Komentara: 13
Pregleda: 2369
Foto

Održana edukativna tribina o kulturi javnog govora

17.11.2021. u 12:11h
Izvor: Subotica.com
U Velikoj većnici Gradske kuće održana je edukativna tribina o kulturi javnog govora, koju je u okviru „Karavana kulture govora“ organizovalo udruženje „Izražajnost“.
Održana edukativna tribina o kulturi javnog govora

Na tribini je bilo reči o brojnim izazovima koji se nalaze pred predavačima ali i poslanicima javne reči koji deci i mladima moraju da prenesu  jezičku kulturu. Kako se moglo čuti, u srpskom jeziku trenutno se najčešće upotrebljava reč „OK“, a vokali su za omladinu „smrtni neprijatelji“, te su poruke tipa „nzm“, „nmg“ deo njihove svakodnevice. Čitanje može da pomogne razvoju jezičke kulture, ali je potreban kontinuiran nastavni rad.

Da će Subotica uvek podržavati ovakve projekte koji neguju i čuvaju srpski jezik i decu uče pravim vrednostima okupljenima je poručio gradonačelnik Stevan Bakić.

Održana edukativna tribina o kulturi javnog govora

- Kultura govora je veoma važna za očuvanje integriteta jednog jezika. To je stvar naše kulture i identiteta ali i pitanje ličnog razvoja svakog od nas. Pravilno i jasno izražavanje je velika prednost u svim sferama ličnog i profesionalnog života – poručio je gradonačelnik Bakić. - Mnogi projekti udruženja „Izražajnost“ podržani su od Vlade Republike Srbije i to nije slučajnost. Čvrsto smo opredeljeni, na svim nivoima vlasti, da čuvamo srpski jezik i ćiriličko pismo. Moderno vreme i nove tehnike komunikacije u mnogome siromaše sve jezike sveta. To je veliki izazov na koji kroz ovakve projekte spremno, savremeno i zanimljivo odgovaramo. Čuvamo svoje dragoceno jezičko nasleđe i uklapamo ga u uslove 21. veka ali na način da se ne izgubi njegov kvalitet i lepota. Subotica je mešovita sredina i kako republika, pokrajina i grad neguju srpski jezik i ćirilicu, tako isto, kroz zakonska rešenja, politike i konkretne aktivnosti čuvamo jezike i pisma nacionalnih manjina. Ovaj Karavan kulture govora biće u našem gradu dobra prilika i da naši sugrađani iz manjinskih zajednica usavrše svoje poznavanje i vladanje srpskim jezikom, što im može koristiti u daljem životu i radu širom Srbije.

Na tribini su govorili Slobodan Roksandić iz udruženja „Izražajnost“, kulturolog dr Radovan Knežević, a putem video linka obratio se i veliki humanitarac Fancuz Arno Gujon.

Održana edukativna tribina o kulturi javnog govora- Uz rad sa decom, ideja je da u svakom gradu organizujemo tribinu o kulturi govora, koja podrazumeva negovanje dobrih govornih navika a sve pod kapom nacionalne akcije „Negujmo srpski jezik“. Sa decom radimo praktično, subotički osnovci i srednjoškolci su se potrudii da pokažu svoje znanje, bili su veoma aktivni sa pitanjima, ali kada dođemo do dela da treba da stanu pred vršnjake i da govore dešava se blokada, trema ili strah, što je pokazatelj da se očito ne vežba dovoljno usmeno izražavanje – objašnjava Roksandić. – Svako, nezavisno čime se bavi, koliko ume da iskaže sebe i predstavi sebe na pravi način, biće konkurentniji, kao da zna jedan jezik više.

Izvor: Subotica.com
Edukativna tribina o kulturi govora Edukativna tribina o kulturi govora Edukativna tribina o kulturi govora Edukativna tribina o kulturi govora Edukativna tribina o kulturi govora Edukativna tribina o kulturi govora Edukativna tribina o kulturi govora Edukativna tribina o kulturi govora
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 2 godine i 5 meseci
Komentara: 13
Pregleda: 2369

Povezana vest

Povezane teme

srpski jezik

stevan bakić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.