• Pregleda: 2044

Održana rasprava o nacrtima Zakona o železnici, bezbednosti u železničkom saobraćaju i interoperabilnosti sistema

U Regionalnoj privrednoj komori održana je poslednja javna rasprava o nacrtima Zakona o železnici, Zakona o bezbednosti u železničkom saobraćaju i Zakona o interoperabilnosti železničkog sistema.
Održana rasprava o nacrtima Zakona o železnici, bezbednosti u železničkom saobraćaju i interoperabilnosti sistema

Javnoj raspravi prisustvovao je  državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Imre Kern, koji je istakao da će ovim zakonima konačno biti primenjeni  propisi EU   i postignuta liberalizacija tržišta u železničkom saobraćaju.

- Do sada je liberizovan prevoz robe, sada će se omogućiti isti takav proces u putničkom saobraćaju. Mislim da je to vrlo značajan korak, jer će putnici, naši građani imati bolje uslove za putovanje a isto tako  značajno je što ćemo regulisati određene oblasti u infrastrukturi - kaže Kern, dodajući - U februaru je usvojen Nacionalni program razvoja infrastrukture železnice, a u tom programu prisutni su izuzetno značajni elementi za ovo područje. Sa jedne strane, konačno je uvrštena pruga Subotica-Baja, što nije bilo u prethodnom periodu.  Takođe, za privredu ovog regiona posebno je značajna revitalizacija pruge od Subotice, preko Sente do Kikinde sa jedne strane i Zrenjanin-Pančevo sa druge strane. Počinje izrada dokumentacije,  a predviđeno je da će ta pruga biti realizovana 2021. i 2022. godine.

 U javnoj raspravi su učestvovali predstavnici lokalnih samouprava, ali i predstavnici firmi koje koriste usluge železnice ili planiraju da ih koriste.

- Privrednici koji danas nisu spremni da uzmu učešće mogu još u narednih nekoliko dana u pismenoj formi dati predloge i sugestije. Ministarstvo će tada imati prečišćeni tekst Predloga, a da li će se o tome još raspravljati zavisiće od primedbi - kaže Slobodan Vojinović, direktor Regionalne privredne komore.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

