, OŠ "Kizur Ištvan" je organizovala današnju tribinu, a direktor Dejan Anđelović poručio je da će škola učiniti sve što je u mogućnosti da olakša roditeljima i istovremeno zadrži kvalitet obrazovanja.

Održana tribina na temu besplatnih udžbenika za osnovce- Vodili smo se idejom da ove godine 90 odsto udžbenika ostane kao i prošle godine, jer su roditeljski budžeti maksimalno opretećeni i zbog cele ove situacije koja nas je zadesila, a u budućnosti sam siguran da će postojati i neka saradnja sa gospodinom Kavčićem - poručio je Anđelović.

Profesor Kavčić je pozvao savete nacionalnih manjina da podrže projekat besplatnih udžbenika, navodeći da već postojeća odobrena izdanja mogu da prevedu na svoj nacionalni jezik i time ih učine dostupnim u onlajn formatu, ali i za štampu, po potrebi.

- Zbog relativno skromnih količina udžbenici na jezicima manjina se teško štampaju i u narodu se kaže da su niskotiražni, a zbog toga je i niska zarada u celom procesu pa se mnogi odluče da ih ni ne štampaju. Bunjevački nacionalni savet je već izrazio interesovanje kako da se obezbede besplatni udžbenici za njihovu nacionalnu manjinu. Sve što je potrebno da nacionalni savet uradi je da obezbedi prevod za udžbenik jer oni su svakako odobreni, a mi ćemo da se pobrinemo za sve ostalo - dodaje Kavčić. - Pozvao bih sve nacionalne savete da nam se jave i da se dogovorimo o tehničkim detaljima. Fondacija bi finansirala sve troškove i oni bi bili dostupni na sajtu za besplatno preuzimanje.

U nastavku možete da poslušate audio zapis sa tribine

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 godine i 11 meseci
Komentara: 37
Pregleda: 6159
Povezane teme

besplatni udžbenici

OŠ Kizur Ištvan

udžbenici

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.