Komentara: 1
Pregleda: 3443

Održana radionica hebrejskog jezika

13.02.2013. u 15:24h
U okviru ciklusa “Kulture sveta u Skladištu” Fondacija “Danilo Kiš“ u saradnji sa Ambasadom Izraela u Beogradu realizuje manifestaciju DANI IZRAELA od 11. do 13. februara 2013. godine u Omladinskom klubu “Skladište”.
Održana radionica hebrejskog jezika

Posetioci Omladinskog kluba “Skladište” imaju priliku da tokom tri dana uživaju u bogatom programu predstavljanja kulture Izraela. Cilj “Dana Izraela” je da subotičkoj publici dočara i približi izraelsku kulturu kroz istoriju, tradiciju, jezik i muziku.

Sinoć je u sklopu pomenutog programa održana Radionica hebrejskog jezika, koju je vodila Katarina Koen iz Subotice, nakon čega je usledila projekcija savremenog izraelskog filma „Dinastija Švarc“ (2005, Amir i Šmuel Hasfari).

Radionica hebrejskog jezika imala je za cilj da polaznike upozna sa osnovnim obeležjima, izrekama i pismom hebrejskog jezika koji ima dugu i karakterističnu tradiciju i koji se koristi širom sveta. Radionica je omogućila posetiocima da iskuse kulturu egzotičnog Izraela izgovarajući svoje ime,osnovne pozdrave i izreke na jednom od jezika izraelskog naroda - hebrejskom jeziku.

Katarina Koen je Subotičanka koja je u periodu od 1990. do 2001. godine živela i radila u Izraelu, a nastavila se služiti hebrejskim jezikom kroz profesiju stalnog sudskog tumača Višeg suda u Subotici.


DANAS NA PROGRAMU “DANA IZRAELA”

sreda,13. februar 2013.
20.00 Predavanje “Jevrejski praznici” - hazan Stevan Lanji iz Subotice
20.30 Projekcija filma “Radost” (engleski prevod)

Od 20 časova očekuje nas predavanje pod nazivom „Jevrejski praznici“ koje će nam predstaviti hazan Stevan Lanji iz Subotice. Opšti prikaz porekla, običaja i specifičnosti jevrejskih praznika biće pretočen u živopisno predavanje.

Danas na svetu ima između 15 i 16 miliona pripadnika judeizma, jevrejske religije. Veliki deo pripadnika živi u SAD-u, oko pet miliona u Izraelu, a ostatak u svim zemljama sveta. Njihovi običaji, njihov način života, čak i izgovor hebrejskog jezika mogu se razlikovati, ali ono što spaja jevrejski narod svakako su glavni praznici i specifičan način njihovog praznovanja.
Predavanje “Jevrejski praznici” upoznaće domaću publiku sa najznačajnijim praznicima koji obeležavaju i odražavaju veru i običaje jevrejskog naroda. Svi prisutni na predavanju imaće priliku da čuju zanimljivosti vezane za Roš Ašanu (Novu Godinu), Jom Kipur (Dan pokajanja), Hanuku i mnoge druge praznike koji obeležavaju kulturu Izraela.

Hazan Stevan Lanji je završio rabinski fakultet u Budimpešti, aktivno drži službu u Jevrejskoj opštini Novi Sad i kroz udeo u promovisanju međureligijskog dijaloga učesnik je susreta, tribina i predavanja koji su razlog susreta različitih verskih zajednica.

Održana radionica hebrejskog jezika

Od 20.30 sledi projekcija filma “Radost”
RADOST (2005)
Režija: Džuli Šlez
Scenario: Omer Tadmor
Uloge: Sigalit Fuks, Tal Fridman, Dorit Lev-Ari, Keren Mor, Aleksandar Senderovič
Žanr: komedija, drama
Trajanje: 90 min.
Sinopsis: Porodična priča o starijem bračnom paru i njihovo dvoje dece čiji se život menja kada im ćerka priredi iznenađenje – učestvovanjem u popularnoj TV emisiji. TV šou će ih dovesti u situaciju da se suoče sa porodičnim tajnama koje su bile zakopane i gotovo potpuno zaboravljene. Reč je o veseloj i tužnoj priči o starijem paru koji je naučio da živi lišen nežnosti i ljubavi. Film nam otkriva muškarca (sina) koji ne uspeva da prevaziđe gubitak posla i rešen je da odustane od svog bračnog života. I ženu (kći čije ime znaći sreća), koja po prvi put u životu nalazi snagu da voli i da bude voljena.

Ulaz na celokupan program je slobodan.

Otvoreni Dani Izraela u "Skladištu" - 2. dan Otvoreni Dani Izraela u "Skladištu" - 2. dan Otvoreni Dani Izraela u "Skladištu" - 2. dan Otvoreni Dani Izraela u "Skladištu" - 2. dan Otvoreni Dani Izraela u "Skladištu" - 2. dan Otvoreni Dani Izraela u "Skladištu" - 2. dan Otvoreni Dani Izraela u "Skladištu" - 2. dan Otvoreni Dani Izraela u "Skladištu" - 2. dan
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 11 godina i 2 meseca
Komentara: 1
Pregleda: 3443
Povezane teme

omladinski klub "skladište"

dani izraela

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.