Komentara: 1
Pregleda: 2676
Foto

Održana treća sednica Parlamenta privrednika

16.03.2018. u 17:31h
Izvor: Subotica.com
U Regionalnoj privrednoj komori Severnobačkog okruga danas je održana treća sednica Parlamenta privrednika. Nakon radnog dela, usledio je svečani deo sednice na kojem su dodeljene plakete i diplome nagrađenim kompanijama za poslovanje u 2017. godini, dok je OŠ "Jovan Mikić" uručena donacija.
Održana treća sednica Parlamenta privrednika

Na trećoj sednici Parlamenta privrednika Regionalne privredne komore Severnobačkog okruga, bilo je reči o privrednim kretanjima u regionu, podnet je Izveštaj o radu za prethodnu godinu, a takođe je usvojen Plan rada za tekuću godinu.

- Zadržali smo liderstvo u regionu, u kojem je tokom prošle godine funkcionisalo oko 5.400 firmi i 5.700 preduzetnika. Takođe, ostvaren je suficit od 8 odsto u prometu sa inostranostvom, pri čemu je promet prošle godine bio 86 odsto sa zemljama Evropske unije - rekao je Slobodan Vojinović, v.d. direktor Regionalne privredne komore.

Na sednici Parlamenta govorilo se i o najznačajnijim aktivnostima Privredne komore Srbije, sa posebnim osvrtom na tekuću problematiku koja se odnosi na poslovanje privrednika.

- U narednom periodu pokušaćemo da se, u saradnji sa nadležnim ministarstvima, Vladom i ostalim privrednim akterima, krene sa smanjenjem poreza i doprinosa u privredi, smanjenjem poreza na dobit korporacija, kao i da imamo oslobađanje u reinvestiranju. To su tri ključne tačke koje se tiču olakšavanja, a četvrta tačka o kojoj smo razgovarali bilo je pitanje inspekcijskih nadzora. Privredna komora Srbije će, u saradnji sa Regionalnom privrednom komorom, u narednom periodu pokušati da obezbedi privredi jedan nadzor, u vidu stručne pomoći onima koji se ne snalaze u brojnim propisima, da mogu da otklone sve nedostatke i da ih isprave, a ne da se odmah ide na kažnjavanje i represiju - poručio je Mitar Nikolić, predsednik Parlamenta privrednika Regionalne privredne komore.

Održana treća sednica Parlamenta privrednika

Osvrćući se na poslovanje tokom prethodne godine, Nermina Ljubović, savetnica predsednika Privredne komore Srbije, rekla je da je glavni efekat Zakona o privrednim komorama taj što privredi omogućava da aktivno učestvuje u zakonodavnom postupku, odnosno u svim fazama donošenja propisa, strategija i mera ekonomske politike.

- Zahvaljujući rešenjima iz zakona, uspostavljen je mehanizam i razvili smo instrumente koji su već počeli da daju rezultate u praksi. Pre svega mislim na kvartalne analize primene propisa od značaja za privredu, gde privrednici imaju mogućnost da pokrenu inicijativu za donošenje novih i izmenu postojećih propisa, preko kojih smo u prethodnoj godini nadležnim državnim organima uputili 102 inicijative, od kojih je uspešno rešeno 47. Pored toga, protekle godine je privreda podnela primedbe na čak 40 zakona, pri čemu je 65 odsto primedbi prihvaćeno, a kao najznačajniji rezultat prošle godine, istakla bih da je zahvaljujući zahtevima privrede donet Zakon o dualnom obrazovanju, koji bi trebalo da pomogne u rešavanju jednog od najvećih problema srpske privrede, a to je nedostatak stručnih kadrova i radne snage - istakla je Ljubović.

Održana treća sednica Parlamenta privrednika

Nakon radnog dela, usledio je svečani deo sednice Parlamenta, u okviru kojeg su dodeljene plakete i diplome nagrađenim kompanijama za poslovanje u 2017. godini. Među nagrađenim kompanijama iz Subotice su Infostud, Ametek i Jasimpeks, a osim njih nagrađene su i PIK Moravica i Idas iz Mola. Osnovnoj školi "Jovan Mikić" uručena je donacija, kao najuspešnijoj školi u protekloj godini.

Izvor: Subotica.com
3. sednica Parlamenta privrednika Regionalne privredne komore Severnobačkog okruga 3. sednica Parlamenta privrednika Regionalne privredne komore Severnobačkog okruga 3. sednica Parlamenta privrednika Regionalne privredne komore Severnobačkog okruga 3. sednica Parlamenta privrednika Regionalne privredne komore Severnobačkog okruga 3. sednica Parlamenta privrednika Regionalne privredne komore Severnobačkog okruga 3. sednica Parlamenta privrednika Regionalne privredne komore Severnobačkog okruga 3. sednica Parlamenta privrednika Regionalne privredne komore Severnobačkog okruga 3. sednica Parlamenta privrednika Regionalne privredne komore Severnobačkog okruga
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 6 godina i 1 nedelju
Komentara: 1
Pregleda: 2676
Povezane teme

Slobodan Vojinović

regionalna privredna komora

privredna komora srbije

regionalna privredna komora subotica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.