Komentara: 0
Pregleda: 5581

Održana akcija „Humani Božić“

03.12.2016. u 14:28h
Izvor: Subotica.com
U organizaciji Službe za transfuziologiju, u prostorijama Crvenog krsta održana je akcija dobrovoljnog davalaštva krvi „Humani Božić“, kojoj se odazvalo više desetina humanih građana u pratnji dece.
Održana akcija „Humani Božić“

Dobrovoljni davaoci mogli su da budu  građani od 18 do 65 godina starosti sa telesnom težinom većom od 50 kg, normalnim vrednostima krvnog pritiska i  hemoglobina. Zahvaljujući velikom broju savesnih građana i redovnim akcijama dobrovoljnog davalaštva, Opšta bolnica nema problema sa zalihama dragocene tečnosti.

- Naši dobrovoljni davaoci, kao i prethodnih, i ove godine su se u lepom broju odazvali na akciju jer su svesni koliko je dobrovoljno davanje krvi važno za našu sredinu. Univerzalno se od dobrovoljnih davalaca uzima 450 ml krvi, a naspram ukupnog volumena uzeta jedinica je 7,7 odsto, što naš organizam ne registruje kao gubitak. Tečni deo krvi se za pola sata nadoknađuje, plazma, jer toliko imamo u rezervi, ćelijski elementi od 30 do 60 dana, a zbog spore nadoknade gvožđa žene mogu dati krvi tri puta godišnje, dok pripadnici jačeg pola krv mogu dati četiri puta - kaže dr Andrea Pinter Kabai, spec. transfuziologije u Opštoj bolnici.

Održana akcija „Humani Božić“

U saradnji sa Službom za unapređenje zdravlja i prevenciju bolesti  Doma zdravlja, dobrovoljni davaoci i članovi njihovih porodica imali su mogućnost da izmere vrednosti šećera i holesterola u krvi. Kako bi od najranijeg uzrasta pripremili decu da kada odrastu postanu dobrovoljni davaoci, u saradnji sa Crvenim krstom mališane je pokonima obradovao Deda Mraz. Akciju je podržalo i Udruženje pčelara „Pčela“ koje je obezbedilo slatki doručak za sve učesnike.

Održana akcija „Humani Božić“

Među dobrovoljnim davaocima bila je i Sanja Mihajlović, koja je na akciju došla sa četvorogodišnjim sinom Dušanom.

- Pošto sam medicinska sestra znam koliko je važno da budemo dobrovoljni davaoci, krv dajem od kada sam bila učenica Srednje medicinske škole. Drago mi je što sam mogla da povedem i sina, njemu je akcija zabavna, dobio je poklon i sada mu ništa nije strašno, ni da gleda vađenje krvi - kaže Sanja Mihajlović.

Održana akcija „Humani Božić“

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 7 godina i 4 meseca
Komentara: 0
Pregleda: 5581

Povezana vest

Povezane teme

dobrovoljno davanje krvi

humani božić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.