Komentara: 5
Pregleda: 1618
Foto

Održana svečana akademija „Braća uvek - uvik zajedno“

14.11.2023. u 09:34h
Izvor: Subotica.com
Povodom 105 godina od oslobođenja Subotice u Prvom svetskom ratu na sceni „Jadran“ u nedelju je održana svečana akademija „Braća uvek - uvik zajedno“, koju godinama zajedno organizuju Srpski kulturni centar „Sveti Sava“ i Bunjevački kulturni centar.
Održana svečana akademija „Braća uvek - uvik zajedno“
Foto: Nikoa Stantić / Bunjevci.net

Akademija se održava u znak sećanja na sve što se događalo novembra 1918. godine kada je Subotica oslobođena, a posle i u ušla u sastav novoformirane Kraljevine SHS.

 - Ova manifestacija organizuje se u cilju negovanja kulture sećanja na naše slavne pretke i njihova velika herojska dela, za sve ono što su nam oni svojom žrtvom, svojim velikim i nesebičnim zalaganjem, polažući nešto najvrednije, svoje živote, omogućili da mi živimo u slobodi. Pre 105 godina, srpska vojska 13. novembra 1918. godine na subotičkoj željezničkoj stanici od strane Subotičana dočekana je sa oduševljenjem a naš je cilj da se ta velika dela ne zaborave – podsetio je Srđan Samardžić, član Gradskog veća za privredu. - Jako je važno da sve ovo prenosima pokolenjima jer će tek tada snaga njihovih dela biti potpuna.

Održana svečana akademija „Braća uvek - uvik zajedno“Kako podseća Miroslav Vojnić Hajduk - Marača, obeležavanje ovog važnog istorijskoj datuma počelo je postavljanjem spomenika Caru Jovanu Nenadu a godinu dana kasnije,1992. Potpisana je povelja o trajnom prijateljstvu Bunjevaca i Srba, kada i počinje da se organizuje zajednička svečana akademija.

 - Ovim obeležavamo ulazak srpske vojske u Suboticu i mirnu primopredaju vlasti. Za nas Subotičane je ovo značajan datum i on je postao prepoznatljiv – ističe Marača. – Tačno je da je tada bilo više Bunjevaca, ali zahvaljujući državnoj politici mi danas imamo svoju Bunjevačku kuću i jezik koji je uveden u službenu upotrebu, a imamo i veliku podršku u negovanju naše kulture i tradicije.

Održana svečana akademija „Braća uvek - uvik zajedno“Po rečima Mileta Tasića, jako je važno obeležavanje datuma kada su se slovenski narodi prisajedinili matici Srbiji.

 - Ovaj praznik obeležavamo već pet dana bogatim programom u SKC “SVeti Sava” i Bunjevačkoj matici, a završiće se polaganjem venaca. Srbi i Bunjevci zajedno obeležavaju ovaj značajan datum – kaže Mile Tasić.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 5 meseci i 2 nedelje
Komentara: 5
Pregleda: 1618
Povezane teme

oslobođenje grada subotice

mile tasić

srđan samardžić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.