• Pregleda: 1902

Održana manifestacija "Zagonetka Kostolanji"

Manifestacijom „Zagonetka Kostolanji“ 21. marta 2013. godine u Gradskoj biblioteci u Subotici započela je realizacija zajedničkog IPA projekta Gradske biblioteke u Subotici i Z.a.d „DEAK“ iz Segedina pod nazivom „Kulturna putovanja u regiji Segedina i Subotice“ (CULTRAIL-HUSRB/1023/222/113).
Održana manifestacija "Zagonetka Kostolanji"

Takmičenje „Zagonetka Kostolanji“ je tradicionalno deo književne manifestacije „Dani Dežea Kostolanjija“. Ove godine takmičenje je bilo u znaku putovanja i kulturne razmene. Učesnici takmičenja su bili učenici iz gradova u Srbiji i Mađarskoj i to iz: Subotice, Segedina, Novog Sada, Sente, Bečeja, Bačke Topole i Đule.

Prvog dana takmičenja učesnici su rešavali zadatke vezane za roman „Ševu“ Dežea Kostolanjija, tako što su po tragovima iz knjige i stare mape grada trebali da nađu određene ulice u Subotici. Ove kreativne zadatke izradile su Dora Hičik bibliotekarka i Eva Mičko informatičarka.

Drugog dana manifestacije učesnici iz Srbije su posetili Segedin, gde su sa svojim novim prijateljima iz Mađarske posetili agoru „Albert Sent-Đerđi“, Istorijski muzej informatike, optičku labaratoriju, ogledne učionice za fiziku i astronomiju, a bili su primljeni i u Velikoj većnici grada Segedina, gde su slušali predavanje o istorijatu ovog grada.

Cilj projekta, putovanje između regija i kulturna saradnja između Subotice i Segedina, u potpunosti je ostvaren. Zajednička prošlost, kao i osećaj duhovne pripadnosti vrednostima “Zagonetke Kostolanji“, na ovaj način dobile su svoje stvarno utemeljenje.

Izvor: Gradska biblioteka

povezane teme

0

Ova vest još uvek nije komentarisana.