Komentara: 0
Pregleda: 3786
Foto

Održana Noć istraživača

30.09.2017. u 10:10h
Izvor: Subotica.com
U prepunom Atrijumu hotela "Galleria", sinoć je održana sedma po redu Noć istraživača u našem gradu. Na ovogodišnjoj manifestaciji, predstavilo se više od 130 "istraživača", koji su izvodeći brojne oglede i ekserimente, izazvali veliko oduševljenje kod posetilaca.
Održana Noć istraživača

Tornado u boci, topli led, roboti, most koji se jede, ljubičasti dim, zeleni plamen, samo su neki od ekserimenata koje su posetioci sinoć imali prilike da se vide u Noći istraživača. Atrijum hotela "Galleria" bio je ispunjen najmlađima, koji su razdragano trčali od jednog do drugog štanda, želeći da vide sve što je za njih pripremilo više od 130 "istraživača".

Učenici šestog razreda Osnovne škole "Kizur Ištvan" pokazali su, zajedno sa svojim nastavnikom tehničkog i informatičkog obrazovanja, Zoranom Vujkovićem, kako se programiraju roboti.

- Učenici su veoma zainteresovani za ovakve stvari. Sve što je u vezi sa informatikom ih privlači, a roboti pogotovo. Kada nešto isprogamiraju i uvide da to mogu da primene i u praksi, za njih je to veoma interesantno, ali i opipljivo – rekao je nastavnik Vujković.

Štand Hemijsko-tehnološke škole privukao je veliku pažnju najmlađih posetilaca, koji su bili u prilici da vide i učestvuju u nekoliko ogleda, poput onog kada su držali plamen u ruci. Osim ogleda, pravile su se špagete od voća i jaje na oko od voća i mleka.

Održana Noć istraživača

- Kao temu smo uzeli molekularnu kuhinju, jer je ona u poslednje vreme veoma atraktivna i vruća. Koristimo veoma visoke temperature za dobijanje neobičnih oblika hrane, odnosno transformišemo klasičan oblik plodova voća i povrća u nešto što ne odgovara njihovom prirodnom obliku – objasnila je Brankica Bajagić, profesorka stručnih predmeta na području proizvodnje i prerade hrane.

Nataša Aleksić, članica Gradskog veća zadužena za oblast obrazovanja, koja je otvorila manifestaciju, rekla je da joj je posebno drago što se veliki broj škola odazvao, kao i da je cilj ove manifestacije da se što više mališana motiviše i zainteresuje za nauku.

- Deci je ovo zanimljivo, puna su entuzijazma, i nekoliko njih sam već pitala da li to znači da će u budućnosti studirati hemiju, a oni su rekli da su velike mogućnosti za to. Ovo je odlična prilika da se njima hemija i ostale istraživačke oblasti približe na jedan zanimljiv način, da uvide da to nisu samo knjiga i učenje napamet, već kako se izvode eksperimenti, što njima najviše privlači pažnju - rekla je Aleksić.

Održana Noć istraživača

Lokalni koordinator manifestacije Noć istraživača u Subotici, Zlatko Čović, istakao je da je Noć istraživača događaj koji je podjednako značajan za naučnu zajednicu i širu javnost.

- Drago mi je što se večeras okupilo toliko ljudi. Ovo je sedma manifestacija u Subotici, a njen značaj se ogleda upravo u tome da nauku i naučnu zajednicu približimo široj javnosti, odnosno što većem broju običnih ljudi i da im pokažemo da nauka nije bauk i da njome treba svakodnevno da se bavimo - rekao je Čović.

Noć istraživača je manifestacija koja se obeležava širom Evrope, a u pitanju je noć u kojoj se naučna zajednica predstavlja široj javnosti, na zabavan i alternativan način. Na nivou Evrope, projekat je pokrenut 2005. godine, s ciljem da se naučna zajednica dovede i predstavi ljudima petkom uveče, na mestima gde se u to vreme inače nalaze. Srbija je učešće u Noći istraživača prvi put uzela 2010, a naš grad se priključio godinu dana kasnije.

Izvor: Subotica.com
Noć istraživača 2017 Noć istraživača 2017 Noć istraživača 2017 Noć istraživača 2017 Noć istraživača 2017 Noć istraživača 2017 Noć istraživača 2017 Noć istraživača 2017
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 6 godina i 6 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 3786
Povezane teme

hotel galleria

noć istraživača

noć istraživača u subotici

OŠ Kizur Ištvan

atrium

hemijsko tehnološka škola

nataša aleksić

zlatko čović

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.