Komentara: 22
Pregleda: 9680
Video
Foto

Održana centralna svečanost 112. "Dužijance"

14.08.2022. u 17:36h
Izvor: Subotica.com
Na Gradskom trgu danas je održana centralna svečanost u okviru proslave 112. "Dužijance". Program obeležavanja ove manifestacije, koja se slavi u čast žita i hleba, završava se večeras kada će biti upriličeno Bandašicino kolo.
Održana centralna svečanost 112. "Dužijance"

Nakon svete mise koja je jutos održana u Katedrali svete Terezije Avilske, povorka sa učesnicima ovogodišnje "Dužijance" uputila se ka Gradskom trgu gde je bandašica Katarina Piuković predala hleb od novog žita gradonačelniku Stevanu Bakiću.

- Izuzetno mi je drago što svedočimo da "Dužijanca", kao svojevrsni spoj molitve, zahvale Bogu i pohvale čoveku za njegov rad, i danas, a verujem da će tako biti i ubuduće, predstavlja simbol zajedništva, a Subotica sredinu u kojoj se ljudi međusobno poštuju, razumeju i uvažavaju. U okviru obeležavanja ove  tradicionalne svečanosti, u julu je, kraj crkve Sv. Josipa Radnika u Đurđinu održano takmičenje risara. Ova manifestacija obeležava se već više od pola veka. Ris, ručno košenje žita svojevremeno je bio jedan od najvažnijih poslova ovdašnjih vrednih i čestitih zemljoradnika. Upravo takmičenje risara je tu da nas vrati u prošlost, odnosno da starije podseti na nekadašnji ris, a mlađe generacije da treba da cene život i rad svojih predaka - podsetio je gradonačelnik Bakić.

Održana centralna svečanost 112. "Dužijance"

Ove godine "Dužijanca" je po prvi put održana i u vojvođanskoj prestonici.

- Ponosan sam što smo i u Evropskoj prestonici kulture za 2022. godinu jasno pokazali kako je "Dužijanca" vremenom postala mnogo više od narodnog običaja. To je manifestacija u kojoj se prepliću savremeno i tradicionalno, seosko i gradsko, duhovno i svetovno. Poštovanje tradicije je jedinstveni kulturni projekat, pokretni etnološki i tehnički muzej - zaključio je prvi čovek grada.

Održana centralna svečanost 112. "Dužijance"Održana centralna svečanost 112. "Dužijance"Proslava ovogodišnje dužijance završava se večeras kada će, od 20h, na Gradskom trgu biti upriličeno Bandašicino kolo. 

U ulozi bandaša ove godine bio je Dominik Skenderović, dok je uloga bandašice pripala Katarini Piuković.

Izvor: Subotica.com
Dužijanca 2022 - Centralna svečanost Dužijanca 2022 - Centralna svečanost Dužijanca 2022 - Centralna svečanost Dužijanca 2022 - Centralna svečanost Dužijanca 2022 - Centralna svečanost Dužijanca 2022 - Centralna svečanost Dužijanca 2022 - Centralna svečanost Dužijanca 2022 - Centralna svečanost
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 1 godinu i 8 meseci
Komentara: 22
Pregleda: 9680
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.