Komentara: 3
Pregleda: 4604
Foto

Održana radionica na temu izrade plana javnog zdravlja

19.09.2017. u 12:15h
Izvor: Subotica.com
U organizaciji Stalne konferencije gradova i opština u Velikoj većnici Gradske kuće održana je radionica u cilju podrške izradi Plana javnog zdravlja.
Održana radionica na temu izrade plana javnog zdravlja

Prema Zakonu o javnom zdravlju, gradovi i opštine imaju obavezu da usvoje Plan javnog zdravlja. Kako bi se istakla odgovornost cele zajednice, u izradi Plana pored institucija zdravstvenog sistema  učestvuju i ostali organi lokalne samouprave.

- Cilj Plana javnog zdravlja jeste da zajednica svojim organizovanim naporima doprinese boljem kvalitetu života građana, dužem i kvalitetnijem životu, da zajednica bude otpornija u kriznim i vanrednim situacijama i da građani požele da ostanu da žive u njoj - kaže Jasmina Tanasić, sekretar Odbora za zdravlje i socijalnu politiku Stalne konferencije gradova i opština, koja kroz niz radionica pomaže gradovima i opštinama da izrade ovaj dokument.

Donošenjem Plana zdravlja, zdravlje će postati ključna vrednost u donošenju gradskih odluka, ističe pomoćnica gradonačelnika dr Etela Jerinkić.

- Mnoge studije  pokazale su da zdravlje pojedinca samo 10 odsto zavisi od zdravstvenog sistema, a 90 odsto od ostalih faktora i zbog toga je naglasak na faktorima rizika, na socio-ekonomskim determinantama zdravlja. Pri izradi lokalnog Plana olakšavajuća je okolnost što već na republičkom nivou postoji nekoliko strateških dokumenata, gde su definisani principi i načela javnog zdravlja kojih ćemo se mi pridržavati. Cilj ovoga nije da se napravi još jedan planski dokument nego da Subotica postane zdrav grad. Zdrav grad znači da je zdravlje ključna vrednost u donošenju gradskih odluka, planova, strategija, odnosno da se ne realizuje nijedna odluka dok se ne vidi kako deluje na javno zdravlje, bez obzira da li se radi o odluci u oblasti industrije, infrastrukture, prevoza. Zdravlje je važno, znamo da nije sve, ali bez zdravlja sve je ništa - poručuje dr Etela Jerinkić, pomoćnica gradonačelnika za obrazovanje, zdravstvo i socijalnu politiku.

Održana radionica na temu izrade plana javnog zdravlja

Plan javnog zdravlja će u sebi sadržati sliku stanja javnog zdravlja, koja će biti kreirana na osnovu podataka Zavoda za javno zdravlje. Na taj način biće detektovani glavni faktori rizika po zdravlje stanovništva, a zatim će uslediti donošenje Akcionog plana, kojim će se predvideti mere za unapređenje kvaliteta i dužine života stanovništva.

Izvor: Subotica.com
Radionica na temu izrade plana javnog zdravlja Radionica na temu izrade plana javnog zdravlja Radionica na temu izrade plana javnog zdravlja Radionica na temu izrade plana javnog zdravlja Radionica na temu izrade plana javnog zdravlja Radionica na temu izrade plana javnog zdravlja Radionica na temu izrade plana javnog zdravlja Radionica na temu izrade plana javnog zdravlja
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 6 godina i 7 meseci
Komentara: 3
Pregleda: 4604
Povezane teme

javno zdravlje

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.