Komentara: 0
Pregleda: 2304
Foto

Održana akcija dobrovoljnog davanja krvi

28.11.2017. u 12:19h
Izvor: Subotica.com
Održana akcija dobrovoljnog davanja krvi

Akcija dobrovoljnog davanja krvi "Postani heroj - daruj krv" održala se danas u holu Ekonomskog fakulteta, a kako su nam rekli iz Studentskog parlamenta, odziv je bio nešto manji u odnosu na mart ove godine, jer su mnogi studenti imali zakazane kolokvijume u tom terminu. 

Današnju akciju smo odlučili da organizujemo baš u ovom trenutku, pred početak decembra, zato što je decembar meseca humanitarnih aktivnosti na našem fakultetu. Shodno tome, tokom decembra ćemo organizovati nekoliko akcija, među kojima su "Kosmetu na poklon", poseta "Kolevci", kao i socijalno ugroženim porodicama. To je najmanje što možemo da učinimo, kako bismo nekome kome je pomoć zaista potrebna pomogli - rekao je  Aleksandar Majić, ispred Izvršnog odbora Studentskog parlamenta Ekonomskog fakulteta.

Održana akcija dobrovoljnog davanja krvi

Studentkinja treće godine, Jasna Kujundžić, danas je po prvi put dobrovoljno dala krv i pozvala svoje kolege da joj se u ovoj akciji priključe.

- Nije strašno, ništa ne boli i preporučila bih svakome ko je u mogućnosti da ode i da krv. Mislim da će to mnogo značiti pacijentima, ali i subotičkoj bolnici, kojoj je svaki dobrovoljni davalac dobrodošao - poručila je Kujundžić.

Održana akcija dobrovoljnog davanja krvi

Sa odeljenja transfuziologije Opšte bolnice Subotica, kažu da iako su rezerve krvi smanjene, one su još uvek stabilne, te da sve davaoce, koju su danas želeli da daju krvi, a nisu bili u mogućnosti da to i učine, očekuju u narednih nekoliko dana na ovom odeljenju u bolnici.

- Pre dobrovoljnog davanja krvi, važno je da davaoci budu odmorni, da imaju lagan obrok i popiju dovoljno tečnosti. Takođe, osoba koja daje krv mora da ispuni određene kriterijume, poput minimalne težine od 50 kilograma, dobrog krvnog pritiska i da je zdrava. Pre davanja krvi, popunjava se medicinski upitnik, gde nam je važno da osoba bude iskrena, kako zbog sebe, tako i zbog pacijenta kojem će krv biti dodeljena. Davanje krvi traje 5 do 10 minuta, pri čemu se koristi jednokratni sterilni set, te je sve bezbedno. Nakon vađenja krvi, osobama se preporučuje da u toku dana piju što više tečnosti i imaju umerene fizičke aktivnosti - objasnila je Andrea Pinter Kabai, specijalista transfuziolog, postupak dobrovoljnog davanja krvi u bolnici.

Održana akcija dobrovoljnog davanja krvi

Izvor: Subotica.com
Akcija dobrovoljnog davanja krvi u organizaciji Studentskog parlamenta Akcija dobrovoljnog davanja krvi u organizaciji Studentskog parlamenta Akcija dobrovoljnog davanja krvi u organizaciji Studentskog parlamenta Akcija dobrovoljnog davanja krvi u organizaciji Studentskog parlamenta Akcija dobrovoljnog davanja krvi u organizaciji Studentskog parlamenta Akcija dobrovoljnog davanja krvi u organizaciji Studentskog parlamenta Akcija dobrovoljnog davanja krvi u organizaciji Studentskog parlamenta Akcija dobrovoljnog davanja krvi u organizaciji Studentskog parlamenta
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 6 godina i 4 meseca
Komentara: 0
Pregleda: 2304
Povezane teme

ekonomski fakultet subotica

dobrovoljno davanje krvi

akcija davanja krvi

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.