Komentara: 5
Pregleda: 3514

Održana komemoracija bajmočkim žrtvama iz 1944. godine

03.11.2012. u 15:20h
Izvor: RTV Yueco
Moramo se sećati ovih dogadjaja i žrtava, kako se ovakve stvari ne bi zaboravile i kako se više nikad ne bi desile, izjavila je danas u Bajmoku, na komemoraciji žrtvama iz 1944. godine, predsednica Skupštine grada Subotica Marija Kern Šolja.
Održana komemoracija bajmočkim žrtvama iz 1944. godine

Osim nje, vence u čast žrtvama na ovom mestu položili su danas i potomci stradalih, predstavnici mađarskih nacionalnih, političkih i civilnih organizacija, kao i organizacija iz Mađarske, a otkrivena je i nova skulptura, izrađena u drvetu.

U Bajmoku, “kod bagrema” i ove godine je priređena komemoracija žrtvama iz 1944. godine. Prema zapisu lokalnog istoričara Antala Mojzeša, u noći 02. novembra 1944. godine, partizanske jedinice pod upravnom OZNA-e streljale su 233 nedužna meštanina – 150 Mađara, 76 Nemaca i 7 Hrvata i Bunjevaca. Decenijama kasnije, Bajmočani su na mestu masovne grobnice formirali spomen groblje kako bi rođaci i poštovaoci mogli da ovim žrtvama odaju poštu.

Na današnjoj komemoraciji otkrivena je i nova skulptura, izrađena u drvetu, čiji su autori okupljeni u likovnoj koloniji “Bucka ganjo”. Pored toga, potomci stradalih, predstavnici mađarskih nacionalnih, političkih i civilnih organizacija, kao i organizacija iz Mađarske, uz predstavnike lokalne samouprave položili su vence i upalili sveće.

Organizatori komemoracije žrtvama iz 1944. godine su subotička lokalna samouprava i Odbor za komemoraciju. Povodom 68. godissnjice pogibije 852 civila čija su imena na spomeniku “Ptica slomljenih krila” i 233 nedužna meštanina Bajmoka, kao i svih ostalih nedužnih žrtava iz ovog perioda održana je i spomen-liturgija u Franjevačkoj crkvi u Subotici.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 11 godina i 4 meseca
Komentara: 5
Pregleda: 3514
Povezane teme

Bajmok

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.