Komentara: 6
Pregleda: 1693
Foto

Održana radionica na temu razvoja i širenja kapaciteta agrobiznisa

08.11.2017. u 11:47h
Izvor: Subotica.com
Trening - radionica, pod nazivom "Razvoj izvoznih i kapaciteta preradne industrije agrobiznis kompanija u Srbiji", započela je danas u Regionalnoj privrednoj komori Severnobačkog okruga. Trening će trajati dva dana, a namenjen je primarnim proizvođačima voća, povrća, mleka i mesa, kao i prerađivačima istih.
Održana radionica na temu razvoja i širenja kapaciteta agrobiznisa

U okviru projekta "Pomoć za trgovinu – Jačanje proizvodnih kapaciteta agro-industrijskog sektora u Srbiji" koji sprovode Ujedinjene nacije za razvoj Srbija, postoji niz aktivnosti koje imaju za cilj poboljšanje izvoznih performansi agrobiznis sektora, među kojima je današnja trening - radionica, posvećena izvoznim aktivnostima poljoprivrednika u Rusiju.

- Trenutno se radi obuka u vezi sa konkurentnošću naše zemlje i konkurentnosti koje moraju da poznaju kompanije da bi ušle na novo tržište ili da bi proširile tržište na koje već izvoze proizvode. Narednog dana više pažnje ćemo posvetiti procedurama samog izvoza, fitosanitarnim i veterinarskim zahtevima, kao i drugim izvoznim procedurama - kaže Ivana Dulić Marković, ispred konsultantske kuće "SEEDEV".

Prema njenim rečima, rusko tržište je zahtevno, jednako koliko i evropsko, jer se veoma vodi računa o bezbednosti hrane i o svim drugim elementima kvaliteta, koji moraju biti na najvišem nivou.

Održana radionica na temu razvoja i širenja kapaciteta agrobiznisa

- Rusko tržište je primarno tržište za sektor voća i povrća. Subotica i ovaj region su lideri u izvozu jabuke, taj izvoz raste iz godine u godinu i sada dostiže iznos od 125 miliona dolara godišnje. Pre sankcija Evropskoj uniji, najskuplje se plaćala jabuka iz Italije i Francuske, a trenutno najkvalitetnija, i ona koja se najviše plaća je jabuka iz Srbije, zato što zadovoljava visok kvalitet - naglasila je Dulić Marković.

Iako postoji potencijal da se meso i mesni proizvodi takođe izvoze, Dulićeva kaže da su se, za sada, pokazali kao nedovoljno konkurentni za rusko tržište, ali da privrednici ne treba da odustanu.

- Očekujemo da se privrednici ohrabre, da oni koji već izvoze određene proizvode pokušaju da uvedu nove na to tržište ili da šire tržište u drugim zemljama tog regiona. Očekujemo da će dobiti samopouzdanje i da će aktivnije da osvajaju rusko i druga tržišta - zaključila je Dulić Marković.

Trening - radionicu organizuje Program Ujedinjenih nacija za razvoj Srbija, koja se sprodovi u saradnji sa ekspertima iz konsultantske kuće SEEDEV, uz podršku Regionalne privredne komore Severnobačkog okruga.

Izvor: Subotica.com
Trening - radionica "Razvoj izvoznih i kapaciteta preradne industrije agrobiznis kompanija u Srbiji" Trening - radionica "Razvoj izvoznih i kapaciteta preradne industrije agrobiznis kompanija u Srbiji" Trening - radionica "Razvoj izvoznih i kapaciteta preradne industrije agrobiznis kompanija u Srbiji" Trening - radionica "Razvoj izvoznih i kapaciteta preradne industrije agrobiznis kompanija u Srbiji" Trening - radionica "Razvoj izvoznih i kapaciteta preradne industrije agrobiznis kompanija u Srbiji" Trening - radionica "Razvoj izvoznih i kapaciteta preradne industrije agrobiznis kompanija u Srbiji" Trening - radionica "Razvoj izvoznih i kapaciteta preradne industrije agrobiznis kompanija u Srbiji" Trening - radionica "Razvoj izvoznih i kapaciteta preradne industrije agrobiznis kompanija u Srbiji"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 6 godina i 5 meseci
Komentara: 6
Pregleda: 1693
Povezane teme

privreda subotica

subotička privreda

poljoprivrednici

regionalna privredna komora

regionalna privredna komora subotica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.