Komentara: 1
Pregleda: 2504
Foto

Održana radionica na temu evidencije tokova otpada u Srbiji

06.09.2017. u 16:09h
Izvor: Subotica.com
U saradnji sa Agencijom za zaštitu životne sredine, u prostorijama Regionalne privredne komore održana je radionica na temu evidencije tokova otpada u Srbiji. Među učesnicima radionice bili su predstavnici lokalnih samouprava, komunalnih preduzeća, zdravstvenih ustanova i firmi, koje stvaraju otpad.
Održana radionica na temu evidencije tokova otpada u Srbiji

Preko informacionog sistema, Agencija za zaštitu životne sredine od 2006. godine vrši evidentiranje otpada na teritoriji Srbije. Kako bi se prevazišli problemi i omogućilo detaljnije izveštavanje, radionica pod nazivom „Praćenje tokova otpada u Srbiji“ imala je za cilj da  ukaže na prava i obaveze, koje privredni subjekti imaju po Zakonu o upravljanju otpadom.

- Upravljanje otpadom jedno od najsloženijih potpoglavlja u okviru poglavlja 27 koji se tiču zaštite životne sredine.  Očekuju se u narednih dest godina i ozbiljne investicije u ovoj oblasti, pa Privredna komora Srbije u saradnji sa Agencijom za zaštitu životne sredine organizuje obuke privrednika, koji su često suočeni sa problemima nedostatka resursa kada podnose izveštaje. Inače privrednici imaju direktnu komunikaciju sa Agencijom ali ovakvi događaji, poput današnjeg, treba da im pomognu da te probleme prevaziđu i da izveštavanje protekne mnogo lakše - kaže Dušan Stokić, direktor Centra za zaštitu životne sredine.

Održana radionica na temu evidencije tokova otpada u Srbiji

Učesnicima radionice predstavljeni su rezultati projekta kojim je, uz podršku Kraljevine Norveške, unapređeno evidentiranje podataka o otpadu.

- Ovaj projekat nam je mnogo pomogao, s obzirom da podatke o upravljanju otpadom prikupljamo od 2006. godine. Tu su nedostajale neke karike u samom lancu izveštavanja. Uz projekat smo uspeli da, uz nove podzakonske akte koje smo doneli i nove obrasce, prikupimo i podatke koji su nam do sada nedostajali, kako bi smo adekvatno pratili sve tokove otpada - kaže Ljiljana Đorđević, samostalni savetnik u Agenciji za zaštitu životne sredine

Projektom je uvedeno registrovanje posrednika koji otpad preuzimaju i bez prerade dalje ga prosleđuju. Takođe, omogućeno je i implementiranje dokumenta o kretanju opasnog otpada u sistem, te sada postoje kompletni i realni podaci o otpadu u Srbiji. Zahvaljujući  ovakvoj evidenciji, postoje uslovi za realizaciju mera planiranih Strategijom o upravljanju otpadom.

Održana radionica na temu evidencije tokova otpada u Srbiji

Izvor: Subotica.com
Radionica na temu evidencije tokova otpada u Srbiji Radionica na temu evidencije tokova otpada u Srbiji Radionica na temu evidencije tokova otpada u Srbiji Radionica na temu evidencije tokova otpada u Srbiji Radionica na temu evidencije tokova otpada u Srbiji Radionica na temu evidencije tokova otpada u Srbiji Radionica na temu evidencije tokova otpada u Srbiji Radionica na temu evidencije tokova otpada u Srbiji
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 6 godina i 7 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 2504
Povezane teme

odlaganje otpada

upravljanje otpadom

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.