Komentara: 15
Pregleda: 3090
Foto

"Karavan kulture govora" stigao i u naš grad

15.11.2021. u 16:08h
Izvor: Subotica.com
„Karavan kulture govora“ zaustavio se na svojoj 25. stanici – našoj Subotici, gde će boraviti od 15. do 17. novembra. Cilj zanimljivog projekta, podržanog od strane tri republička ministarstva, je da deci i mladima, kao i prosvetnim radnicima, ukaže na važnost negovanja i očuvanja srpskog jezika i kulture izražavanja.
"Karavan kulture govora" stigao i u naš grad

Narednih dana u radionicama, koje će se održati u OŠ „Ivan Goran Kovačić“ i Gimnaziji „Svetozar Marković“,  učestvovaće po 40 osnovaca i srednjoškolaca iz našeg grada.

- Grad Subotica je dala podršku nastojanjima udruženja „Izražajnost“ i svakoj ideji  i aktivnost kojim ćemo ohrabriti i osnažiti mlade ljude da, u vremenu  kada su sadržaji na društvenim mrežama prosto nametnuli model ponašanja, što više pažnje i vremena posvete kulturi izražavanja. Naš cilj je bio da pokrenemo našu decu,  pre svega na razmišljanje, jer kultura govora mora da bude važna i da se podigne na viši nivo – ističe Jasmina Stevanović, sekretar Sekretarijata za društvene delatnosti. – Sutra od 19 časova će se održati edukativna tribina o kulturi govora u Velikoj većnici Gradske kuće, a ukoliko mu obaveze dozvole prisustvovaće joj Arno Gujon, naš uvek rado viđen gost. On je sam rekao da je učeći srpski jezik otkrio dušu srpskog naroda i da je kroz razgovor sa ljudima naučio više nego iz bilo kojih socioloških knjiga. To je upravo ono što treba da poručimo našoj dci, da negovanjem srpskog jezika mi negujemo sebe, svoju kulturu...

Projekat realizuje udruženje „Izražajnost“ iz Beograda, uz podršku Ministarstva kulture i informisanja, Ministarstva obrazovanja, Ministarstva omladine i sporta i Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu.

"Karavan kulture govora" stigao i u naš grad- U Suboticu smo došli sa četiri projekta – „Karavan kulture govora“, „Progovori da vidim ko si“, seminar od nacionalnog interesa sa prosvetnim radnicima i „Školski čas kulture govora“ – najavljuje Milan Bosiljčić. – Kroz dvodnevne radionice  sa decom i mladima radićemo na razvoju kulture govora i stručnih termina. Ove projekte realizujemo četiri godine, kroz radionice je prošlo više od 15.000 dece, mladih i prosvetnih radnika. Ideja je da se ova tema otvori i da strateški postane važna.

Udruženje je izdalo i prvo zvanično nastavno sredstvo o kulturi govora „Progovori da vidim ko si“, koje je u potpunosti prilagođeno savremenim potrebama dece.

"Karavan kulture govora" stigao i u naš grad- Svi učesnici radionica će dobiti knjigu kojom smo se trudili da zainteresujemo mlade, da im približimo ovu temu. Uz pomoć QR koda, oni će telefonom moći da dođu do više od 30 audio i video lekcija o tome šta je dobro a  šta ne u govoru i zbog čega – objašnjava Slobodan Roksandić, autor knjige. – Mi ne možemo da pretpostavimo čime će se naša deca baviti, ali čime god da de bave njihov uspeh će zavisiti od toga kako će se izražavati, kako će predstaviti svoje ideje.

Izvor: Subotica.com
Najava projekta "Karavan kulture govora" Najava projekta "Karavan kulture govora" Najava projekta "Karavan kulture govora" Najava projekta "Karavan kulture govora" Najava projekta "Karavan kulture govora" Najava projekta "Karavan kulture govora" Najava projekta "Karavan kulture govora" Najava projekta "Karavan kulture govora"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 2 godine i 5 meseci
Komentara: 15
Pregleda: 3090

Povezana vest

Povezane teme

jasmina stevanović

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.