• Pregleda: 1583

Održana akcija povodom svetskog Dana borbe protiv HIV-a

Besplatnim i anonimnim testiranjem na HIV virus u mobilnoj jedinici Ministarstva zdravlja, na gradskom Trgu, obežen je Svetski dan borbe protiv HIV-a. Dobrovoljno i poverljivo savetovanje i testiranje je bilo organizovano i u ZZJZ, kao i u studentskim domovima, jer podaci ukazuju da svaka treća novoinficirana osoba pripada starosnoj grupi od 15 do 29 godina starosti, pri čemu je značajan udeo mladih iz populacije studenata.
Održana akcija povodom svetskog Dana borbe protiv HIV-a

U mobilnoj jedinici Ministarstva zdravlja građani su za samo 20-tak minuta imali mogućnost da provere svoj HIV status. Kakao bi podržao ovu akciju, učenik Gimnazije, Jovan Amidžić odlučio je da se testira na HIV infekciju.

Svaka treća od procenjenih 3000 osoba, koje sa HIV-om danas žive u Srbiji ne zna da je inficirana. Kod polovine registrovanih dijagnoza je postavljena u uznapredovalom stadijumu bolesti, što komplikuje lečenje. Napredak u razvoju terapije tokom prethodnih 30 godina transformisao je HIV pozitivnu dijagnozu iz osude na smrt u podnošljivo hronično medicinsko stanje. Ipak, iako je napredak terapije doveo do dužeg i kvalitetnijeg života inficiranih osoba, stigma i diskriminacija  je ono što i dalje ugrožava kvalitet njihovog života.

Do novembra ove godine, u Subotici su registrovane 53 osobe inficirane HIV-om. U istom periodu, 23 osobe su obolele od AIDS-a, dok je 11 osoba umrlo.

Izvor: RTV Yueco / Autor: Ivana Radinović

povezane teme

0

Ova vest još uvek nije komentarisana.