16
Mozakss Odgovori
Pojedinci koji su dopdineli da se zeleznicki saobracaj ovog regiona skoro ugasi,kako u putnickom tako i u robnom prevozu.sad dosli da cuju efekte svoga rada/nerada
Sramota,nekima tu nije ni mesto,ali s obzirom da je javno ,slobodno prisustvo..
PRAVO Odgovori
Prilikom parlanja o odredbama Zakona o železnici uvaženi diskutanti su se mogli osvrnuti i na problem, koji kao takav datira još od kraja 2012. godine? Naravno nisu, jer ako za 5 /pet/ godina u međuvremenu do danas nije bilo volje, pre će biti znanja, da se prava vojnih invalida na povlašćenu vožnju sa tri vrste prevoza (železnicom, brodom i / ili autobusom), pored Putničke tarife, koja uopšte nije sporna kako u vezi prekida putovanja tako i roka važenja svake pojedinačno kupljene karte, sagledaju i u okviru godinama nepromenjenog, a time do daljnjeg važećeg Zakona o pravima boraca, vojnih invalida i porodica palih boraca, onda je iluzorno očekivati da to bude rešeno ovom prilikom. I dok kloparaju točkovi brzih vozova na sporim prugama ili sporih vozova na brzim prugama, krajnje je vreme da "zaklopara" i u glavama pojedinaca na železnici.
PRAVO
Pretpostavljam da su dislajkovi od vrlih znalaca tematike ali, eto, skromni kakvi jesu ne žele da se eksponiraju. Malo morgen, bato!
PUTNIK Odgovori
U nedelju, 17.09.2017.g., voz, koji je krenuo iz Beograda u 17 h i 7 min., stigao je u Suboticu u ponedeljak, 18.09. u 2 h i 30 min. 9 ( DEVET I PO SATI ) putovanja! Stajao je u Novoj Pazovi 5 h i u Staroj Pazovi oko 1 h! Kratko objasnjenje konduktera putnicima da je nevreme ostetilo zice u podrucju Indjije. Niko se nije izvinuo putnicima, o izgubljenom vremenu, zivcima....putnika, koga briga! U stampi ni reci o tome. Odgovornost nadleznih u Zeleznici- sistem "Drzavni posao." Znamo sta se desava u Japanu ako voz kasni 5 minuta. Da podsetimo let Beograd-Njujork, traje oko 8 h! Kakvi setovi zakona mogu da sprece ovakvo ponasanje?
Cummiball
Bolje je stići u krajnju stanicu devet i po sati kasnije nego nikada, to je moto naših Srpskih Železnica.
Polako, ali sigurno.
Nemojte baš toliko žuriti.
SAMURAJ
Tačno ili ne, ali svojevemeno je kolala priča da je japanski ministar saobraćaja izvršio harakiri zbog kašnjenja voza od nekoliko minuta. Da se slično primenjuje i kod nas, bili bi smo i bukvalno - nebeski narod. Ali, zato, kada je u pitanju "harakiri" na prasetini, jagnjetini...i sličnim špecijama, nema nam ravnog.
kojot
Путујте аутибусом.
PRAVO
Verovatno ćemo, KOJOTE vidoviti, u budućnosti putovati AITIBUSOM, i ko zna kakvim prevoznim sredstvima na napredniji pogon. A do tada, nema nam druge do da taljigamo autobusma i vozovima takvim kakvi jesu. I dok se, po pitanju voznog parka, svakim danom, i u svakom pogledu sve više napreduje, za dobar deo rukovodećeg kadra to se ne može reći.
Pogotovo u okviru ŽTP-a!
Milan024 Odgovori
Zgubidani, još jednom, mlatili praznu slamu, o narodnom trošku !!!!
As Odgovori
Какав бре Керн? Ко је сад Зоранин секретар?? Зар нису Џеја пребацили тамо?? Можда јој требају два "способна" суботичана?? Зло...
Zoran Odgovori
Brzi putnicki voz SU-NS-BG je sredinom proslog veka stizao za 2h i 15 min.
Ah da, tada su lokomotive bile "parnjace"....
Sramota sta smo docekali....
U Holandiji, koja je btw, velicine. Vojvodine, obican putnicki voz ide 160 km/h
Pruga kosta 10ti deo cene u odnosu na autoput... po km
Mozda zato nije interesantno da gradimo pruge...
kojot
Лупетате глупости за медаљу.
SAMURAJ
@ KOJOT

Ludu ne treba tražiti, ona se javi i sama!
xy
Pa nije bas za 2 sata i 15 minuta - poslovni voz Backa ekspres za Beograd je polazio u 6 casova i stizao u Beograd u 9 casova i 15 minuta i sa parnom i sa elektricnom vucom.
Pametnjaković
@XY
Najbolje vreme ovog voza je bilo 2 sata 40 minuta.
Električna vuča je u pitanju, 80-te godine, poslovni voz je kretao u 6.00 iz Subotice, a stizao je u Beograd po redu vožnje u 8.40, 100% se sećam.
Sad da li je od toga bilo bolje vreme, ne sećam se, ali ovo je sigurno bilo tako.
Uvek u pravu Odgovori
Na slikama sa ovog sastanka ne vidim otpravnike, manevriste i skretničare (koji na željeznici jedini rade) ali je zato tu neuništivi Vojinović kojeg ne može da ukloni nijedna promena sistema ili stranka koja dođe na vlast. Uragan pete kategorije koji je nedavno opustošio Karibe njemu i njegovom drugu sa slike ne bi uspeo ni dlaku s glave da pomeri.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.