• Pregleda: 1011

Održana radionica na temu razvoja i širenja kapaciteta agrobiznisa

Trening - radionica, pod nazivom "Razvoj izvoznih i kapaciteta preradne industrije agrobiznis kompanija u Srbiji", započela je danas u Regionalnoj privrednoj komori Severnobačkog okruga. Trening će trajati dva dana, a namenjen je primarnim proizvođačima voća, povrća, mleka i mesa, kao i prerađivačima istih.
Održana radionica na temu razvoja i širenja kapaciteta agrobiznisa

U okviru projekta "Pomoć za trgovinu – Jačanje proizvodnih kapaciteta agro-industrijskog sektora u Srbiji" koji sprovode Ujedinjene nacije za razvoj Srbija, postoji niz aktivnosti koje imaju za cilj poboljšanje izvoznih performansi agrobiznis sektora, među kojima je današnja trening - radionica, posvećena izvoznim aktivnostima poljoprivrednika u Rusiju.

- Trenutno se radi obuka u vezi sa konkurentnošću naše zemlje i konkurentnosti koje moraju da poznaju kompanije da bi ušle na novo tržište ili da bi proširile tržište na koje već izvoze proizvode. Narednog dana više pažnje ćemo posvetiti procedurama samog izvoza, fitosanitarnim i veterinarskim zahtevima, kao i drugim izvoznim procedurama - kaže Ivana Dulić Marković, ispred konsultantske kuće "SEEDEV".

Prema njenim rečima, rusko tržište je zahtevno, jednako koliko i evropsko, jer se veoma vodi računa o bezbednosti hrane i o svim drugim elementima kvaliteta, koji moraju biti na najvišem nivou.

- Rusko tržište je primarno tržište za sektor voća i povrća. Subotica i ovaj region su lideri u izvozu jabuke, taj izvoz raste iz godine u godinu i sada dostiže iznos od 125 miliona dolara godišnje. Pre sankcija Evropskoj uniji, najskuplje se plaćala jabuka iz Italije i Francuske, a trenutno najkvalitetnija, i ona koja se najviše plaća je jabuka iz Srbije, zato što zadovoljava visok kvalitet - naglasila je Dulić Marković.

Iako postoji potencijal da se meso i mesni proizvodi takođe izvoze, Dulićeva kaže da su se, za sada, pokazali kao nedovoljno konkurentni za rusko tržište, ali da privrednici ne treba da odustanu.

- Očekujemo da se privrednici ohrabre, da oni koji već izvoze određene proizvode pokušaju da uvedu nove na to tržište ili da šire tržište u drugim zemljama tog regiona. Očekujemo da će dobiti samopouzdanje i da će aktivnije da osvajaju rusko i druga tržišta - zaključila je Dulić Marković.

Trening - radionicu organizuje Program Ujedinjenih nacija za razvoj Srbija, koja se sprodovi u saradnji sa ekspertima iz konsultantske kuće SEEDEV, uz podršku Regionalne privredne komore Severnobačkog okruga.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

6
luka Odgovori
Vidim bas je bilo mnogo zainteresovanih
monty Odgovori
Gužvaaaaa.........
Realan Odgovori
Srbija je propala, a oni drže predavanja vazduhu. Sve što valja najureno je, ostao samo škart.
kec
Dr Ivana Dulić Marković , je gospodine ~ REALAN ~ STRUČNA i dokazana ličnost .
Realan
@KEC

To sto neko ima doktorat i iza njega stoje neoliberalni korporativni kapital i interesi, koje brane ucenama, pretnjama i silom, ne znaci da je strucan.
Uvek u pravu Odgovori
Svi sastanci ovog tipa u narednih deset godina kao i rezultati ostvareni posle njih ne vrede ni delić opljačkanog i uništenog "Agrokombinata" te učesnicima ovakvih gluposti poručujem da bi bilo bolje da su sedeli kući.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.