Komentara: 1
Pregleda: 1756
Foto

Održana izložba poštanskih markica sa motivima Subotice

10.11.2020. u 14:45h
Izvor: Subotica.com
Održana izložba poštanskih markica sa motivima Subotice

Gradska kuća, bunjevačka nošnja, kruna od slame, palićki toranj, Sinagoga samo su neki od motiva koji su se našli na poštanskim markicama u veku iza nas. Kako su one izgledale i koju su poruku nosile Subotičanima je predstavio kolekcionar Ljudevit Vujković Lamić. Izložbom, koja obuhvata oko 70 ramova sa markicama, obeležen je vek filatelije u našem gradu.

U Jugoslaviji je 1971. godine izašla prva marka sa motivom iz Subotice, sa ikonom Svetog mučenika Dimitrija, koja se nalazi u subotičkom naselju Aleksandrovo.

Održana izložba poštanskih markica sa motivima Subotice

- Od posle Drugog svetskog rata do danas izdato je 17 serija markica, a među njima je 22 sa motivmia iz Subotice – objašnjava Ljudevit Vujković Lamić. – Društvo filatelista u Subotici osnovano je 1920. godine i postojalo do 1993. godine, a onda smo ušli i Društvo kolekcionarar. Od 1964.  godine ja sam bio sekretar Društva filatelista, to društvo je ugašeno ali ja nisam smenjen. Sva dokumentacija je ostala u mojim rukama i zato mi nije bilo teško da napišem knjigu o istoriji filatelije u Subotici i sačuvam od zaborava mnoge zanimljivosti. Ponosan sam što sam uspeo da otštampam knjigu u koloru jer su markice izlazile u boji.

Održana izložba poštanskih markica sa motivima Subotice

Posebno zanimljiva stvar je da je Subotica jedini grad čija su dva đaka autori markica na konkursu za Radost Evrope.

- To su Vesna Tonković, koja je 1983. godine nacrtala sliku „Žeteoci“, a 2013. godine radovi  Rite Kavai iz OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“ i Noela Sarića iz OŠ „Sečenji Ištvan“ izabrani su da budu na markici povodom pola veka Radosti Evrope. To je velika čast za njihove škole i vaspitače, ali i za ceo grad, jer ne znam da li je ijedan grad dva puta bio pobednik ovakvog konkursa – ističe Vujković Lamić.

Održana izložba poštanskih markica sa motivima Subotice

Od svoje treće godine Ljudevit Vujković Lamić, sugrađanima poznatiji kao Lalika, sakuplja poštanske marke, a koliko ih ima ni sam ne zna, ali je siguran da taj broj premašuje pet hiljada.

Izvor: Subotica.com
Izložba kolekcionara Ljudevita Vujkovića Lamića povodom stogodišnjice filatelije u Subotici Izložba kolekcionara Ljudevita Vujkovića Lamića povodom stogodišnjice filatelije u Subotici Izložba kolekcionara Ljudevita Vujkovića Lamića povodom stogodišnjice filatelije u Subotici Izložba kolekcionara Ljudevita Vujkovića Lamića povodom stogodišnjice filatelije u Subotici Izložba kolekcionara Ljudevita Vujkovića Lamića povodom stogodišnjice filatelije u Subotici Izložba kolekcionara Ljudevita Vujkovića Lamića povodom stogodišnjice filatelije u Subotici Izložba kolekcionara Ljudevita Vujkovića Lamića povodom stogodišnjice filatelije u Subotici Izložba kolekcionara Ljudevita Vujkovića Lamića povodom stogodišnjice filatelije u Subotici
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 3 godine i 5 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 1756
Povezane teme

ljudevit vujković lamić

filatelija

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.